'Han er en forbandet løgner'

Her bor de konservative, og de hader den konservative premierminister

Sue Connelly hævder at EU er 'Titanic, et 'synkende skib', og det gælder om at gå fra borde i tide. Foto: Anthon Unger.
Sue Connelly hævder at EU er 'Titanic, et 'synkende skib', og det gælder om at gå fra borde i tide. Foto: Anthon Unger.

ROMFORD (Ekstra Bladet): Det burde være den britiske premierminister David Camerons højborg.

Men de hader ham her i Romford.

Eller rettere: Pænt mange hader den konservative premierminister. Romford er ganske vist  'konservativt land', her findes en af de mest koncentrerede vælgerskarer af konservativ observans i hele Storbritannien, men der er et problem:

Romford er, ifølge målinger, tillige den mest  nej-ivrige by, når det gælder briternes afstemning om at forblive i eller forlade Den Europæiske Union.

'David Cameron er en forræder. Han er en forbandet løgner. Han har solgt det her land til europæerne, og jeg synes, det er afskyeligt. Vi har brug for at få vores land tilbage,' siger Sue Connelly, der valgkredssekretær for de konservative i Romford.

Hvis man vil have syn for sagn om den egentlige brudflade i britisk politik, opstået på grund af afstemningen om briternes nye aftale med EU, skal man finde Sue Connelly

We Don't Need EU
Vi befinder os i 'Margaret Thatcher House'. Sådan hedder de konservatives hovedkvarter i Romford. Thatcher indviede det selv i 2005. Hvilket man bliver gjort opmærksom på alle vegne. En messingplade er opsat udenfor ved døren til Thatchers ære. Indenfor befinder sig op til flere portrætter af 'Jernladyen', der tydeligvis er et emblem for den stoiske, romford'ske opfattelse af konservatisme.

'Nemlig, det har du ret i', siger Sue Connelly: 'Folk her kan tage rigtig meget, men når de ikke føler, de længere bestemmer over deres dagligdag eller deres by, så lyder alarmen. Det her område er så opsat på at forlade EU, at vi ikke møder nogen som helst modstand, når vi har stand på markedet eller deler materiale ud i byen.'

Sue Connelly får opmuntrende dyt, når hun kører rundt i byen. Hun har prydet sin bil med 'Union Jack' aftegnet som Storbritannien og mottoet: 'We Don't Need EU' ('Vi har ikke brug for jer').

Jeg er patriot
Brudfladen gennem Storbritannien i den måske vigtigste afstemning i i rigets historie i efterkrigstiden løber også gennem det konservative parti. Mest synligt ved, at premierminister Cameron er for EU og Londons karismatiske borgmester indtil for nylig, Boris Johnson, er imod.

Disse to lejre kæmper larmende mod hinanden. Og tingene går Sue Connellys vej, de går Boris Johnsons vej. I de senere uger er 'Leave'-lejren begyndt at trække fra David Cameron og kompagni i stort set alle meningsmålinger.

Og en klar udvikling synes at finde sted. Taber EU-tilhængerne,  må Cameron gå af. Hans afløser i Downing Street 10, premierministerboligen i London, vil blive Boris Johnson.

'Cameron rejste til EU og kom tilbage med ingenting. Ligesom Chamberlain (den britiske premierminister, der kom hjem med en 'fredsaftale' med Hitler lige før Anden Verdenskrig, red.). Ulig Cameron, så elsker jeg det her land, jeg er patriot, han kender overhovedet ikke ordets betydning. Jeg elsker landet, og jeg ønsker ikke at se det revet itu, som de har gjort med flere andre lande i EU', siger Sue Connelly.

Sådan lyder sloganet fra De Konservative i Romford: 'We Don't Need You (EU, red.)' - her printet på valgsekretærens bil. Foto: Anthon Unger
Sådan lyder sloganet fra De Konservative i Romford: 'We Don't Need You (EU, red.)' - her printet på valgsekretærens bil. Foto: Anthon Unger

EU synker
Det er bare sådan, det er, når man møder op i Romford og beder om en forklaring på, hvorfor den britiske premierminister møder så stærk modstand fra sine egne partimedlemmer.

'Han siger, at vi ikke kan klare os uden Europa, men det er omvendt. Det er Europa, der ikke kan klare sig uden os.  Vi er den femtestørste økonomi i verden, vor hovedstad er verdens finanscentrum, og vi kan så rigeligt klare os selv. 'Vi handler mere uden for Europa end inden for, siger Sue Connelly og læner sig frem, når hun betror:

'Jeg ser EU som et synkende skib. Det er 'Titanic', det vil synke pludseligt og hurtigt, og det gælder om at være stået af inden.'

Den Europæiske Union er, ifølge Romford-konservative, ved at udvikle sig til et diktatur. Landet er ledt i uføre. Og man sværger ved Magaret Thatchers ære på, at 'de uvalgte bureaukrater i Bruxelles' kommer til at aflevere den britiske nation til dens retsmæssige ejere.

'Vi har det ikke godt med diktaturer', siger den konservative valgkredssekretær.

Ikke plads
Så hvis David Cameron møder op i  'det traditionelt konservative' Romford, vil han blive anråbt som 'en forbandet løgner'.

Her føler man sig ført bag lyset og fremhæver ved enhver lejlighed følgende. Vi fik at vide, at hvis vi ikke gik med i euroen, ville armod og undergang finde sted. Vi gik ikke med. Og det var en stor fordel. Vi fik at vide, at EU's grænse ville blive opretholdt, når de indre grænser faldt. Men den blev ikke opretholdt. Vi fik at vide, at Storbritannien ville blive sikret mod migranter. Men det blev vi ikke.

'Misforstå mig ikke, siger Connelly: 'Jeg har ondt af flygtninge, jeg føler også med immigrater. Men de er alle på vej i samme retning, og det er hertil, fordi engelsk er verdenssproget. Og vi kan ikke rumme antallet. Det er for mange den væsentligste anke mod EU og så selvfølgelig hele suverænitetsspørgsmålet, men de to hænger jo sammen', lyder det.

Egentlig har de ikke brug for at opsætte 'Leave' bannere foran Margaret Thatcher House i Romford, byens borgere har for længst besluttet, at de vil ud af EU. Foto: Anthon Unger
Egentlig har de ikke brug for at opsætte 'Leave' bannere foran Margaret Thatcher House i Romford, byens borgere har for længst besluttet, at de vil ud af EU. Foto: Anthon Unger

Løgneren
Man skal ikke komme til Sue Connelly og tale om, at det konservative parti er ved at knække midt over, fordi en meget stor del af det nægter at følge deres leder.

'Det er ham, der har revet partiet itu. Han er i færd med at ødelægge det konservative parti. Og vi er tvunget til at gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre det. Det er den anden grund til at sige 'nej'  23. juni. Det vil tvinge Cameron til at gå af. Så kan ikke bare en genopbygning af England, men også af de konservative begynde,’ siger hun: 'Vi placerede ham der. Vi kan også fjerne ham igen'.

Sue Connelly har hørt alle truslerne fra ja-sigerne. Hun synes, de burde se det hele i et langt større perspektiv.

'Så siger de, 'jamen, det kommer til at tage flere år at forhandle os ud'. Og hvad så? Vi har brugt mere end 40 år på at synke dybere og dybere ned i skidtet.'

Vi beder hende ikke om at uddybe, hvad hun mener med 'skidtet'. Vi taler tydeligvis om 'Den Europæiske Union' med hele molevitten og alt, hvad der er i den.

93 kommentarer
Vis kommentarer