Græsk parlament siger ja til kontroversiel folkeafstemning

Grækerne skal til stemmeurnerne 5. juli for at tage stilling til krisepakke, som långivere har foreslået

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Så er det vedtaget.

Grækerne skal til folkeafstemning 5. juli, hvor de skal tage stilling til, om de ønsker at forkaste eller acceptere de internationale långiveres reformforslag i bytte for videre krisefinansiering, der kan holde landet økonomisk i live.

Det står fast, efter at et flertal i Grækenlands parlament natten til søndag har stemt for at afholde den kontroversielle folkeafstemning. I alt 179 stemte for, mens 120 var imod ifølge nyhedsbureauet dpa.

Folkeafstemningen er kontroversiel, fordi den græske premierminister, Alexis Tsipras, opfordrer til at stemme nej til forslaget fra kreditorerne.

Og fordi en manglende aftale mellem Grækenland og EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) kan betyde, at grækerne ikke kan tilbagebetale et milliardlån til IMF tirsdag.

De øvrige eurolande afviste lørdag at forlænge den nuværende græske støtteordning, der også udløber tirsdag.

En eventuel misligholdelse af lånet gør det også meget usikkert, hvad betydningen af en folkeafstemning egentlig vil være.

I en tale inden parlamentsafstemningen opfordrede Tsipras grækerne til "et rungende nej til ultimatummet" fra långiverne.

- Grækenland er ikke en gæst i Europa. Vi er et ligestillet medlem, lød det blandt andet fra Tsipras under debatten.

Det seneste forslag, som kreditorerne har smidt på bordet, var et tilbud om en fem måneders forlængelse af støtteordningen. Men Tsipras har afvist vilkårene, der blandt andet indebærer reformer af arbejdsmarkedet og pensionssystemet.

Premierministeren mener, at nogle i gruppen af långivere forsøger at "ydmyge et helt folk".

11 kommentarer
Vis kommentarer