Hans Engell om Johnson-afgang: - Det hele kan ramle nu

Ministeroprør kan få alvorlige konsekvenser for regeringens liv og briternes udtrædelse af EU, mener Hans Engell

Boris Johnson valgte mandag at træde tilbage som udenrigsminister, fordi han er uenig i premierminister Mays EU-kurs. Video: AP
Følg Politik

Theresa Mays konservative regering er kastet ud i en dyb krise, der kan forlænge Brexit-forhandlingerne og i sidste ende betyde et nyvalg, mener Ekstra Bladet politiske kommentator Hans Engell.

Først trak Brexitminister David Davis sig mandag og derefter fulgte den karismatiske udenrigsminister Boris Johnson trop. Begge er uenige i den linje, som den britiske premierminister har lagt for Brexit.

Og sandet er ved at løbe ud af timeglasset for Mays regering, der skal lande en aftale om briternes udtrædelse af EU inden midnat 29. marts næste år, vurderer Hans Engell:

- Storbritannien har forhandlet sig op i et hjørne. De har ikke haft nogen klar strategi, og det hævner sig nu. De har været meget uenige om, hvor omfattende og definitivt Brexit skulle være. Mays linje er, at briterne må se i øjnene, at de er nødt til underkaste sig EU-domstolens afgørelser, hvis de fortsat vil have adgang til det europæiske marked, men det er dele af hendes parti uenig i.

DF om Brexit-kaos: 'En meget alvorlig situation'

Krise kan betyde valg
Selvom Johnson og Davis er trådt ud af regeringen, er de forsat en del af Mays konservative parti. De udgør frontfigurerne i den kerne, der ønsker, at Brexit bliver langt mere definitivt end det, som May har lagt op til, hvor briterne altså fortsat skal være en del af det europæiske fællesmarked.

Det interne opgør i det konservative parti kan få fatale konsekvenser for Mays regering, der risikerer at miste livsnødvendige stemmer for det forhandlingsresultat, hun kommer frem til:

- Boris og Davis har fri bane nu, fordi de ikke skal følge Mays linje længere. Det bliver interessant at se, om de nu samler alle Brexit-hardlinerne i en fast blok, der vil gøre livet helt umuligt for May. Gør de det, kan det hele ramle for premierministeren, og hun kan komme i den situation, at hun er nødt til at udskrive valg, siger Hans Engell.

Artikel fortsætter under billedet ...

To prominente ministre har inden for 24 timer forladt Theresa Mays regering. Krisen kan betyde valg, mener Hans Engell. Foto: AP
To prominente ministre har inden for 24 timer forladt Theresa Mays regering. Krisen kan betyde valg, mener Hans Engell. Foto: AP

Mareridtet fortsætter
Det var ellers med optimisme for fremtiden, at tæt på 52 procent af briterne stemte for at forlade EU i marts 2017, men forhandlingerne har vist sig sværere, end de fleste i 'leave-lejren' havde forudset.

Theresa Mays tidsplan for at finde en holdbar løsning for briternes exit er for længst skredet fra hende, og premierministerens løfte om et Storbritannien, der nu ville vende sig mod hele verden frem for at underlægge sig EU, synes i den grad vanskeligt at indfri.

Hans Engell er ikke i tvivl om, at Storbritannien fra begyndelsen af har været alt for naive i forhold til, hvad de kunne få ud af Brexit-forhandlingerne, og det bider de konservative regering i en vis legemsdel:

- De er i dyb, dyb krise, og det har de været i EU-sagen i 50 år. Det er sådan set kun blevet værre. Mange af dem troede, at når de vandt Brexit-afstemningen, var spørgsmålet afgjort en gang for alle, men det er det ikke. Det her mareridt vil fortsætte for dem i mange år, medmindre de forhandler sig frem til en løsning, hvor de er tilkoblet det europæiske marked, men samtidig står uden inflydelse.

OVERBLIK: Her er rokaderne i Mays kriseramte regering

Den britiske premierminister, Theresa May, fremlagde fredag sin regerings vision for brexit.

Planen indebærer et fortsat tæt forhold til EU, der er Storbritanniens største handelspartner.

Det har fået flere ministre til at sige op i protest.

Her er overblikket over den ministerrotation, som opsigelserne har medført:

* Brexitminister David Davis træder tilbage:

Brexitminister David Davis og hans to juniorministre forlader regeringen i protest mod strategien for Storbritanniens udtræden af EU, som de mener vil sætte landet i en svag forhandlingssituation overfor EU. Som brexitminister har David Davis haft ansvar for at forhandle brexit på vegne af Storbritannien.

* Ny brexitminister bliver Dominic Raab:

Theresa May udnævner Dominic Raab som ny brexitminister, der skal stå for at forhandle briternes farvel til EU på plads. Han var en fremtrædende EU-modstander under valgkampen i 2016 op til den britiske folkeafstemning. Dominic Raab har hidtil været boligminister i regeringen.

* Udenrigsminister Boris Johnson træder tilbage:

Udenrigsminister Boris Johnson forlader ligeledes sin post i den britiske regering i protest. Han har været meget aktiv i kampagnen for, at Storbritannien skulle forlade EU. Han har siden da flere gange udtalt sig kritisk om Theresa Mays politik.

* Ny udenrigsminister bliver Jeremy Hunt:

Sundhedsminister Jeremy Hunt udnævnes som ny udenrigsminister. Han betegnes som en af Mays mest loyale ministre, der ligesom hende går ind for et blødt brexit og et fortsat tæt økonomisk forhold til EU.

* Ny sundhedsminister bliver Matt Hancock:

Mens Jeremy Hunt bliver udenrigsminister, efterlader han en ledig plads på posten som sundhedsminister. Den overtager kulturminister Matt Hancock.

* Ny kulturminister bliver Jeremy Wright:

Den britiske statsadvokat, Jeremy Wright, udnævnes som kommende kulturminister. Som statsadvokat har han været den øverste jurist inden for den britiske anklagemyndighed og regeringens øverste juridiske rådgiver.

 

Kilde: Ritzau

På vej mod kaos
Hvis Storbritannien ikke når at forhandle sig frem til en aftale inden slutningen af marts 2019, vil det efterlade en række vanskelige spørgsmål, der også kan ramme mange danskere, forklarer Ekstra Bladets politiske kommentator:

- Vi vil komme i den situation, hvor vi ikke ved, hvad der gælder af handels- og toldaftaler. Fiskerne vil ikke vide, hvor de må fiske, ligesom landbruget heller ikke vil vide, hvilke aftaler der gælder. Det vil efterlade et spørgsmål for de mange tusinde danskere, der arbejder i Storbritannien om, hvad deres retskrav og gældende regler for sygesikring der er. På den måde kommer vi jo ud i kaos.

Og det kaos er Hans Engell ikke sikker på, at Mays regering kan nå at afværge før den famøse Brexit-deadline.

- Det vil jeg bestemt ikke udelukke. Den her sprængning af regeringen har gjort det meget mere dramatisk. Boris Johnson kan gå efter struben på May, og det kan koste hendes regering dyrt, fastslår han.

På torsdag vil Theresa May fremlægge en ny plan for, hvordan Brexit skal se ud for briterne.

Læs mere om krisen i den engelske regering her:
Presset May forsvarer sig efter minister-flugt

Her er Theresa Mays nye Brexit-minister
Brexitminister trækker sig fra Mays regering efter uenigheder
Boris Johnson efter exit: Storbritannien på vej mod at blive en koloni

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind