Har du mistet overblikket? Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU

Storbritannien forlader EU til marts 2019. Premierminister May tager nu tøjlerne i forhandlingernes slutspurt

Foto: AP
Foto: AP

Den britiske premierminister, Theresa May, vil fremover selv lede brexitforhandlingerne med EU. Således overtager hun forhandlingerne fra den særlige brexitminister, som tidligere har stået for møderne med EU's forhandlere i Bruxelles.

Det oplyser den britiske premierminister tirsdag.

Her er et overblik over de hidtidige og kommende skridt på briternes vej ud af EU:

* 23. juni 2016. De britiske vælgere stemmer for at forlade EU med stemmetallet 52-48.

* 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.

* 29. april: Stats- og regeringscheferne for de resterende 27 EU-lande vedtager på et ekstraordinært topmøde i Bruxelles EU's retningslinjer for første fase i exitforhandlingerne.

* 8. juni: Premierminister Theresa May og hendes konservative parti mister det absolutte flertal ved et parlamentsvalg og bliver afhængig af støtte fra det nordirske unionistparti DUP.

* 19. juni: EU's chefforhandler, Michel Barnier, og den britiske brexitminister, David Davis, indleder de formelle forhandlinger om selve skilsmissen.

* 8. december: Theresa May og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, enes i Bruxelles om betingelserne for også at tage hul på forhandlinger om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

* 23. marts: EU27-lederne vedtager på et topmøde retningslinjer for forhandlinger om rammerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Det handler især om udformningen af en frihandelsaftale.

* 12. juli: Theresa May fremlægger en hvidbog med planen for fremtidens forhold til EU. Få dage forinden har brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod Mays kurs.

* 19. juli: Den nye brexitminister, Dominic Raab, mødes for første med Michel Barnier i Bruxelles.

* 20. juli: EU27-landenes europaministre siger, at Theresa Mays hvidbog indeholder både godt og skidt og rejser mange spørgsmål.

* 24. juli: Theresa May meddeler, at hun fremover selv vil lede brexitforhandlingerne med EU. Brexitminister Dominic Raab bliver hendes stedfortræder og bevarer ansvaret for Storbritanniens hjemlige forberedelser til brexit.

* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte forhandlingerne om en udtrædelsesaftale, herunder aftale om exit, overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold.

* Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader efter planen EU. En overgangsordning, hvor briterne accepterer at følge alle EU-regler uden at være med til at træffe beslutningerne, kan i givet fald træde i kraft.

* April 2019: Efter den britiske exit kan EU og Storbritannien forhandle en aftale på plads om fremtidens partnerskab, herunder en frihandelsaftale.

* 31. december 2020 ved midnat: Overgangsperioden efter britisk exit ventes at udløbe.

* 1. januar 2021: Det nye partnerskab mellem EU og Storbritannien kan efter den nuværende, men tidspressede køreplan i givet fald træde i kraft.

84 kommentarer
Vis kommentarer