Her er Burmas rigtige præsident

Børnene står i vejen for magten: Derfor kan globalt helteikon ikke blive præsident

Træk i billedet herover af Htin Kyaw - Burmas nyvalgte præsident - for at se, hvem der ventes at blive den rigtige boss. (Foto: AP)

Htin Kyaw - 69 år og nyvalgt præsident for Burma.

Hvis du ikke synes, du har hørt om  ham før, så er der en god grund til det. Manden havde nemlig aldrig udtalt sig til pressen før dagens præsidentvalg i den fattige republik i Sydøstasien.

Det er da heller ikke ham, der ventes at stå for NLD's politik. Det er derimod en kvinde, som militæret har afskåret fra at træde ind i rollen som regeringens leder.

- Burmas skyggepræsident er Aung San Suu Kyi, fastslår antropolog på Aarhus Universitet og Burma-ekspert, Mikael Gravers, overfor Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen

Aung San Suu Kyi hyldes efter sin valgsejr i november. (Video: AP)

Aung San Suu Kyi var i årene 1989-2010 i husarrest i sammenlagt mere end 15 år. Hendes medarbejdere og venner blev forfulgt og fængslet.

Og selv om diktaturregimet i november 2010 løslod hende, tillod man ikke, at hun kunne stille op som præsidentkandidat.

Det skyldes, at hendes børn er britiske statsborgere - en regel, som allerede blev indført i 1947.

- Det fandtes allerede i den første forfatning fra 1947, som man har fastholdt for at holde hende fra magten. Hun prøvede at forhandle med hærchefen, men han sagde nej. Der er et anstrengt forhold mellem dem og en anspændt atmosfære, siger Mikael Gravers,

Troede, han var chauffør
Selv om Aung San Suu Kyi ikke kan indtage præsidentembedet, vil hun ifølge Mikael Gravers formentlig sætte sig i en 'statsminister' eller 'premierminister'-rolle.

- Selv har hun sagt, at hun vil operere via ham som stedfortræder, siger Gravers om den ukendte præsident, som CNN på et tidspunkt har omtalt som Aung San Suu Kyis chauffør:

- Der trådte tv-stationen virkelig i spinaten. Htin Kyaw er hendes loyale medarbejder og har flere gange kørt hende og stået ved hendes side, når hun har holdt tale ved porten til sit hjem under en af de mange husarrester.

Gravers vurderer, at Htin Kyaw har andre talenter end at køre bil:

- Han er økonom og har en ph.D i økonomi fra universitetet i London. Han taler engelsk og er i fin stand til at repræsentere Burma udadtil. Det kommer han til ved Asean-møder og møder med Obama, Cameron og andre internationale meget vigtige møder for Burma.

Konflikter
- Så er spørgsmålet, om der vil opstå konflikter mellem Htin Kyaw og Aung San Suu Kyi. Han er en erfaren mand, der er et år yngre, end hun er. Hans familie var med til at stifte NLD i sin tid.

Htin Kyaw var berømt digter, som stillede op til parlamentet i 1990 og blev valgt ind i parlamentet. Militærjuntaen forhindrede dog det parlamentariske arbejde dengang, hvor regimet allerede var begyndt at sende oppositionslederen Aung San Suu Kyi i husarrest.

Ifølge Mikael Gravers ved militæret godt, at Aung San Suu Kyi vil bestemme.

Hvor stor hendes og hendes marionetdukkes magt bliver, er dog fuldstændig op til hærchefen.

- Militæret er ikke underlagt regeringen. Ifølge forfatningen er militæret kun underlagt hærchefens ordrer og kommando, og regeringen har ingen parlamentarisk kontrol med hæren.

Fredsforhandlinger
Selv om Mikael Gravers ikke ser noget drama lige rundt om hjørnet, mener han, at Aung San Suu Kyis kamp mod militæret bliver sej:

- Hun vil formentlig prøve at stoppe nogle af militærets økonomiske privilegier. Militærfolk har blandt andet tilranet sig en masse jord rundt omkring og sidder på meget af økonomien.

Det store problem er ifølge Mikael Gravers at føre realpolitik i Burma.

- Hun kan ikke stoppe hærens krigsførelse, men vil formentlig forsøge at genoplive fredsforhandlinger med de etniske oppositionsgrupper som Kachin-delstaten (uafhængig oprørsgruppe, red.).

Burma eller Myanmar

Burma eller Myanmar?

Den sydøstasiatiske republik hedder officielt på engelsk 'Republic of the Union of Myanmar'.

Militærstyret, der overtog magten i landet i 1962, insisterede i 1989 på, at man skulle omtale landet som Myanmar i stedet for Bama, som Burma hedder på burmesisk.

Man omdøbte også landets hovedstad Rangoon til Yangon.

- Aung San Suu Kyi siger Burma, når hun taler engelsk, så det gør jeg også, når jeg ikke er i landet og skal sørge for ikke at fornærme nogen, siger antropolog på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og Burma-ekspert Mikael Gravers.

 

5 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere