Hemmelig pagt smadrede Trumps prestigeprojekt

Sidste fredag blev Donald Trumps forsøg på at afløse ObamaCare stemt ned. Nu afslører amerikansk medie, hvordan præsidentens egne stod bag

Forslaget skulle til afstemning igår, hvor det blev udskudt, men det er nu trukket tilbage.Her kommenterer Det Hvide Hus' talsmand Sean Spicer tilbagetrækningen (Video: AP)

Det er ingen hemmelighed, at Donald Trump ikke er ObamaCares største fan.

Fredag blev Trumps nye afløser for ObamaCare nedstemt i Repræsentanternes Hus, fordi Republikanerne ikke kunne samle stemmer nok. Derfor er forslaget nu trukket tilbage.

Et stort nederlag for Trumps sundhedsreform, der var en af de ting, som han gik til valg på. Men hvad gik galt?

Nu kan det amerikanske politiske nyhedssite Politico så løfte sløret for, hvorfor det gik galt. Efter sigende var det en hemmelig pagt mellem de mest konservative republikanere, der fældede Trumps nye sunhedsplan.

Ifølge Politico samledes 'House Freedom Caucus' (en intern gruppe hos republikanerne, der er stærkt konservative) sig d. 7 marts i et rum i kontorbygningen Rayburn House, der er en del af Capitol Hill i Washington.

Det skete præcis samme dato, som Paul Ryan lykkedes med at overtale en stor gruppe af de øvrige republikanerne til at stemme for Trumps plan.

Afgørende øjeblik
Medlemmerne af 'House Freedom Caucus' havde allerede besluttet, at de ikke ville oplyse til Paul Ryan, hvilken vej de ville stemme.

Først skulle de tale sammen i et lukket forum, og Trump kunne intet stille op for at få et klart svar.

Efter sigende foregik det hele i smug og uden Paul Ryans indflydelse. Som Trumps såkaldte 'Speaker of the United States of Representatives' er det ellers han rolle at forsøge at have styr på og påvirke, hvordan stemmerne falder ud.

- Det her er et meget afgørende øjeblik for vores nation, men også for 'House Freedom Caucus'. Jeg tror ikke, at der har været en mere kritisk afstemning for 'House Freedom Caucus' end denne, sagde Mark Meadows en uge før de skulle afgive deres stemme.

Fredag faldt dommen, og her stod det klart, at Trump havde lidt en nederlag. Et stort nederlag. Præsidentens plan var hele 25 stemmer fra at blive stemt igennem, og ifølge Politico var en stor del af dem en del af den 'hemmelige pagt' mod Trumps sundhedsplan.

Artiklen fortsætter under billedet

Paul Ryan til venstre har været i vælten de sidste par uger. Uden succes (Foto: AP)
Paul Ryan til venstre har været i vælten de sidste par uger. Uden succes (Foto: AP)
 

Ifølge det politiske medie oplevede en del af medlemmerne, at Paul Ryan, Trump og co. ikke lyttede til gruppens bekymringer.

Selv om det ikke officielt er blevet meldt ud, at 'House Freedom Caucus' stod bag, så har andre medlemmer Republikanerne raset mod gruppen. Blandt andre Richard Hudson.

- Hvordan kan de gå tilbage og se deres vælgere i øjnene, hvis de er grunden til, at vi ikke holder vores løfte om at erstatte ObamaCare, spørger han

Præsidenten og Republikanerne anerkender nederlag
Fredag aften dansk tid var præget af flere forskellige pressemøder i Washington, hvor de republikanske politikere, var ude og forsvare og forklare nederlaget.

Paul Ryan, formand for Repræsentanternes hus, sagde på et pressemøde, at man må leve med ObamaCare, til et andet alternativ kan stemmes igennem.

- ObamaCare skader de amerikanske familier, men faktum er, at vi ikke havde nok stemmer til at stemme vores forslag igennem, siger Paul Ryan.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

- Jeg vil ikke skjule, at vi er svært skuffede. Vi var rigtig tæt på, men ikke tæt nok, afslutter han pressemødet med.

Donald Trump fortalte efter nederlaget, at han forudser, at ObamaCare 'vil eksplodere'.

- ObamaCare kan ikke klare sig godt. Det vil eksplodere. 2017 bliver et meget meget slemt år for Obamacare, jeg tror på, at Demokraterne vil komme til os, og sige at de vil lave en bedre sundhedsreform sammen, siger han.

- Vi har lært en masse i den her process. Og det her skal nok ende med, at vi får lavet en endnu bedre sundhedsreform, siger præsidenten.

Svider ekstra
Ritzau har tidligere talt med lektor Jørn Brøndal fra Syddansk Universitet, der peger på, at nederlaget gør ekstra ondt, fordi ObamaCare har været forhadt hos Republikanerne, lige siden det blev indført.

- Det er et kæmpestort politisk nederlag for Trump og Republikanerne. Det viser, at de ikke har kunnet samarbejde om noget så basalt som den afskaffelse af ObamaCare, de har kæmpet for i syv år.

- Problemet for dem er, at modstanden mod ObamaCare langt hen ad vejen var et politisk projekt og ikke havde noget med sundhed at gøre, siger han til Ritzau.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen