- Han skal betale for muren

Senator Ted Cruz mener, at den dømte narkobaron Joaquin 'El Chapo' Guzman skal finansiere den omdiskuterede mur, som Trump ønsker opført ved grænsen til Mexico

Se de vilde scener, da mexicanske styrker stormede bygningen her og anholdte Joaquin 'El Chapo' Guzman. Året efter blev han udleveret til retsforfølgelse i USA, hvor han nu er dømt for flere forbrydelser. Video: AP

I Washington kæmper Donald Trump med at få politisk opbakning til finansieringen af den mur mod Mexico, som han igen og igen har lovet sine vælgere.

Demokraterne har længe stået stejlt på, at de godt 118 milliarder kroner, som Trump ønsker til opførelsen af muren, er for høj en pris, men nu kommer den republikanske senator Ted Cruz sin præsident til undsætning med et alternativt forslag.

Foto: Ritzau Scanpix 112 'El Chapo' dømt skyldig

Tirsdag blev narkogangsteren Joaquin 'El Chapo' Guzman nemlig dømt for diverse forbrydelser ved retten i New York. Her fik den 61-årige mexicaner også frataget små 100 millioner kroner, som han har tjent på at smugle stoffer ind over grænsen til USA.

Brug pengene på muren
De penge mener Ted Cruz, at man skal bruge på at finansiere muren til Mexico, hvorfra illegale flygtninge strømmer ind over grænsen for at komme væk fra den narkokrig, der har hærget landet siden 2006.

'Det amerikanske retssystem leverede i dag med domfældelse Joaquín Guzmán Loera, El Chapo, på alle ti anklagepunkter. Anklagemyndigheden kræver 14 milliarder dollars i narkotika-overskud og andre aktiver fra El Chapo, som skal gå til finansiering af vores mur', skriver Ted Cruz på Twitter.

Den mexicanske narkokrig er netop Joaquin 'El Chapo' Guzman en af hovedmændene bag. I sin tid som leder af det internationale narkotika-kartel 'Alianza de Sangre', også kendt som Sinaloa-kartellet, har han stået bag mord på adskillige tusind mennesker. 

Sent mandag aften lykkes det præsidentens republikanske parti at indgå en principiel aftale med Demokraterne om at finde økonomiske midler til netop grænsedilemmaet. Der er dog ikke tale om penge øremærket til en mur, som Trump ønsker.

OVERBLIK: Mexicos største narkobaron begyndte med pot

Joaquin 'El Chapo' Guzmán blev 12. februar 2019 ved en domstol i New York blevet fundet skyldig i ti tiltaler mod ham.

Selve strafudmålingen finder sted 25. juni 2019.

Her er en tidslinje over den 61-årige mexicaners liv. Han er blevet en af verdens mest berømte narkogangstere.

1960'erne: Som teenager begynder han sammen med sine fætre at dyrke potplanter.

1970'erne: Begynder at arbejde som stikirenddreng for narkosmuglere.

1980'erne: Bliver medlem af Guadalajara-kartellet. Efter anholdelsen af kartellets leder bliver den kriminelle gruppe splittet op i flere fraktioner. Guzmán bliver leder af kartellet Sinaloas stillehavsafdeling.

1992: Seks af Guzmáns topfolk bliver i februar fundet dræbt nær Tijuana ved grænsen til USA. I november slår Guzmán tilbage, da hans folk dræber seks medlemmer af det konkurrerende Tijuana-kartel på et diskotek.

1993: Overlever drabsforsøg i en lufthavn, men ærkebiskoppen for Guadalajara bliver sammen med seks andre tilfældige personer dræbt, da de bliver fanget i skudvekslingen.

1993: Bliver anholdt i Guatemala på mistanke om drab, narkosmugling og bortførelse og udleveret til Mexico. Han idømmes en straf på minimum 20 år, som skal afsones i et topsikret fængsel.

2001: Flygter fra fængslet skjult i en vasketøjsvogn. Flugten forudsætter hjælp indefra, og han bruger angiveligt 2,5 millioner dollar på bestikkelse.

2004: USA's regering udlover en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kan føre til hans anholdelse.

2008: Sønnen Edgar bliver dræbt i en ildkamp på en parkeringsplads i Mexico.

2009: Optræder for første gang på pengemagasinet Forbes' liste over dollarmilliardærer.

2010: Bliver sammen med andre kartelledere tiltalt af amerikanske myndigheder for i perioden fra 1990 til 2005 at smugle tonsvis af kokain til USA.

2011: Hans hustru, Emma, der har både amerikansk og mexicansk statsborgerskab, føder tvillinger på et hospital i Los Angeles.

2012: Finansministeriet i USA indefryser hans families formue og andre aktiver i landet.

2014: Bliver anholdt på et strandresort i Mexico og genoptager afsoningen af sin fængselsstraf.

2015: Flygter igen fra et topsikret fængsel ved at kravle gennem en åbning i sin celle, der fører ned til en cirka halvanden kilometer lang tunnel.

2015: Mens han er på flugt møder han filmstjernen Sean Penn, som interviewer ham til en artikel i musikmagasinet Rolling Stone.

- Jeg leverer mere heroin, methamfetamin, kokain og hash end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af undervandsbåde, fly, lastbiler og både, fortæller han.

2016: Bliver i januar igen fanget af mexicansk politi i delstaten Sinaloa. Fem af hans håndlangere bliver dræbt i aktionen.

2016: I maj godkender en dommer en anmodning fra USA om at udlevere ham. Syv delstater har rejst tiltale ham.

2017: Bliver udleveret til USA i januar og erkender sig senere samme måned uskyldig ved en distriktsdomstol i New York.

2018: Den længe ventede retssag mod ham bliver indledt i november.

2019: 'El Chapo' bliver dømt skyldig for en lang række forbrydelser ved en domstol i New York.

Kilde: CNN, AP.

Ingen nedlukning trods uenighed om grænseaftale
Præsident Donald Trump er ikke 'begejstret' for det kompromis om grænsesikkerhed i USA, som forhandlere fra Demokraterne og Republikanerne nåede frem til mandag.

Omvendt siger han, at han ikke tror, at der bliver tale om en ny nedlukning af dele af landets offentlige sektor.

Dermed signalerer Trump, at han forsigtigt hælder mod at acceptere aftalen, skriver nyhedsbureauet AP.

I aftalen er der ikke afsat penge til en decideret mur på grænsen mod Mexico. I stedet er forhandlerne nået frem til et kompromis, hvor 1,4 milliarder dollar - 9,3 milliarder kroner - øremærkes til hegn eller andre fysiske barrierer ved grænsen.

Hvis aftalen falder endeligt på plads, må der blive opført hegn på en strækning på i alt 88 kilometer af grænsen mod Mexico. Det er markant færre end de 345 kilometer, som kravet fra Det Hvide Hus lød på i december.

- Jeg kan ikke sige, at jeg er glad. Jeg kan ikke sige, at jeg er begejstret, sagde Trump, da han kommenterede aftalen under et regeringsmøde tirsdag.

- Men muren bliver bygget uanset hvad, tilføjede han.

Præsidenten hævder, at alle alternative muligheder fortsat ligger på bordet. Han understreger dog, at han absolut ikke ønsker sig en ny nedlukning af dele af statsapparatet.

Skal amerikanerne undgå en nedlukning ved midnat 15. februar, kræver det, at den foreløbige aftale bliver godkendt i både Senatet og Repræsentanternes Hus - og mindst lige så vigtigt: af Donald Trump.

De fulde detaljer af aftalen ventes ikke offentliggjort før onsdag.

I vidneskranken sidder Alex Cifuentes, der længe stod i ledtog med den mexicanske narkoboss Joaquin Guzman (th.). Tegning: Reuters 112 Chok-påstand under narko-retssag: Præsident bestukket med 100 millioner dollars

Joaquin 'El Chapo' Guzman blev udleveret til retsforfølgelse i USA i januar 2017. Nu er retssagen mod kartellederen i gang. Foto: Reuters 112 Vidne om 'El Chapo': Sex med mindreårige var hans 'vitaminer'

112 Skrider fra fængslet: Så nemt flygter tre fanger

Ifølge New York Times fik 'El Chapo's kone sin hævn over elskerinden tirsdag. Foto: Ritzau Scanpix 112 Elskerinden flygtede nøgen gennem kloak: Nu har konen fået sin hævn

182 kommentarer
Vis kommentarer