Han smed ikoniske sko efter USA's præsident: Nu er han klar med overraskende nyt

39-årige Muntadhar al-Zaidi tilbragte ni måneder i fængsel, efter han smed sine sko mod præsident Bush. Nu stiller han op til det irakiske valg

Her kaster al-Zaidi sin sko efter Bush. (Redigering: Kristian Hansen)

Se den irakiske journalist kaste sine sko efter den tidligere præsident George Bush i tv-klippet herover.

Han blev verdenskendt, da han i 2008 under en pressekonference i Bagdad smed sine sko efter den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, som symbol på fordømmelse af USA's invasion af Irak.

Nu melder flere internationale medier, herunder Washington Post og The Independent, at journalisten bag protesten, Muntadhar al-Zaidi, stiller op til det irakiske parlamentsvalg senere på måneden.

Den 39-årige al-Zaidi har ellers levet et noget kaotisk liv, efter den famøse batalje, der kostede ham ni måneder bag tremmer, hvor han efter eget udsagn led en hård skæbne med tortur og frygt for sit liv. Men nu er han altså klar til træde ind i politik.

Og hans politiske platform er hårdt bundet op på den episode, der gjorde ham til en helt i store dele af den arabiske verden, hvor det at kaste en sko efter nogen er et tegn på fordømmelse og protest.

- I kender mig alle sammen fra dengang. Jeg vil støtte det undertrykte folk og være imod dem, der undertrykker andre. Ved at stille op lover jeg at sørge for, at de fejl, som USA har begået, vil blive rettet. Deres fejl har skabt en korrupt, sekterisk regering, siger Al Zaidi til Abu Dhabi-mediet The National.

Artikel fortsætter under billedet ...

Rejser man til den irakiske by Tikrit, kan man se en stor bronzestatue af al-Zaidis berømte sko. Foto: AP/Skærm
Rejser man til den irakiske by Tikrit, kan man se en stor bronzestatue af al-Zaidis berømte sko. Foto: AP/Skærm

Statue af sko
Mens al-Zaidi kastede sine sko, beskyldte han præsident Bush for at have dræbt uskyldige irakere, ligesom han slyngede diverse skældsord ud mod præsidenten.

Det berømte 'skokast' har nærmest fået kultstatus i hjemlandet, efter irakiske politikere i 2009 kunne præsentere en stor bronzestatue af al-Zaidis sko i byen Tikrit, hvor landes tidligere diktator, Saddam Hussein, også er fra.

Selv mener den nyopstillede folkehelt ikke, at han er talerør for det tidligere regime, men han understreger, at valgkampen på et plan er blevet meget personlig for ham:

- Jeg har ikke et problem med USA eller amerikanere. Mit eneste problem er med den tidligere præsident George Bush. Han besatte mit land, og han dræbte mine landsmænd. Hvis jeg bliver premierminister i Irak, er det første jeg vil gøre at bede USA om en officiel undskyldning til alle irakere. Det skal gøres for at kompensere for ofrene og holde Bush ansvarlig, tordner han til CNN.

Artikel fortsætter under billedet ...

Muntazer Al-Zaid har selv fortalt om grov tortur under sit fængselsophold. Foto: All Over Press
Muntazer Al-Zaid har selv fortalt om grov tortur under sit fængselsophold. Foto: All Over Press

Udsat for tortur
Under pressemødet nedtonede George Bush episoden og tog det med et smil. Det Hvide Hus' daværende pressesekretær, Dana Perino, sagde efterfølgende:

- Præsidenten sagde med det samme, at det var fint, og at der ikke var noget problem. Vi bærer ikke nag, og vi er kommet videre.

Men sådan forholdt det sig i virkeligheden ikke. Ifølge al-Zaidi blev han efterfølgende trukket ud af lokalet af amerikanske secret service-agenter, hvorefter han blev udsat for waterboarding (en torturmetode, hvor en person får et klæde over munden og næsen, hvorefter der hældes vand på, så personen får en følelse af at drukne).

Efterfølgende blev han idømt tre års fængsel, hvoraf han afsonede ni måneder. I tiden efter sin løsladelse har han til det engelske medie BBC fortalt om, hvordan han blev pisket og udsat for elektrisk chok og simuleret drukning af fængselspersonalet.

Da han blev løsladt i september 2009 stod det angiveligt så slemt til med al-Zaidi, at nyhedsbureauet Reuters ikke formåede at forstå andet fra ham under et interview end:

'Jeg er fri igen, men mit hjemland er fortsat i fængsel'.

Det irakiske valg afholdes 12 maj og er første valg i landet, siden regeringen erklærede sejren over Islamisk Stat.

24 millioner mennesker er ifølge BBC berettiget til at stemme, men al-Zaidi forventes ikke at have store chancer for en valgsejr trods forholdsvis stor popularitet blandt befolkningen.

Krig & katastrofer Advokat vil kaste lys over dansk deltagelse i Irak-krigen

Dansk politik Udredning skal granske Irak-krigen efter lukket kommission

Dansk politik Radikale vil lade briter tale ud om Irak-krig i Folketinget

23 kommentarer
Vis kommentarer