Grotesk censur fortsætter: De ved godt politiet kan komme og banke på

Kina fortsætter med benhård censur, i kølvandet på at landets præsident ser ud til at kunne blive siddende, så længe han vil

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, er formentlig glad for udsigten til at blive siddende som præsident for evigt. Men han er ikke glad for kritikken. Foto: Ng Han Guan/AP
Den kinesiske præsident, Xi Jinping, er formentlig glad for udsigten til at blive siddende som præsident for evigt. Men han er ikke glad for kritikken. Foto: Ng Han Guan/AP
Følg Politik

Siden det kinesiske kommunistparti i weekenden meldte ud, at man har tænkt sig at afskaffe reglen om, at en præsident kun kan sidde i to perioder, har dele af statsapparatet haft virkelig travlt.

Kinas kommunistparti vil lade præsidenten fortsætte

Ikke så meget med at forberede en lovtekst eller finde ud af, hvordan og hvorledes det skal udføres i virkeligheden, men derimod med at censurere godt og grundigt på nettet, for at sikre, at al kritik ikke når frem til det kinesiske folk.

Således vokser listen dag for dag af ting, man ikke længere kan søge frem, hvis man har en IP-adresse i Kina. Kritikerne har nemlig forsøgt at være kreative i forhold til at skrive rundt om gængse ord for på den måde alligevel at kunne rejse en kritik af præsident Xi Jinpings kommende status som evighedsdiktator.

Dette billede bliver flittigt delt på nettet - men i Kina har de censureret det

Et af de mere kuriøse eksempler er, at det ikke længere er muligt at søge på Peter Plys, men listen med kreative påfund, der bliver blokeret, vokser stødt.

- For eksempel er et navn som Yuan Shikai blevet blokeret. Han var en militærmand, som kuppede republikken for 100 år siden og udråbte sig selv til kejser. Det er normalt ikke kontroversielt, men hvis du søger på det nu, så tænker man, at så må det have noget at gøre med, at man i virkeligheden hentyder til Xi Jinping, siger Andreas Møller Mulvad, der er ekspert i kinesiske forhold og adjunkt på Department of Business and Politics på CBS, til Ekstra Bladet.

Ekstremt forsigtige
Et af de seneste opsigtsvækkende eksempler er, at bogstavet 'N' også midlertidigt har været blokeret. Ifølge Language Log kan det skyldes, at man anså ordet som værende en del af sætningen 'n perioder i embeddet', hvor n repræsenterede et tal højere end to.

- De er ekstremt forsigtige, og de er gode til at gøre det meget bredt, hvad det er for en form for dialog, man lukker ned for, siger Andreas Møller Mulvad.

Fakta: Disse ord bliver censureret i Kina

Her er et udvalg af de ord, det ikke er muligt at søge på i Kina i disse dage. I alt 68 formuleringer optræder på en optælling foretaget af den digitale overvågningsside China Digital Times

- Kejserens Drøm (皇帝梦) - Titlen på en dukkefilm fra 1947

- Disney (迪士尼) - Sender tankerne mod Peter Plys (som også er censureret), fordi han i statur minder om Xi Jinping.

- Personlighedskult (个人崇拜)

- Favre Nye Verden (美丽新世界)

- 1984

- Min kejser (吾皇)

- 'Længe leve' (万岁) - (helt bogstaveligt 'ti tusind år')

- Formand + livslang kontrol

- Stol på at denne kvinde er villig til at være vegetar resten af livet (信女愿一生吃素) - Reference til historisk drama om en kejserinde, der lover at blive vegetar mod at kejseren dør.

- Animal Farm (动物庄园)

- Uenig (不同意)

- Xi Zedong (习泽东) - En sammenskrivning af Xi Jinping og Mao Zedong

Han forklarer, at det er helt normal praksis fra Kommunistpartiet, hver gang der er en sag, der potentielt kan skabe uro udadtil. Og i dette tilfælde ved de godt, at der mange steder i befolkningen er modstand mod forslaget om at gøre Xi Jinping til præsident på livstid.

- Hvis der skal rejses kritik af sådan noget, så skal det ske internt i Kommunistpartiet. Man vil ikke have nogen i civilsamfundet eller i medierne, som udfordrer de beslutninger, man træffer. Så det er en helt gængs praksis. Hver gang der sker et eller andet, bliver der blokeret for søgeord, som relaterer til det.

Politiet kan komme på besøg
Selve nyheden om Kommunistpartiets forslag har været fremme i kinesiske medier, så befolkningen kender godt til det. Men de bliver altså så vidt muligt blokeret fra at læse nogen former for kritik af det.

- De ved godt, at hvis man går ud og kritiserer det, så bliver man lukket ned. Muligvis bliver ens internetforbindelse lukket, og hvis man bliver ved, kan det være, at politiet kommer og afhører en.

Den store utilfredshed i befolkningen bliver altså bare lukket ude, og folkets mening har derfor heller ikke betydning for beslutningen.

- Ikke på kort sigt. Men man kan også roligt regne med, at der er en masse mennesker, også højt oppe i Kommunistpartiets hieraki, der er utilfredse med denne her beslutning. Men hvis der er noget, de er enige om på tværs af de fraktioner, de har, så er det at politisk stabilitet går forud for alle andre hensyn. Ingen tør være den der sætter gang i en åben fløjkrig. Så der er ikke nogen, der tør stemme imod forslaget på kongressen i næste uge.

Andreas Møller Mulvad forventer derfor, at forslaget bliver stemt igennem med 99 procent af stemmerne.

- Der skal man bare ikke tro, at det betyder at 99 procent af kongressen er enig i det. Xi Jinping har bare på en eller anden måde opnået en position, hvor han ikke kan udfordres lige nu. Dem der er modstander af ham i partiet dukker bare hovedet og venter på bedre tider.

- Så selvfølgelig er der modstand mod ham i partiet. Vi kan bare ikke se det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+