Han løj for FBI: Nu skaber han problemer for Trump

Michael Flynn har indrømmet at have løjet over for FBI. Nu har han fortalt ting, der kan skabe store problemer for Trump i sagen om Ruslands indblanding i det amerikanske valg

Michael Flynn, der har indrømmet at lyve over for FBI, kan skabe store problemer for Donald Trump. Foto: AP Photo/Susan Walsh
Michael Flynn, der har indrømmet at lyve over for FBI, kan skabe store problemer for Donald Trump. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Sagen om russisk indblanding i det amerikanske valg trækker tråde mange steder til USA's absolutte magt-top og kan i sidste ende vælte Trump som præsident.

Det sidste nye er, at Michael Flynn, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, højst sandsynligt slipper for at komme i fængsel, selvom han har indrømmet at have løjet for FBI. Det er en meget alvorlig forbrydelse i USA, men fordi han har hjulpet med brugbar information i sagen, slipper han nok for at ruske tremmer.

Det er kommet frem i et notat offentliggjort af det råd, der efterforsker Ruslands indblanding i det amerikanske valg. Og nu tyder det på, at den oplysning kan skabe problemer for præsident Trump.

Det er Robert Mueller, tidligere chef for FBI, der leder efterforskningen.

Trump selv kalder undersøgelsen for en heksejagt og benægter samtidig, at der er noget som helst samarbejde mellem hans folk og de russere, der prøvede at sikre Trump valgsejren i 2016.

Mørklagt notat
Michael Flynn har indrømmet, at han har talt med den russiske ambassadør, Sergey Kislyak, om at løfte USA's sanktioner mod Rusland, inden Trump blev præsident. Desuden har han indrømmet at have løjet om den samtale over for både FBI og vicepræsident Mike Pence.

Det notat, der er blevet udgivet om Michael Flynn, er ganske mørklagt, men ifølge BBC står der i notatet, at Flynn har udført eksemplarisk militær- og offentlig service, og at han fortjener ros for at tage ansvar på et passende tidspunkt og at have hjulpet regeringen væsentligt.

Der står også, at han har givet information om koordination mellem den russiske regering og Trumps valgkampagne.

Slutteligt står der også, at det anbefales, at han får en dom i den lave ende - uden fængslet.

Konsekvenser for Trump
Hvis Trump skal væltes, er der en lang række ting, der skal flaske sig.

I USA kan præsidenter ikke anklages, mens de sidder på posten, lige meget hvad beviserne viser. Robert Mueller har også bekræftet, at de ikke regner med at anklage Trump, mens han er præsident. Når han ikke er det længere, kan de derimod anklage Trump, hvis de finder ud af, at han har handlet forkert.

For selvom man generelt ikke kan anklage en præsident, er der tre undtagelser i forfatningen: Forræderi, bestikkelse eller andre store forbrydelser eller forseelser.

Ifølge The New York Times er Muellers mulighed for at få Trump væltet, at han får den rapport, han skriver om sagen, bragt til Kongressen. Det kan starte en rigsretssag mod Trump.

Gør Kongressen det, ryger sagen videre til høring i den lovgivende komité. Efterfølgende skal der stemmes om, hvorvidt sagen skal tages videre. Bliver der stemt nej, bliver Trump på posten. Bliver der stemt ja, begynder en længere proces.

Bliver der stemt ja, vil rigsretssagen derefter ryge videre til Senatet, der vil holde en retssag. USA's højesteretspræsident vil overvåge sagen, medlemmer af Repræsentanternes Hus vil være anklagere, Senatets medlemmer vil være jury, og Trumps advokater vil forsvare ham.

Efter retssagen skal Senatet stemme om præsidentens straf. Hvis to tredjedele stemmer på, at Trump skal dømmes, bliver han væltet som præsident.

Bliver Trump væltet, er det vicepræsident Mike Pence, der overtager præsidentembeddet.

243 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere