Annonce:
Annonce:

Han var på skattebetalt safari: Storm mod svensk forsvarsminister

Ligner en færdig mand: Det buldrer og brager fortsat i svensk politik i kølvandet på den omfattende it-skandale, som i går kostede to ministre jobbet

Side om side. Löfven står last og brast om Peter Hultqvist, som her står til venstre for den svenske statsminister. Foto: AP
Side om side. Löfven står last og brast om Peter Hultqvist, som her står til venstre for den svenske statsminister. Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

Duer ikke, væk.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, fyrede i går to af sine ministre for rullende tv-kamerarer efter en pinagtig skandale, hvor svenskeres personlige oplysninger har været frit tilgængeligt for ikke-sikkerhedsgodkendte østeuropæere.

Men skandalen er slet ikke slut.

Den borgerlige opposition havde nemlig krævet tre ministres hoveder på et fad. Og det fik de ikke

Den tredje brændemærkede figur i skandalen, forsvarsminister Peter Hultqvist, stod nemlig ikke på sit kontor og pakkede sydfrugterne, men derimod side om side med statsminister Löfven under det dramatiske pressemøde.

Det kan oppositionen dog ikke leve med. Og de er nu i gang med at samle opbakning til en mistillidsafstemning i Riksdagen mod forsvarsministeren, der regnes som en af Löfvens nære allierede.

Annonce:

– Statsministeren tager ikke noget ansvar. Derfor kræver vi ansvar i Riksdagen, buldrer Ebba Busch Thor på Twitter. Hun er Kristdemokraternas leder.

Muligt kabinetsspørgsmål
I Sverige holder de derfor vejret. For Stefan Löfven ser ikke umiddelbart ud til at ville ændre sin beslutning om at frede sin politiske kumpan.

Statsministeren kalder det ’fuldstændig useriøst’ at kræve Peter Hultqvists afgang.

’Nu kan det blive sådan, at Stefan Löfven gør mistillids-afstemningen til et kabinetsspørgsmål, det vil sige til et spørgsmål om hele regeringens overlevelse. Så har vi straks en ny regeringskrise på halsen’, vurderer Aftonbladets Lena Mellin i en klumme på avisens hjemmeside.

Chicken race
’Nu er det et chicken race. Hvem giver sig først, Alliansen (de fire borgerlige oppositionspartier, red.) eller Stefan Löfven’, fastslår hun.

I Dagens Nyheter, som har afsløret skandalen, skriver Ewa Stenberg om ’juli-krisens’ fortsatte udvikling:

Annonce:

’Det store spørgsmål er nu, hvad statsministeren Stefan Löfven gør ved Peter Hultqvist. Statsministeren så virkelig vred ud på dagens pressemøde. Vil han gøre forsvarsministeren til et kabinetsspørgsmål og sige, at han træder tilbage og med ham hele regeringen? Mere sandsynligt er det, at regeringen fortsætter med at tage skidt og slag, og at han lader alle tre ministre gå.’

* * *

Lod skatteborgerne betale for tre dage på safari-hotel

Siden marts 2016 har den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, kendt til den skødesløse omgang med personfølsomme oplysninger uden at orientere Riksdagen om skandalen.

Og derfor vil oppositionen i Stockholm ikke finde sig i, at Stefan Löfven lader ham beholde sin post.

Efter et møde i forsvarsudvalget tidligere på ugen, hvor Hultqvist forsøgte at forklare sig, var oppositionen rødglødende.

– Kriminalitet, der skader riget, skal afbrydes. Han skulle have råbt og skreget for at stoppe ulykken, udtalte Allan Widman fra Liberalerna..

De skulle smøres
Men det er ikke første gang, Peter Hultqvist befinder sig midt i en politisk storm

I november 2016 kunne Svenska Dagbladet afsløre, hvordan han og fem medarbejdere lod Forsvarsministeriet betale et ophold på et safarihotel under et besøg i Sydafrika og Botswana.

Annonce:

Under rejsen havde forsvarsministeren og hans medarbejdere tre dagens officielt program. De øvrige tre dage blev brugt på at nyde omgivelserne på Tau Game Lodge.

Forsvarsministeren vedstod sig at have ladet skatteborgerne betale hele opholdet. Han påpegede, at rejsen i høj grad gik ud på at pleje forholdet til Sydafrika, som er et af de lande, hvor luftvåbnet flyver i det svenske jagerfly Gripen.

Men han lod samtidig forstå, at han selv havde betalt ’fortæring og aktiviteter på vores programfrie dage’.

Privatfly holdt klar
Han forholdt sig dog ikke til, at regeringens privatfly med en fem mands besætning i hele perioden måtte holde og vente på jorden, hvilket kostede den svenske statskasse hundredtusindvis af kroner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: