Hans Engell: DF forhandler som rene amatører

Dansk Folkeparti har brudt de allervigtigste principper for forhandlinger på topniveau, mener Ekstra Bladets politiske kommentator

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Philip Davali)
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Philip Davali)

I SIDSTE uge var Dansk Folkeparti valgets helt store sejrherre. I denne uge ligner de rene amatører ved forhandlingsbordet. Efter stemmerne fredag var talt op, og de hårde forhandlinger om regeringsdannelsen gik i gang, er det, som om det normalt topstyrede og professionelle DF har mistet grebet. De sidste dage har det virket famlende og usikkert. For hvad vil partiet og dets formand egentlig? Er man så bange for vælgerne, at det bliver et nej til regeringsdeltagelse – eller mener man virkelig, at fordi DF blev det største borgerlige parti, kan man uden videre bosse alle sine mærkesager igennem? Løkke har hårdt brug for DF, hvis der skal stables en bare nogenlunde stabil regering op. Men DF har også brug for at vise, at man kan tage ansvar og indgå kompromiser. Hvad skal man ellers bruge 37 mandater til?

PÅ TO dage har partiet brudt mindst tre af de allervigtigste principper for forhandlinger på topniveau:

1. ALLE SKAL HOLDE KÆFT. Skal tingene køre effektivt, er det kun partilederen, der udtaler sig. Men siden valget har bl.a. Søren Espersen og Morten Messerschmidt boltret sig med udtalelser, der gør forhandlingsbilledet mudret. I går optrådte f.eks. Messerschmidt på TV2 News med meldinger om kravene til den kommende grænsekontrol, som de andre blå partier ikke vil drømme om at efterkomme. Fulgte man Messerschmidt, kunne Danmark ligeså godt begynde forhandlinger om udtræden af EU. Og det er der vist ikke flertal for i øjeblikket. Messerschmidt er medlem af Europa-Parlamentet og skal overhovedet ikke blande sig eller udtale sig midt i et kompliceret forhandlingsforløb. Det er hamrende uprofessionelt. Og det undergraver Kristian Thulesen Dahls autoritet og troværdighed i forhold til de andre partier.

2. INGEN ULTIMATIVE KRAV. Hvis man går efter et forlig, må der ikke indledes med at stille ultimative krav. Derfor var det ugennemtænkt, da DF’s stærke mand, Søren Espersen – der normalt skal banke alle andre på plads – selv rykkede ud med fire ’ufravigelige krav’, hvis DF skal i regering: Genindførelse af grænsekontrol. Stram EU-politik. Stram udlændingepolitik og en offentlig vækst på 0,8 pct. De to af kravene er opfyldelige – de to andre ikke. Men det tåbelige er, at sådan præsenterer et parti ikke sine udspil – ultimativt på forsiden af ‘Politiken’. Man prøver sig frem og ser, om isen kan bære. Thulesen Dahl dementerede senere Espersens udtalelser, men skaden var sket.

Også uprofessionelt at bringe spørgsmålet om formandsposten i Folketinget til Pia Kjærsgaard op nu. Den post må selvfølgelig indgå i en samlet ligning, når der skal fordeles ministerposter, hvis det overhovedet kommer så langt. Det ville være helt i strid med normale forhandlingsmetoder, hvis det første, man brugte tid på, var at fordele den eneste post, som er uden reel politisk betydning.

3. VALGKAMPEN ER SLUT. Det virker, som om DF ikke rigtig er klar over, at valgkampen er forbi. Man fortsætter med samme retorik som under valgkampen og overser dermed en meget vigtig ting – uanset om partiet går med i regering eller ej, har Dansk Folkeparti nu med 37 mandater et kæmpemæssigt medansvar for de næste års politiske udvikling. Ved at holde sig uden for en regering slipper DF ikke for ansvaret. Ender det med en svag, ren V-regering med 34 mandater, vil den højst holde halvandet til to år. Så ryger regeringen på nøjagtig samme måde, som det er sket med alle andre svage mindretalsregeringer i Danmark gennem 50 år. Hvis en regering hver eneste dag skal hente 60 mandater hos andre partier for at få flertal for sin politik, er den slidt til laser længe inden valgperiodens udløb.

EN SMAL regering kan klare et eller to år, så falder den. Og med en fingernem politiker som Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokraterne, vil hun udmanøvrere Løkke, inden har har fået vedtaget bare to finanslove. Løkke er i øvrigt ikke typen, der vil se sig udmanøvreret inden om på grund af aftaler mellem Mette Frederiksen og Thulesen Dahl, så formentlig udskriver han selv valg i utide – for at tage opgøret med DF. Det bliver ikke kønt at se på.

Så får vi nemlig en valgkamp, hvor de blå partier vil skændes højlydt indbyrdes om, hvem der har ansvaret for, at de 90 mandater ikke kunne bruges – det vil formentlig koste DF 10-15 af de nyvundne mandater, og de andre blå får også tæsk. For det samlede billede vil jo være, at selv om de fire partier fik 90 mandater, kunne de alligevel ikke enes om at styre landet.

INDEN FOR de kommende 48 timer er DF nødt at finde ud af med sig selv, om man vil i regering eller ej. Og dermed også træffe beslutning om hvornår vi skal til valg igen.

Her kan du se et interview med DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, før dronningerunden fredag

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell. (Foto: Ole Steen)
Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell. (Foto: Ole Steen)

348 kommentarer
Vis kommentarer