Helle Thorning-Schmidt vraget til toppost i FN

Italienske Filippo Grandi tager posten som FN's flygtningehøjkommissær. Dermed er den danske kandidat, Helle Thorning-Schmidt, blevet forbigået

(Foto: Polfoto/Jonas Olufson)
(Foto: Polfoto/Jonas Olufson)

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver ikke den næste Flygtningehøjkommissær i FN.

FN oplyser i en pressemeddelelse, at valget er faldet på den italienske diplomat Filippo Grandi, der blandt andet har været leder for FN's Palæstina-agentur, UNRW.

Den 58-årige italiener afløser portugisiske Antonio Guterres på posten som leder for FN's flygtningeagentur, UNHCR, 1. januar.

Det er to måneder siden, at Udenrigsministeriet offentliggjorde Helle Thorning-Schmidts kandidatur.

Kristian Jensen. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Ekspert: Kristian Jensen-interview kan koste Thorning dyrt

I en kommentar til Ritzau ønsker Thorning-Schmidt Filippo Grandi til lykke.

- Først og fremmest vil jeg ønske Filippo Grandi til lykke. FN’s generalsekretær har valgt at indstille en højtstående FN-diplomat med en lang karriere inden for FN og UNHCR, og et indgående kendskab til FN’s arbejde med flygtninge, siger hun.

- Jeg er naturligvis ærgerlig over, at det ikke lykkedes. Jeg mener stadig, at jeg havde noget at byde på i forhold til de opgaver, UNHCR skal løse i de kommende år

- Jeg har som statsminister haft den udfordring helt inde på livet, og jeg står fuldt ud ved de stramninger, der blev gennemført under min regering. Det tror jeg, at de fleste kan se var rigtigt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Hans Engell er Helle Thorning-Schmidts chancer for at få posten cirka 50 procent. (Foto: Polfoto/Jonas Olufson) Dansk politik Engell: Forståeligt Thorning ændrer syn på flygtninge

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ærgrer sig over, at Helle Thorning-Schmidt ikke blev valgt til posten.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at generalsekretæren har valgt en FN-diplomat frem for en fremtrædende politiker. Hun (Thorning-Schmidt, red.) var og er en god og kompetent kandidat med et solidt internationalt netværk. Og hun har præsenteret gode visioner for UNHCRs arbejde, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse.