Greenpeace beder Kerry banke fornuft i hovedet på Danmark

John Kerry bør bruge sit besøg i Danmark på at tale et alvorsord med Danmark om Arktis, mener Greenpeace

Danmark skal ind i kampen for at beskytte det Arktiske Hav bedre, og det skal USA's udenrigsminister, John Kerry, få regeringen til at forstå.

I hvert fald hvis det står til Greenpeace, der har sendt et åbent brev til den amerikanske udenrigsminister. Brevet kommer i forbindelse med, at John Kerry besøger Danmark torsdag og fredag.

Målet er ifølge Sune Scheller, der er projektleder i Greenpeace, at USA skal få Danmark ind på et nyt spor i forhold til beskyttelsen af området.

- Det handler om at få Kerry til at banke lidt fornuft ind i hovedet på Norge og Danmark. Begge lande har været noget bagstræberiske og blokeret internationale aftaler. Aftaler, der ellers har mulighed for at munde ud i beskyttelse af det Arktiske Hav, siger han.

Sune Scheller håber, at mødet med John Kerry kan få den danske regering til at arbejde for - og ikke mod - bedre beskyttelse af området.

- Danmark har ikke villet lytte til miljøorganisationerne. Så nu kan vi håbe, man vil lytte til John Kerry i stedet, siger han.

Et af kritikpunkterne fra Greenpeace er manglende faste udmeldinger om beskyttelsen af Arktis ved det amerikansk-nordiske topmøde i maj.

Samtidig blokerer Danmark og Norge ifølge Greenpeace en aftale i Ospar-kommissionen, der konkret skal beskytte ti procent af det Arktiske Hav. En aftale, der skal indgås på et møde 20.-24. juni.

Det kan måske virke underligt, at en miljøorganisation som Greenpeace forsøger at alliere sig med USA mod Danmark. Men på netop dette område er USA ifølge Sune Scheller mere optaget af miljøbeskyttelse end Danmark.

- Når vi taler om beskyttelse af det Arktiske Hav, så blokerer Danmark og Norge mange processer, mens USA og Canada på eget initiativ går foran. Så på det her område er USA foran Danmark, siger han.

11 kommentarer
Vis kommentarer