Heftig debat efter benzin-attentat: 'Bjerrehuus - du manipulerer'

En 16-årig afghansk dreng blev mandag aften voldsomt forbrændt, da fire jævnaldrende ifølge politiets sigtelser ramte ham med en benzinbombe. Nu raser debatten

Se med her, hvor Ekstra Bladets journalist Karsten Gøttler opsummerer her sagen (Foto: Ernst van Norde, redigering: Kristian Hansen)

Facebook og Twitter har glødet, efter en 16-årig afghansk dreng mandag aften ifølge politiets sigtelser blev angrebet af fire jævnaldrende danske drenge nær Mølleskolen i Ry.

Drengene havde ifølge Østjyllands Politi aftalt at mødes ved skolen. Her medbragte de fire etnisk danske drenge angiveligt benzinbomben, der efterfølgende blev kastet mod det 16-årige offer, som i forbindelse med angrebet blev forbrændt fra maven og ned.

Efterfølgende har både skole og politi understreget, at forbrydelsen ikke er racistisk motiveret, men nærmere skyldes en intern konflikt mellem de indblandede parter.

Bjerrehuus: Inspireret af Islamisk Stat?
Alligevel diskuteres religion og motiv intenst på de sociale medier, hvor især et Facebook-opslag af tidligere tv-vært, forfatter og debattør Suzanne Bjerrehus siden i aftes har været centrum for en del af debatten.

Her tager Bjerrehuus afstand fra de danske drenges opførsel, og spekulerer samtidig i, hvorfor fire danske drenge begynder at opføre sig som terroristerne fra Islamisk Stat.

'Det er ikke den slags kulturimport, vi vil have i Danmark', lyder det fra Suzanne Bjerrehuus.

Lighedstegnet mellem de etnisk danske drenges opførsel og de muslimske fanatikere fra Islamisk Stat, har fået flere op i det røde felt.

Blandt andet SF's Özlem Sara Cekic, der kalder Bjerrehuus for manipulerende.

Komikeren Mads Brynnum tilføjer, at Bjerrehuus har glemt de danske hekseafbrændinger.

Mens andre sammenligner hende med Trump:

Ændret voldskultur
Ikke overraskende er Suzanne Bjerrehuus uenig i kritikken.

- Grunden til, at jeg smed opdateringen på Facebook, var, at jeg undrede mig over den forfærdelige handling og blev mærkeligt tilpas. Jeg synes, man skal have lov til at undre sig og diskutere. Jeg undrede mig over, at det var nogle danske drenge, der kastede benzin på en dreng og tændte ild til ham.

- Det første, jeg tænkte på, var ISIS-videoer, hvor de tænder ild til deres ofre, derfor delte jeg min undren på Facebook, siger Suzanne Bjerrehuus til Ekstra Bladet, og understreger samtidig, at hun hverken er 'racist' eller 'muslimhader', som hun udtrykker det.

- Du sammenligner de etnisk danske drenges gerninger, med Islamisk Stats afbrændinger, men der er også flere eksempler herhjemme fra, hvor etnisk danske kriminelle har udført forfærdelige overgreb. Hvorfor skal de blandes ind i denne debat?

- Jeg har skrevet, at drengenes gerning er ussel. Men fra mit synspunkt, ser vi en ny og ændret voldskultur. En voldskultur, jeg mener er inspireret af de voldelige videoer fra Islamisk Stat. Jeg synes, det er meget relevant at drage en parallel til den brutalitet, som ISIS udøver. Det har ikke noget med muslim had at gøre. Men der er en forrådelse. Man har ikke været vant til det og og det vil jeg have lov at diskutere på min Facebook-side, forklarer Suzanne Bjerrehuus til Ekstra Bladet.

De fire sigtede teenagere er fængslet i surrogat på lukkede ungdomsinstitutioner efter et grundlovsforhør i sagen mandag aften. De nægter sig alle skyldige og har kæret byrettens kendelse til landsretten.

904 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere