Hækkerup satser på at sende pirat til afsoning i Kosovo

Tre af fire formodede pirater fra dansk fregat løslades. Den fjerde, som er kommet til skade, retsforfølges

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer, at formodet pirat, der skal retsforfølges i Danmark, får en dom. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer, at formodet pirat, der skal retsforfølges i Danmark, får en dom. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Politik

En formodet pirat, der har fået amputeret en del af sit ben, ankom fredag formiddag i kørestol til grundlovsforhør i Københavns Byret, skriver TV 2.

Hvis det står til justitsminister Nick Hækkerup (S), kan vedkommende snart se frem til en tur til Kosovo for at sidde bag tremmer.

Det siger Hækkerup, efter at Justitsministeriet torsdag kunne meddele, at tre af fire formodede pirater fra fregatten 'Esben Snare' i Guineabugten løslades, mens den fjerde, som er kommet til skade, retsforfølges i Danmark.

- Han vil blive retsforfulgt, og der er altid en usikkerhed, fordi domstolene skal vurdere beviserne, om han vil blive dømt eller ej.

- Men vores formodning er, at vi fra anklagemyndighedens side har en fornuftig sag, og at han vil blive straffet, siger Hækkerup om den formodede pirat, der skal stifte bekendtskab med det danske retssystem.

Ekstra Bladet besøgte i december fængslet i Kosovo, hvor den et-benede pirat ville skulle sidde.

Danmark og Kosovo underskrev i december en hensigtserklæring om leje af 300 fængselspladser i Balkan-landet. Det sker, fordi Danmark vil sende udvisningsdømte fanger til Kosovo. Og det er altså her, at Hækkerup satser på at sende den formodede pirat hen.

- Nu arbejder vi med at få oprettet en fængselsafsoning i Kosovo. Og han vil være en af dem, som vil være kandidat til at afsone sin straf i det fængsel. For han har ikke noget som helst med Danmark at gøre, siger Hækkerup.

Ministeren understreger, at han helst ikke så den formodede pirat i Danmark, men at Danmarks internationale forpligtelser gør, at der er ingen vej er udenom.

De fire formodede pirater blev i første omgang sigtet for forsøg på manddrab efter en ildkamp med danske styrker på 'Esbern Snare' i Guineabugten.

De tre af dem løslades til søs, men den fjerde, der kom til skade under aktionen, bliver bragt til Danmark, fordi det ikke er forsvarligt at løslade ham grundet de skader, han har pådrog sig i ildkampen.

Ifølge anklagemyndighedens sigtelse angreb formodede pirater 24. november danske soldater, som var om bord på en mindre båd, i Guineabugten. De formodede pirater blev sigtet for drabsforsøg. De nægter sig skyldige. Angrebet fik de danske styrker til at åbne ild.

Fire formodede pirater blev dræbt, og det menes, at yderligere en er faldet over bord, mens de fire andre blev tilbageholdt med stor usikkerhed om, hvad der derefter skulle ske. Altså indtil torsdagens melding.

At tre formodede pirater er endt med at blive løsladt uden at blive retsforfulgt, ser Hækkerup ikke som et problem i forhold til at afskrække eventuelle fremtidige angreb mod 'Esben Snare' i Guineabugten. Ministeren mener ikke, at de otte formodede pirater slap godt af sted med mødet med de danske styrker.

- I det her tilfælde er der fire af dem, som døde, og en har mistet benet, siger Hækkerup.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.