Græsk grænsekontrol er blevet bedre - men ikke god nok

Den frie bevægelighed inden for Europa afhænger af, at der er styr på de ydre grænser, siger EU-kommissær.

Grækenlands ydre grænsekontrol er blevet bedre. Men den er stadig ikke god nok vurderer EU-Kommissionen, som tirsdag har evalueret den græske handlingsplan for at lappe alle hullerne.

I januar fastslog EU-Kommissionen, at Grækenland alvorligt har overtrådt sine forpligtelser med at kontrollere Schengen-områdets ydre grænser.

Hvis der stadig er alvorlige mangler i den græske grænsekontrol 12. maj, vil kommissionen foreslå en forlængelse af indre grænsekontroller i op til to år, og dermed kan Grækenland i praksis blive suspenderet fra Schengen-samarbejdet.

I EU-Kommissionens bedømmelse tirsdag hedder det, at Grækenland har gjort "markante fremskridt" på flere af de områder, hvor grænsekontrollen er blevet hårdt kritiseret.

Men der mangler stadig detaljerede tidsplaner for det, der mangler at blive gjort, og i den græske handlingsplan mangler der også oplysninger om, hvilke myndigheder der er ansvarlige for at føre EU's anbefalinger til grænsekontrol ud i livet.

- EU's evne til at opretholde et område uden indre grænsekontrol afhænger af vores evne til effektivt at styre vores ydre grænser, siger Dimitris Avramopoulos, der er EU-kommissær med ansvar for migration og indre anliggender.

Inden for Schengen-området har Belgien, Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Østrig i dag indre grænsekontrol, og Østrig vil senest fra 1. juni som et nyt tiltag også skærpe sin grænsekontrol ved Brennerpasset, der ligger i Alperne på grænsen til Italien.

Det sker for at dæmme op for en forventet ny strøm af flygtninge og migranter, der vil søge til Europa via Italien, efter at Balkan-ruten via Grækenland er blevet lukket.

Og den plan bekymrer EU-Kommissionen, siger talskvinden Natasha Bertaud.

- Hvis disse planer bliver ført ud i livet, vil vi se på dem med stor alvor. Brennerpasset er afgørende for den frie bevægelighed inden for Den Europæiske Union, siger hun.

Men den østrigske kansler, Werner Faymann, siger, at så længe der ikke er styr på de ydre grænser, så er det "politisk nødvendigt og rigtigt for Østrig at tage de rigtige skridt".

2 kommentarer
Vis kommentarer