Græsk redningsplan skal afgøres på EU-topmøde på søndag

Sidste chance for Grækenland på EU-topmøde på søndag. Den græske premierminister håber på exit fra krisen

På søndag skal 28 medlemslande afgøre, om der skal komme en redningsplan til Grækenland. (FOTO: Lefteris Pitarakis/AP)
På søndag skal 28 medlemslande afgøre, om der skal komme en redningsplan til Grækenland. (FOTO: Lefteris Pitarakis/AP)

Grækenland får en ny sidste chance, når et EU-topmøde for alle 28 medlemslande på søndag skal afgøre, om der kommer endnu en redningsplan for de pressede grækere, der ellers står til at ryge ud af euroen.

Det er konklusionen på topmødet tirsdag aften i Bruxelles, hvor eurolandenes stats- og regeringschefer har diskuteret, hvordan de kommer videre efter den græske folkeafstemning, hvor et stort flertal har afvist långivernes tilbud om flere penge til gengæld for græske reformer og besparelser.

På søndages EU-topmøde får Lars Løkke Rasmussen (V) dermed sit comeback på den europæiske scene, efter at han er blevet genvalgt som statsminister.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger efter topmødet, at eurolandene er klar til endnu et støtteprogram for Grækenland, hvis ellers der kommer nye og tilstrækkeligt gode græske reformforslag senest torsdag.

EU-præsidenten, Donald Tusk, fastslår samtidig, at søndag er sidste chance for at finde en løsning på den græske gældskrise.

- Hvis det ikke lykkes, er det slut med forhandlingerne med alle de mulige konsekvenser, det har, inklusive 'worst case'-scenariet, hvor vi alle taber, siger Donald Tusk med henvisning til et græsk euro-exit.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger samtidig, at EU-Kommissionen har planlagt et græsk euro-exit i alle detaljer, hvis det går så galt i løbet af den kommende uge.

- Jeg er meget imod grexit, men jeg kan ikke forebygge det, hvis den græske regering ikke gør, hvad vi forventer, at den græske regering skal gøre, siger Juncker.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, siger efter eurotopmødet, at han nu sigter efter et 'endeligt exit fra krisen'.

- Diskussionen blev holdt i en positiv atmosfære. Processen vil være hurtig. Den starter i de kommende timer med det mål at konkludere på den senest ved ugens udgang, siger Tsipras.

Samtidig tilføjer han, at han går ind til de afgørende forhandlinger med de græske vælgeres dom ved folkeafstemningen som 'et stærkt våben'.

Mario Draghi, chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), har på topmødet forsikret eurolandenes ledere om, at ECB vil gøre det nødvendige for at holde de græske banker, der nu har været lukket i over en uge, oven vande indtil EU-topmødet på søndag.

2 kommentarer
Vis kommentarer