Annonce:
Annonce:

Hækkerup afviser politisag efter Venstre-angreb

Venstre har opfordret justitsministeren til, at politiet efterforsker de slettede sms'er. Men det kommer ikke til at ske, lyder svaret

Joachim B. Olsen: Slettede sms'er virker aktivt og koordineret.
Annonce:
Følg Politik

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke bede politiet efterforske sagen om den automatiske sletning af sms'er på statsminister Mette Frederiksens mobiltelefon.

Det er han blevet opfordret til af Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

- Jeg mener ikke, at der på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, står det jo Venstre frit for, siger Hækkerup i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet torsdag eftermiddag.

Preben Bang Henriksen oplyser samtidig, at partiet ikke selv går videre med sagen til politiet.

Ekstra Bladet spørger Mette Frederiksen til de slettede sms'er ...

Journalist Brian Weichardt gjorde et ihærdigt forsøg på at få konkrete svar ud af statsministeren i sidste uge

 

Beskæmmende
Han kalder det dog 'beskæmmende', at justitsministeren ikke vil inddrage politiet.

Annonce:

- Hvis bankdirektøren har nægtet en et lån, så tror jeg ikke, at det tjener noget formål at gå til den lokale bankassistent og spørge om det samme lån, siger Bang Henriksen.

- Sagt med andre ord: Her har vi den øverst ansvarlige for politiet, som ikke finder grundlag for at gøre noget. Så må jeg sige, at så tror jeg, at det bliver omsonst at gå til de underordnede og spørge, om de har lyst til at gøre noget, siger Venstres retsordfører.

Venstre havde derfor torsdag morgen bedt Hækkerup om at få politiet til at efterforske den automatiske sletning af sms'er. Ikke kun på statsministerens telefon, men også hos tre højtstående embedsfolk i Statsministeriet.

Vilde sms'er har set dagens lys under Minkommissionen ...

 

Annonce:

Har ikke slettet
Justitsministeriet oplyser ligeledes over for Ekstra Bladet, at minister Nick Hækkerup - modsat Mette Frederiksen - ikke har haft sin telefon indstillet til at slette sms'er efter 30 dage.

'Ministeriet har ikke udarbejdet retningslinjer for opbevaring af sms’er, og der har ikke været en ensartet praksis for opbevaring af SMS’er i ministeriet. Det kan i den forbindelse oplyses, at justitsministerens telefon ikke har været indstillet til automatisk at slette SMS’er, men at denne indstilling har været anvendt på enkelte ansattes telefoner, herunder departementschefens.

Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at ministeriet under inddragelse af bl.a. hensynet til informationssikkerhed vil igangsætte et arbejde i forhold til at fastsætte generelle retningslinjer i staten for, i hvilken udstrækning og hvordan SMS-beskeder skal opbevares. Justitsministeriet vil ikke udtale sig om forhold, der er omfattet af Minkkommissionens undersøgelse. Spørgsmål om udlevering af materiale til Minkkommissionen kan rettes til kommissionen'.

OVERBLIK: Slettede sms'er er blevet centrale i minksag

Centrale sms-korrespondancer fra Statsministeriets øverste ledelse i tiden omkring beslutningen at aflive alle mink i Danmark er blevet slettet.

Herunder fra statsminister Mette Frederiksens (S) telefon.

Granskningskommissionen - også kendt som minkkommissionen - der kulegraver forløbet omkring beslutningen, skulle ellers bruge dem i arbejdet.

Få her et overblik over, hvad der er op og ned i sms-sagen:

* Statsministerens særlige rådgiver havde autoslettet centrale sms'er:

Det kom frem tirsdag, at Mette Frederiksens særlige rådgiver, Martin Justesen, havde slettet centrale sms-korrespondancer i dagene omkring beslutningen om at aflive mink.

Der var specifikt tale om beskeder mellem Justesen og daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver, Søren Andersen.

Ifølge stabschefen var hans telefon sat til automatisk at slette beskederne efter et bestemt tidsrum.

* Sms'er hos Mette Frederiksen og departementschef slettet:

Onsdag blev det klart, at også sms-korrespondancer fra statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, fra dagene omkring beslutningen om at aflive alle mink er slettet.

Som hos Martin Justesen lød det, at statsministerens og hendes departementschefs telefoner var sat til automatisk at slette beskeder efter 30 dage.

Mette Frederiksen siger til TV 2, at hun blev rådgivet til at slette beskederne af sikkerhedshensyn. Hun vil dog ikke svare på, hvornår slette-funktionen blev slået til, men at hun går ud fra, at alle regler om journalisering er overholdt.

* Minkkommission forsøger at genskabe sms'er:

De sms'er, der er blevet slettet, forsøger kommissionen at få genskabt, lød det onsdag til TV 2.

Minkkommissionen oplyste, at der er tale om fire personer i Statsministeriet, hvor det ikke har været muligt at få udleveret sms-beskeder fra september til december 2020, fordi de er slettet.

De fire skal alle afhøres i kommissionen.

* Flere sms'er gemt hos modtageren:

Hos andre centrale embedsmænd er sms'erne blevet gemt hos modtageren.

Tidligere fødevareminister Mogens Jensens (S) daværende særlige rådgiver, Søren Andersen, har oplyst, at han er i besiddelse af den føromtalte sms-korrespondance med statsministerens rådgiver Martin Justesen.

* Statsministeriet forsøger genskabe sms'er:

Ministeriet oplyste i et skriftligt svar til Ritzau onsdag, at det forsøger at genskabe de korrespondancer, der er slettet.

* Professor kalder sms-sletning problematisk:

Fordi væsentlige forhold skal journaliseres, er det problematisk, hvis ikke sms'erne hos Statsministeriets ledelse er blevet gemt andetsteds.

De er nemlig at betragte på lige fod med breve i journaliseringspligten. Det mener professor Frederik Waage fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

* Tidligere ministre genkender ikke slette-praksis:

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser overfor Berlingske, at der i hans tid var praksis om autosletning af sms'er.

Det samme gør andre tidligere ministre fra VLAK-regeringen.

Søren Pind skriver dog på Twitter, at han havde sat autosletning til.

Annonce:

Lyt til den seneste udgave af Ekstra Bladets podcast 'Ingen Kommentarer' herunder eller i din podcastapp. Det handler selvfølgelig om Minkkommissionen og de slettede sms'er.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: