Hårdere straffe - nu for børn?

I Danmark er den kriminelle lavalder 15 år, og det har den været siden 1930. Men nu skråler et sammensat kor af borgerlige politikere om strengere straffe for børn helt ned til 12 år.

Justitsminister Brian Mikkelsen vil indføre sanktioner mod 12-årige børn. (Foto: Finn Frandsen)
Justitsminister Brian Mikkelsen vil indføre sanktioner mod 12-årige børn. (Foto: Finn Frandsen)

Dansk Folkeparti har i lang tid sunget for, men nu brummer flere konservative og venstrefolk med på melodien. De vil have sænket den kriminelle lavalder.
- Hvis de er gamle nok til at begå en forbrydelse, så er de også gamle nok til at tage straffen, lyder det fra Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen.
Han foreslår blandt andet, at de kriminelle poder skal kunne dømmes til at bære en GPS-lænke. Hvis de overskrider de medfølgende betingelser, skal de fluks hentes af politiet.
- Det vil have en enorm effekt - så gør de det kun én gang, siger Torsten Schack Pedersen.
Hårde takter
Justits-Brian nikker med hovedet til de hårde takter. Han var i fredags på en studietur til Manchester for at studere byens indsats mod bandekriminalitet. Den konservative minister er kommet hjem med en tro på, at det vil hjælpe at indføre sanktioner mod børn ned til 12 år.
Mød til tiden
- Der skal sættes langt tidligere ind over for børn, der er i risikozonen for at få sig en kriminel løbebane, siger han. Justits-Brian mener eksempelvis, at noget så simpelt som at komme for sent i skole, skal få alarmlamperne til at blinke.

- Hvis man kommer for sent, så kommer man måske slet ikke af sted i skole, og så kan man ende med at sove hele dagen og bruge natten til at lave ballade, lyder ministerens ræsonnement.
I Skotland kan man straffe børn helt ned til otte år. Men hvor skal grænsen gå i Danmark - skal vi sænke den kriminelle lavalder til 12 år?

strag 12-årige