Græsk nej sender aktiemarkederne i Asien i rødt

Finansmarkederne reagerer negativt på den forøgede usikkerhed om Grækenlands fremtid i euroen.

De græske vælgeres klare afvisning af de internationale kreditorers betingelser for at yde nye lån til landet, går ikke ubemærket hen på de globale finansmarkeder.

Det japanske aktiemarked åbner mandag morgen med faldende kurser. På børsen i Tokyo ligger det toneangivende aktieindeks Nikkei 1,65 procent lavere efter få minutters handel.

Samme tendens gør sig gældende i Australien. I Sydney har aktiemarkedet taget hul på ugens handel med et fald på halvanden procent ifølge nyhedsbureauet AFP.

På de asiatiske valutamarkeder slår den græske afstemning også tonen an.

Uvisheden om Grækenlands fremtid i eurozonen er nu større end nogensinde. Det fik i første omgang valutahandlerne i Asien til til at sælge ud af euroen, som dermed blev svækket i forhold til den amerikanske dollar og verdens andre store valutaer.

Efterfølgende har euroen indhentet en del af det tabte igen.

- Nej-resultatet var det værst mulige udfald set fra et "usikkerhedsperspektiv", siger Ray Attrill, valutachef hos National Australia Bank til nyhedsbureauet Reuters.

Lamslåede europæiske regeringsledere har indkaldt til et topmøde tirsdag for at drøfte, hvad de nu skal gøre i forhold til Grækenland.

Desuden vil den Europæiske Centralbank mandag holde en telekonference med deltagelse af EU-præsident Donald Tusk, eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem og chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi.

Det er endnu uvist, om ECB vil fortsætte med at tilføre de græske bankers likviditet, men det ventes ikke at livlinen vil blive kappet allerede mandag.

- ECB vil sandsynligvis fortsætte (med at yde nødlån, red.), indtil der foreligger politisk klarhed. Men uanset hvad, så kan finansmarkederne se frem til en periode med usikkerhed, siger valutastrateg Raiko Shareef fra Bank of New Zealand til Reuters.

0 kommentarer
Vis kommentarer