Hans Engell: Merete Dea Larsens kandidatur viser DF's krise

Der er lagt op til kampvalg om formandsposten i DF, hvor Kristian Thulesen Dahl træder tilbage i 23. januar

Den i offentligheden forholdsvis ukendte Merete Dea Larsen vil gerne være DF's nye formand. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Den i offentligheden forholdsvis ukendte Merete Dea Larsen vil gerne være DF's nye formand. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Merete Dea Larsens kandidatur til formandsposten i Dansk Folkeparti viser med al tydelighed den krise, partiet befinder sig i.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at det tidligere folketingsmedlem i Berlingske har meldt sig på banen som formandskandidat.

Hun udfordrer dermed næstformand Morten Messerschmidt, der meldte sig som kandidat for en uge siden.

- Merete Dea Larsen ville aldrig nogensinde være et navn i forbindelse med en formandspost i DF, hvis det ikke er fordi, at partiet befinder sig i en kaotisk situation, siger Engell.

Han henviser til, at hun er et for ukendt navn til overhovedet at være i spil til en sådan post. Under normale omstændigheder.

- Hun ville næppe selv have meldt sig, hvis arvefølgen i DF havde været lige til at folde ud efter Kristian Thulesen Dahl, siger Engell med henvisning til den afgående formand.

Merete Dea Larsen sad i Folketinget for DF fra 2015 til 2019. Hun fik ikke genvalg i 2019, hvor partiet fik et skidt valg og mistede mange mandater. I øjeblikket er hun en del af DF's hovedbestyrelse.

Det er et andet skidt valg, der har ført til, at DF skal have ny formand. For efter sidste måneds kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti blev mere end halveret, meldte Kristian Thulesen Dahl, at han takker af som formand.

Det sker på et ekstraordinært årsmøde 23. januar. Kandidater har frem til 7. januar til at melde sig på banen. Og indtil videre er det altså Messerschmidt og Merete Dea Larsen.

I kulissen står Venstre tidligere næstformand Inger Støjberg måske klar. Flere DF-profiler har i lang tid bejlet til Støjberg, som i dag er løsgænger i Folketinget, og endda opfordret hende til at overtage formandsposten i DF.

Støjberg er ikke medlem af DF, og hun har tilmed en rigsretssag hængende over sig. Der falder afgørelse i den 13. december, og det er forventningen, at hun derefter vil melde noget ud om sin fremtid.

Messerschmidt har allerede meddelt, at han trækker sig som formandskandidat, hvis Støjberg vil være ny DF-formand.

Skulle Messerschmidt alligevel ende som formand, kan det blive for en meget kort bemærkning. Han har nemlig en uafsluttet ankesag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk hængende over sig.

Messerschmidt er i byretten idømt seks måneders betinget fængsel. Han har anket dommen til landsretten, men sagen er først afgjort efter formandsvalget i DF. Bliver han dømt igen, kan han måske ikke være DF-formand.

Merete Dea Larsen kan i øvrigt ikke give samme garanti som Messerschmidt i forhold til et muligt Støjberg-kandidatur.

Ifølge Hans Engell er der internt i DF en smule frustration over, at Støjberg ikke melder ud nu.

- Det skaber en uafklaret situation, hvor et stigende antal folk i DF synes, at Støjberg skylder en eller anden form for melding.

- For hvis hun ikke har tænkt sig at skifte til DF eller gå efter formandsposten, hvorfor melder hun så ikke det ud nu? Det skaber, kan jeg mærke, en vis frustration i DF. Selv blandt hendes tilhængere.

- Hun skylder at melde sig på banen, fordi formandskampen er ved at folde sig ud nu, siger Engell.

OVERBLIK: DF har to formandskandidater og flere ubekendte

Kristian Thulesen Dahls tid som formand for Dansk Folkeparti lakker mod enden.

23. januar trækker han sig tilbage ved et ekstraordinært årsmøde. Det gør han som direkte konsekvens af et skidt kommunalvalg i november, hvor partiet blev mere end halveret.

7. januar er deadline for at melde sit kandidatur til formandsposten.

Her et overblik over, hvem der har meldt sig, og hvem der måske lurer i kulissen.

* Morten Messerschmidt:

27. november blev den nuværende næstformand i partiet den første til at melde sig som formandskandidat. Det gjorde han i Berlingske.

Han er en af de mest profilerede DF'ere. Foruden at være folketingsmedlem har han også siddet i Europa-Parlamentet for DF.

I forbindelse med valget til Europa-Parlamentet fik Messerschmidt 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal personlige stemmer - ikke i procent - som nogensinde er givet i Danmark.

Problemet for Messerschmidt er, at han har en uafsluttet sag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk hængende over sig.

Messerschmidt er i byretten idømt seks måneders betinget fængsel. Men han har anket dommen til landsretten. Dommen herfra kommer først efter formandsvalget.

Messerschmidts kandidatur indeholder også Peter Kofod, der i dag sidder i Europa-Parlamentet for DF.

Kofod skal være næstformand og eventuelt overtage formandsposten fra Messerschmidt, hvis Messerschmidt også bliver dømt i landsretten og dermed ikke kan være DF-formand.

Men det vil kræve en ændring af DF's vedtægter. For sådan som reglerne er i dag, kan Kofod ikke blive næstformand, da han ikke er medlem af Folketinget. Og dermed kan Kofod heller ikke automatisk afløse Messerschmidt som formand.

Hvis tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg, der i dag er løsgænger i Folketinget, ønsker at være DF-formand, trækker Messerschmidt sit kandidatur.

* Merete Dea Larsen:

4. november blev Merete Dea Larsen den anden til at melde sit kandidatur. Det skete ligesom Messerschmidt i Berlingske.

Hun er i dag medlem af DF's hovedbestyrelse, og hun er tidligere medlem af Folketinget. Her sad hun fra 2015 til 2019 som fast medlem.

Tidligere var hun folketingsmedlem som stedfortræder. Blandt andet for partistifter Pia Kjærsgaard.

I den brede befolkning er hun et ukendt navn, hvilket hun selv er ganske bevidst om.

- Men jeg mener, at jeg skylder medlemmerne, at de får forskellige kandidater. Derfor har jeg truffet den her beslutning, har hun udtalt til Berlingske.

* Inger Støjberg:

En række DF-profiler har offentligt bejlet til Støjberg, der i øjeblikket er løsgænger i Folketinget. Den tidligere Venstre-profil har dog ikke taget stilling til det endnu.

Hun afventer sin dom i den rigsretssag, hvor hun selv er hovedpersonen. Den dom falder 13. december, hvorefter det er ventet, at hun siger nyt om sin politiske fremtid.

* Martin Henriksen:

Det tidligere folketingsmedlem og nuværende medlem af hovedbestyrelsen var i mange år en af de mest profilerede DF'ere på Christiansborg.

Henriksen var således udlændinge- og integrationsordfører og dermed en vigtig stemme for DF i et for partiet helt centralt politisk emne.

Han bliver af politiske iagttagere nævnt som mulig formandskandidat, og han indrømmer, at han er blevet opfordret til at stille op.

Men indtil videre vil Henriksen hverken be- eller afkræfte, at han stiller op.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.