Hemmeligt notat: Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig

Anders Fogh Rasmussen drøftede muligheden for at gå ind i Irak med USA et år inden krigen

Anders Fogh Rasmussen som statsminister. (Arkivfoto: Polfoto)
Anders Fogh Rasmussen som statsminister. (Arkivfoto: Polfoto)

Allerede i marts 2002 - et år før Irak-krigens begyndelse - drøftede daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), muligheden for en invasion af Irak med den daværende amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz.

Det viser et klassificeret mødereferat fra Statsministeriets arkiver, som Politiken kender indholdet af, skriver avisen fredag.

De nye oplysninger kommer, blot få dage efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet at lukke Irakkommissionen, som blandt andet har til opgave at undersøge forløbet i 2002 og 2003 forud for beslutningen om at gå i krig i Irak.

En beslutning, der blev vedtaget med det smallest mulige flertal i Folketinget.

Tilbage i marts 2002 afviste Anders Fogh Rasmussen over for offentligheden, at der var taget stilling til en mulig dansk deltagelse i krigen i Irak.

Så sent som 21. januar året efter fastholdt Anders Fogh Rasmussen under en debat i Folketinget, at det ikke gav nogen mening at "foretage hypotetiske spekulationer" om en dansk krigsdeltagelse, skriver Politiken.

V: Come on, nu har vi talt nok om den Irakkrig

Men da Fogh Rasmussen blev spurgt om den danske regerings stilling til en mulig militær aktion af Paul Wolfowitz, meddelte han på mødet i Pentagon 27. marts 2002, at "Danmark ville til sin tid utvivlsomt yde sin støtte".

- Man kan roligt sige, at Anders Fogh Rasmussen her åbner for en militær deltagelse i Irakkrigen på et hidtil ukendt tidligt tidspunkt, siger Jens Elo Rytter, juraprofessor ved Københavns Universitet, til Politiken.

- Det lyder, som om der er et stærkt ønske om at gå ind i Irak næsten uanset hvad. Det passer jo ikke særlig godt med det officielle spor, som man udstikker, siger juraprofessoren.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen eller Paul Wolfowitz. Heller ikke Statsministeriets daværende departementschef Nils Bernstein ønsker at kommentere sagen.

Anders Fogh Rasmussen var sammen med daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) indkaldt til at vidne i kommissionen.

Irak-kommissionen skal afhøre tidligere ministre

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.