Gynækolog om jomfruhindeforbud: - Vi lader pigerne i stikken

Gynækolog Christine Felding har foretaget flere jomfruhinde-indgreb, og hun frygter, at et forbud vil lade pigerne i stikken

Özlem Cekic er glad for det nye lovforslag, men mener samtidig, at der skal følges op med infromationskampagner.
Foto: Linda Johansen
Özlem Cekic er glad for det nye lovforslag, men mener samtidig, at der skal følges op med infromationskampagner. Foto: Linda Johansen

Det skal være forbudt at sy i kvinders underliv og dermed rekonstruere den såkaldte jomfruhinde. Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der har sendt et lovforslag til høring, der skal forbyde læger at udføre indgrebet.

Men ude i virkeligheden bliver det bare sværere for pigerne, som frygter for deres liv, hvis ikke de bløder på bryllupsnatten.

Det fortæller gynækolog Christine Felding, der i mange år har hjulpet muslimske piger med at få rekonstrueret deres 'kønskrans', som hun mener, det retmæssigt skal kaldes.

- Pigerne er jo bange for deres liv, og vi snakker meget med dem om, at det er en hel generation af mænd, der har fundet på det idioti. Nu lader vi pigerne i stikken, og det vil bare gøre det endnu værre for dem, siger hun.

Christine Felding foretager ikke længere indgrebene, for hun har fået 'kolde fødder', men hun foretog tidligere omkring 50 om året. Hun har ikke nogen moralske skrupler over at foretage indgrebene, selvom hun mener, at det er forkasteligt, at pigerne skal have det gjort.

- Jeg har hjulpet mange, der frygtede for vold og nærmest græd af glæde, da de havde fået foretaget indgrebet. De gik derfra med ranke rygge og var glade for det, fortæller hun.

- Du har taget 5000 for det. Er det ikke at modtage blodpenge?

- Tja, det kan du kalde det. Jeg kalder det ulandshjælp. Der er grænser for, hvad man kan lave con amore. Der er aldrig nogen, der har brokket sig, og hvis ikke jeg gjorde det, ville de tage til udlandet, og der gør de det heller ikke gratis, siger hun.

Christine Felding talte meget med pigerne, der typisk er 19-20 år med muslimsk baggrund, og som fortalte om frygten for æresdrab. Derfor er det ikke en god idé at kriminalisere indgrebene, mener Christine Felding, for det er mændene, der skal ændre tankegang.

Se også: Nyt lovforslag: Minister går til kamp mod sejlivet myte

Jomfrumyte
Tidligere folketingspolitiker og nuværende debattør Özlem Cekic har været på en 'jomfrurejse'. Under hashtagget #stopjomfrumyten har hun i lang tid kæmpet for at stoppe den myte, der har hersket om, at jomfruhinden skal sprænge, når man har sex første gang.

- Jomfruhinden eksisterer ikke, og man kan ikke lave en operation for at opretholde noget, som ikke eksisterer - derfor er det vigtigt at få videnskaben med sig, siger hun.

Hun er stærkt imod, at gynækologer foretager indgrebet, og derfor glæder hun sig over, at der nu er kommet et lovforslag for at stoppe for det.

- Jeg er utrolig glad for, at man sender så stærkt et signal om, at man ikke skal ligge under for et så undertrykkende kvindesyn, siger hun.

Özlem Cekic forstår godt, at gynækologer bare vil hjælpe pigerne, og at det kan være et spørgsmål om liv eller død. Men hun køber ikke argumentet om, at lægerne alene gør det for at hjælpe. I hendes øjne virker det til at være en stor industri, hvor nogle af dem tjener rigtig mange penge.

Hun håber, at lovforslaget vil blive fulgt op med en stor oplysningskampagne, der kan gøre op med de forstokkede holdninger, der hersker i visse kulturer.

- Lovforslaget kan ikke stå alene. Man er nødt til at kigge på, hvad man gør med den pige, der er desperat og bekymret for sit liv. Hvis det ikke bliver fulgt op med meget store informationskampagner rettet mod forældre, så har det isoleret set ikke den store effekt, siger hun.

FAKTA: Ikke alle piger bløder ved deres første samleje

Det er en myte, at en piges jomfruhinde springer ved seksuel debut. Læs mere om jomfruhinden her.

* Jomfruhinden kaldes også 'mødommen'.

* Det er en slimhindefold, der sidder i skedens åbning.

* Folden er elastisk og fleksibel.

* Det er normalt, at der er sprækker i hinden hos piger/kvinder. Disse sprækker kan være opstået både før og efter den seksuelle debut.

* Det er også normalt, at der ikke er sprækker i hinden hos piger/kvinder, der har haft samleje.

* Det er en myte, at hinden springer første gang, pigen/kvinden har samleje.

* Færre end 50 procent af piger har oplevet at bløde ved deres første samleje.

* De fleste piger/kvinder har slimhindefolden hele livet.

Kilder: Sexlinien.dk

Se også: Blodpenge for uvirkelige jomfruhinder

387 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere