Grækenlands finansminister håber på hvid røg efter møde

Eurogruppen mødes fredag til dens tredje møde på kun halvanden uge for at diskutere Grækenlands milliardgæld

Med to timers forsinkelse er eurozonens 19 finansministre fredag gået i gang med endnu et ekstraordinært møde, hvor Grækenlands fremtidige skæbne som euroland står på spil.

Ved ankomsten til mødet i Bruxelles siger den græske finansminister, Yanis Varoufakis, at han håber og tror på, at der kommer en aftale.

- Den græske regering har ikke bare strakt sig én, men 10 ekstra mil. Og nu forventer jeg, at vi skal mødes - ikke halvvejs - men en femtedel af vejen, siger Varoufakis på vej ind til mødet.

- Forhåbentlig kommer vi ud fra det her med hvid røg, siger finansministeren, der forventer en "meget kollegial diskussion".

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, siger kun få ord på vej ind til krisemødet, som han forventer bliver "meget kompliceret".

- Det vil tage tid, og der er grund til noget optimisme, men det er meget vanskeligt, siger Dijsselbloem, der dog håber at kunne meddele et resultat "om et par timer".

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, er ligesom Dijsselbloem fåmælt, da han ankommer til mødet.

- Egentlig er alt sagt, men man bør nok lige tilføje: Det drejer sig ikke kun om enkelte lande. Det drejer sig om Europa.

- Det handler om, at vi kan stole på hinanden, og at vi får styrket tilliden hos befolkningerne i alle europæiske lande til vores fælles enhedsprojekt, siger Schäuble.

Eurolandenes finansministre skal drøfte den små fire uger gamle græske regerings udspil om en låneforlængelse på seks måneder.

Det skal sikre penge til den græske statskasse, mens der i mere ro og mag forhandles om et nyt hjælpeprogram, der forsøger at tage hensyn til regeringens valgløfter om et opgør med de internationale kreditorers skrappe sparekrav.

Flere af de øvrige eurolande har udtrykt stor skepsis over for de græske krav.

De frygter, at Grækenland i den mellemliggende fase kun vil forlænge selve lånedelen af hjælpeprogrammet, mens regeringen forsøger at sno sig uden om de reform- og sparekrav, der ligger i den nuværende aftale.

Det er tredje gang på lidt over en uge, at eurolandene forsøger at nå frem til et kompromis.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri