Annonce:
Annonce:

Greenpeace vil have mere end nye mål i klimaaftale

Verdens lande vil med ny aftale mindske brugen af skadelige gasser. Men der er langt igen, mener Greenpeace

Annonce:
Følg Politik

Verdens lande har lørdag indgået en ny aftale om at nedtrappe brugen af de klimaskadelige gasser, der bliver brugt i eksempelvis køleskabe og aircondition-anlæg.

Men de nye mål er slet ikke nok til at nedtrappe HFC-gasserne fuldstændigt, lyder det fra klima- og energirådgiver i Greenpeace Tarjei Haaland.

- Det er glædeligt, at man stopper stigningen. Men det er ikke godt nok, fordi man skal have en kraftigere udfasning, siger Tarjei Haaland.

Han håber, at der kan blive tilføjet flere stramninger, når der bliver holdt flere møder inden for rammerne af Montreal-protokollen, som regulerer området.

Den nye aftale kan ifølge Miljøstyrelsen spare klimaet for cirka 65 milliarder ton CO2 frem til 2050.

Udviklede nationer, herunder store dele af Europa og USA, forpligter sig til at reducere deres brug af HFC-gas med 10 procent i 2019 stigende til en reduktion på 85 procent i 2036.

Annonce:

To grupper af udviklingslande skal gradvist begynde at reducere brugen fra enten 2024 eller 2028. Indien, Iran, Irak, Pakistan og Golf-landene hører til sidstnævnte gruppe.

HFC-gasserne bruges i blandt andet frysere, spraydåser og airconditionanlæg. De har vist sig at have en langt kraftigere drivhuseffekt end CO2.

Danmark, der også er en del af aftalen, er et foregangsland på området, og har allerede et delvist forbud mod HFC-gasser i køleanlæg.

I Danmark bruger man i stedet alternativer som kulbrinte, CO2 og vand i køleanlæg, og det er langt mindre skadeligt.

Ifølge Miljøstyrelsen har Danmark de sidste 15 år mindsket brugen af HFC-gasser med knap 70 procent.

Men sammenligner man de nye mål, der skal nedtrappe brugen af de skadelige drivhusgasser, med Danmarks indsats, er det ikke særlig imponerende, lyder det fra Greenpeacerådgiveren.

De cirka 65 milliarder ton CO2, som aftalen kan redde klimaet fra, er ifølge Miljøstyrelsen mere end 1000 gange så meget, som Danmark udledte i 2014.

Det betyder, at aftalen potentielt kan gøre, at man undgår en global temperaturstigning på op til 0,5 grad frem til 2100, oplyser Miljøstyrelsen.

Aftalen blev vedtaget på et møde i Rwandas hovedstad, Kigali, hvor forhandlere fra de 193 medlemslande i FN samt EU, Vatikanstaten og østaterne Cook Islands og Niue var til stede.

HFC-gasser hører under den såkaldte Montreal-protokol, der blev vedtaget i 1987.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: