Greenpeace: EU og USA slås om miljøregler i handelsaftale

Lækkede dokumenter bag frihandelsaftale viser, at aftalen kan have store miljøkonsekvenser, mener Greenpeace

Følg Politik

Greenpeace International offentliggjorde mandag 248 dokumenter, der er lækket fra forhandlingerne om en ny frihandelsaftale mellem EU og USA.

Ifølge Jan Søndergård, der er politisk rådgiver i Greenpeace Danmark, viser dokumenterne, at den såkaldte TTIP-aftale vil kunne få alvorlige konsekvenser for både miljø og mennesker i EU.

- Der er nogle meget store uenigheder mellem USA og EU om, hvordan man regulerer kemikalier, sprøjtegifte og en masse andre ting.

- Hvis vi lander på det amerikanske grundlag, så bliver det svært at opretholde og lave nye, gode regler, der beskytter mennesker og miljø, siger Søndergård.

Obamas afskedsvisit hos Merkel: Handel i fokus

Dokumenterne viser ifølge Greenpeace, at man fra amerikansk side vil have EU til at gå væk fra det forsigtighedsprincip, der giver EU mulighed for at forbyde forskellige stoffer, hvis der er tvivl om, at de er skadelige.

- Det gør man, fordi man risikerer, at konsekvenserne bliver katastrofale, hvis de viser sig at være farlige. Den tilgang eksisterer ikke i USA. Der skal man først direkte bevise, at det er farligt, før man kan forbyde det, siger Søndergård.

Han frygter for konsekvenserne for både dansk og europæisk miljølovgivning, hvis frihandelsaftalen bliver en realitet.

- Det kan få den konsekvens, at vi må underlægge os en handelsaftale, hvor de ting vi gerne vil regulere på EU-niveau og på nationalt niveau, bliver sværere at regulere, fordi handelsaftalen kommer til at binde os.

- Hvis vi bøjer nakken for den her uenighed, så bøjer vi os væk fra de vigtige principper i miljølovgivningen. Så bliver lovgivningen dårligere, fordi handel kommer til at gå forud for andre hensyn.

- Vi mener, at miljølovgivning bør reguleres som miljølovgivning og ikke som en del af en handelsaftale. Det er det helt store problem, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+