Handelskrig: Trump beordrer told for 2000 milliarder kroner

Donald Trump har beordret forhøjede toldsatser for kinesiske varer for yderligere 300 milliarder dollar

Handelskrigen mellem Kina og USA buldrer videre.  Foto: Ritzau Scanpix
Handelskrigen mellem Kina og USA buldrer videre. Foto: Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump har bedt USA's Handelsrepræsentant (USTR) om at begynde at hæve tolden på stort set al resterende import fra Kina.

Det oplyser USTR i en meddelelse.

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, siger, at værdien af produkter, som underlægges de nye toldsatser, er omkring 300 milliarder dollar.

- Tidligere i dag, på ordre fra præsidenten, forhøjede USA toldsatserne fra 10 til 25 procent på kinesisk import til en værdi af omkring 200 milliarder dollar.

- Præsidenten beordrede os også til at påbegynde processen med at hæve toldsatserne på stort set al resterende import fra Kina, som er værdisat til omkring 300 milliarder dollar, skriver Robert Lighthizer.

Sidste år importerede USA kinesiske varer for i alt 539,5 milliarder dollar. Det viser tal fra USTR.

Fredag klokken 06.01 dansk tid trådte USA's forhøjede toldsatser på kinesiske varer for 200 milliarder dollar som varslet i kraft.

FAKTA: Toldstriden mellem USA og Kina

Handelskonflikten mellem USA og Kina spidsede til i marts sidste år, da præsident Donald Trump annoncerede told på kinesiske varer til en værdi af 60 milliarder dollar.

Få uger senere svarede Kina igen med ny told på 128 amerikanske varekategorier.

Få her et overblik over stridens videre forløb:

* Juli 2018: Konflikten strammer til, da Trump varsler told på 10 procent på varer fra Kina til en værdi af 200 milliarder dollar.

* December 2018: På et G20-møde i Buenos Aires i Argentina bliver Trump og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, enige om en "våbenhvile" frem til 1. marts. Fra den dato vil USA hæve tolden til 25 procent, hvis der ikke er lavet en aftale.

* 24. februar 2019: Trump udskyder tidsfristen på ubestemt tid, fordi forhandlingerne skrider godt frem.

* 5. maj 2019: Trump varsler toldforhøjelser i tweets.

* 10. maj 2019: Klokken 06.01 fredag dansk tid træder de forhøjede toldsatser som varslet i kraft. Dermed stiger den ekstra told på 10 procent, som USA allerede har indført på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar, til 25 procent.

* 10. maj 2019: Senere samme dag beordrer Donald Trump øget told på næsten al resterende import fra Kina. Det betyder told på varer for yderligere 300 milliarder dollar.

* I 2018 importerede USA kinesiske varer for i alt 539,5 milliarder dollar.

Kilder: The New York Times, Reuters, Twitter, AP og USTR.

Gengældelse på vej
Det amerikanske træk ventes at udløse kinesisk gengældelse.

I en pressemeddelelse fredag oplyste den kinesiske handelsminister, at Kina vil tage de "nødvendige modforanstaltninger". Ministeren gav ikke yderligere detaljer.

Handelskonflikten mellem USA og Kina har stået på længe, og i det seneste forsøg på at blive enige om en ny handelsaftale har landene torsdag og fredag forhandlet i Washington D.C.

Forhandlingerne endte dog fredag uden resultat.

USA varslede sidste år, at told på 10 procent på kinesiske varer for 200 milliarder dollar ved nytår ville stige til 25 procent.

Men forhøjelsen blev udskudt, da Donald Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, i slutningen af året blev enige om at indgå en tre måneder lang våbenhvile i striden og i stedet søge en diplomatisk løsning.

Siden har Donald Trump udskudt forhøjelsen på ubestemt tid, da forhandlingerne gik godt.

Men søndag advarede Trump om, at de højere toldsatser ville træde i kraft midnat til fredag amerikansk tid.

- De 10 procent stiger til 25 procent på fredag. Andre varer for 325 milliarder dollar, der bliver sendt til os fra Kina, er der fortsat ikke told på, men det vil der komme snart, og det vil være på 25 procent, skrev Trump på Twitter.

41 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere