Grækenlands krav: Ingen aftale uden gældseftergivelse

Den græske regering vil ikke indgå ny låneaftale, når den nuværende udløber med udgangen af juni

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den græske regering vil ikke acceptere en aftale med landets internationale långivere, hvis den ikke indeholder løfter om delvis eftergivelse af gæld, siger landets premierminister, Alexis Tsipras.

Den græske regering, som kom til magten efter en jordskredssejr tidligere på året, har lovet vælgerne, at den vil tage kampen op med långivernes krav.

Tsipras siger også i det græske parlament fredag, at regeringen ikke vil acceptere en ny låneaftale, når den nuværende udløber med udgangen af juni.

- Regeringen og dette parlament kommer ikke til at vedtage en ny lånepakke, siger Tsipras.

Premierministeren vender tommelen ned over et forslag fra eurogruppen og Den Internationale Valutafond, IMF, om penge til gengæld for reformer. Han kalder dette "absurd".

De tidligere lån har været betinget af omfattende reformer i Grækenland.

Grækenland skulle fredag have betalt 300 millioner euro i afdrag på sit milliardlån hos Den Internationale Valutafond (IMF). Det er ikke sket.

Regeringen regner med, at den får ja fra IMF til at benytte sig af en sjældent anvendt mulighed for at slå månedens fire betalinger sammen og udskyde fristen til 30. juni.

Syriza-lederen øjner trods sine stejle krav fortsat chancen for en aftale med de internationale långivere.

Grækenland står ifølge Tsipras over for en "likviditetsåndenød, som vi aldrig tidligere har set."

Der er tvivl om, hvor mange penge der egentlig er tilbage i den græske statskasse, og forskellige ministre har de seneste uger givet modstridende meldinger om, hvor tæt kassen er på at være helt tom.

Der er kun tre en halv uge tilbage af Grækenlands eksisterende internationale låneprogram, som i sig selv også ventes at skulle følges af en ny hjælpepakke for at undgå en statsbankerot.

De internationale långivere vil ikke frigive de sidste 7,2 milliarder euro i lån og slet ikke begynde at tale om en ny runde lån, før der er en ny reformplan fra den græske regering.

28 kommentarer
Vis kommentarer