Gyser om EU-toppost

Tyske Ursula von der Leyens fremtid som kommissionsformand ligger tirsdag i hænderne på Europa-Parlamentet

Tyske Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Tyske Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Europa-Parlamentet skal tirsdag aften vælge eller vrage tyske Ursula von der Leyen som den næste formand for Europa-Kommissionen.

Skal Tysklands forsvarsminister blive den første kvinde til at besidde EU's mest magtfulde post, skal hun samle et absolut flertal i parlamentet, hvilket lige nu er 374 stemmer.

Inden afstemningen er det svært at spå om, hvorvidt hun kommer over målstregen, vurderer EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet.

- Det ligger vist lige på vippen. Mange spår, at hvis hun bliver stemt igennem, bliver det på højrenationale stemmer, siger hun.

På von der Leyens egen ønskeliste står stemmer fra den liberale og den socialdemokratiske gruppe ud over de konservative, hvor hun selv hører til.

Men forsvarsministeren har fået en hård start, påpeger professoren.

Mange i parlamentet føler sig snydt i hele processen om at fordele topposterne i EU. De mener, at de har ret til at udpege kandidaterne til posten som formand for EU-Kommissionen.

Ursula von der Leyen kom ind i sidste øjeblik efter sene forhandlinger mellem EU's stats- og regeringschefer og er ikke udpeget af nogen i parlamentet.

Sådan får Ursula von der Leyen topposten

Her kan du se, hvad der skal til, før hun bliver valgt:

* Den 2. juli pegede EU-landenes stats- og regeringschefer på den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som deres kandidat til formandsposten i Europa-Kommissionen.

* To uger efter, tirsdag den 16. juli, skal Europa-Parlamentet i en hemmelig afstemning ifølge planen tage stilling til, hvorvidt de bakker op om kandidaten.

* Hvis Ursula von der Leyen skal gå derfra som den næste formand for EU-Kommissionen, skal hun sikre sig absolut flertal blandt parlamentarikerne, der normalt tæller 751 medlemmer.

* Fire medlemmer mangler dog fortsat at indtage deres pladser. Det gælder blandt andre Marianne Vind, der skal tage over for Danmarks nyudnævnte udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

* Dermed skal Ursula von der Leyen samle 374 stemmer, der svarer til lidt over 50 procent af de nuværende 747 aktive medlemmer af parlamentet.

* Alternativt kan afstemningen blive udskudt enten med en dag eller til efter sommerferien, hvis Ursula von der Leyen selv beder om det, eller hvis parlamentet skulle beslutte det.

Kilde: Europa-Parlamentet og Altinget

Mandag morgen sendte hun breve, som Ritzau har set, til ledelsen i den liberale gruppe i parlamentet og til socialdemokraterne.

Her gav ministeren en forsmag på den politik, hun som formand vil føre på blandt andet klimaområdet, i håbet om vinde stemmer.

Socialdemokraterne havde håbet på, at det blev hollandske Frans Timmermans, der løb med topposten.

- Det har skabt enorm skuffelse, siger Schaldemose.

Ursula von der Leyen har dog Schaldemoses stemme. Hun vurderer, at flere i gruppen er mere positivt stemt efter sidste uges møder og brevet.

For den liberale gruppe er et afgørende element, hvilken rolle danske Margrethe Vestager får i den fremtidige kommission.

Det fortæller Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentets liberale gruppe.

Von der Leyen skriver i brevet, at hun vil have to "ledende næstformænd". Det bliver dog kun én af dem, der skal træde i hendes sted, når hun er borte. Den rolle ventes at tilfalde Timmermanns.

- Det afgørende er, at det er et triumvirat, og at det ikke anfægtes, siger Løkkegaard.

- Hvis det holder, er den danske V-delegation klar til at stemme for hende, tilføjer han.

Von der Leyen meddelte mandag, at hun træder af som minister, lige meget hvordan afstemningen går.

12 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere