Her er Donald Trumps inderkreds

Hvide, ældre rigmænd - og en enkelt svigersøn - dominerer Donald Trumps hold, der skal lede USA i de næste fire år

Foto: AP
Foto: AP

Når Donald Trumps ministerhold samles for første gang, vil det til forveksling ligne et møde i en traditionsrig country club.

Her er en markant overvægt af hvide, ældre mænd med millioner på bankbogen. Kun én afroamerikaner og tre kvinder har fundet vej til Trumps regering - og de er kun med på de bløde poster.

Til gengæld er der ingen mangel på militærfolk. Hele tre generaler samt en tidligere befalingsmand i elitestyrken Nevy Seal sidder med ved bordet, der skal lede USA i de næste fire år.

Donald Trump har lovet vælgerne, at han vil 'dræne sumpen' i Washington – det vil sige, at gøre op med elitens lobbyister og økonomiske særinteresser.

Men hans kabinet rummer flere milliardærer og finansfolk - især fra investeringsbanken Goldman Sachs - end nogen tidligere amerikansk regering.

Trump-lejren har da også trukket lidt i land og sagt, at 'drain the swamp' måske var et lige lovligt kækt slogan, der ikke skal tages alt for bogstaveligt.

***

11 profiler fra Trumps inderkreds:

Chefstrateg Steven Bannon. (Foto: AP)
Chefstrateg Steven Bannon. (Foto: AP)
 

Chefstrateg: Inden Steven Bannon, 63, sluttede sig til Trumps kampagne, var han direktør for det højreorienterede Breitbart News, som han havde gjort til et samlingssted for hvide nationalister, antisemitter og racister. Kritikere har sammenlignet Steve Bannon med Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels, men andre roser hans politiske instinkt. Som spindoktor skal Steven Bannon støbe de politiske kugler for Donald Trump.

***

National sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. (Foto: AP)
National sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. (Foto: AP)
 

National sikkerhedsrådgiver: General Michael Flynn var tidligere chef for forsvarets efterretningstjeneste, DIA. Men Flynns kritik af præsident Obama betød, at han blev sendt på tidlig pension. Han har gode forbindelser til Moskva og bliver en toneangivende stemme, når Trump skal håndtere sikkerhedspolitiske spørgsmål. 59-årige Flynn er en kontant herre, hvilket stod klart, da han på republikanernes partikonvent førte an med anti-Hillary Clinton-slagordet: 'Lock her up, lock her up.'

***

Jared Kushner er gift med Donald Trumps datter, Ivanka. (Foto: AP)
Jared Kushner er gift med Donald Trumps datter, Ivanka. (Foto: AP)

Svigersøn: Donald Trump blæste på den amerikanske lov om nepotisme, da han udpegede svigersønnen Jared Kushner, 36, som seniorrådgiver. Kushner, der er gift med datteren Ivanka, skal blandt andet rådgive Trump om handelsaftaler og Mellemøsten. Kushner, der er ortodoks jøde, har tidligere doneret penge til israelske bosættelser, hvilket kan blive et problem, hvis han - som svigerfar har foreslået - skal forhandle fred mellem palæstinensere og israeler.

***

Vicepræsident Mike Pence ventes at få en central rolle i Trump-regeringen. (Foto: AP)
Vicepræsident Mike Pence ventes at få en central rolle i Trump-regeringen. (Foto: AP)

Vicepræsident: Mike Pence, tidligere kongresmand og guvernør, har al den politiske erfaring, som Donald Trump mangler. Pence, 57, ventes derfor at få en nøglerolle i regeringen – ikke mindst når der skal laves aftaler mellem Det Hvide Hus og den republikansk-dominerede Kongres. Mike Pence er kristen-konservativ og støttede som guvernør i Indiana programmer, der påstod, at de kunne kurere homoseksualitet med såkaldt omvendelses-terapi.

***

Udenrigsminister Rex Tillerson. (Foto: AP)
Udenrigsminister Rex Tillerson. (Foto: AP)

Udenrigsminister: Rex Tillerson - også kaldet T-Rex - arbejdede sig til tops i oliegiganten Exxon-Mobile, hvor han de seneste år var administrerende direktør. Den 64-årige oliechef blev sidste år kåret til verdens 25. mest magtfulde person af magasinet Forbes. Han er kendt for sine gode forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, der har tildelt Tillerson den højeste russiske orden, en udlænding kan modtage. Tillerson forlod Exxon-Mobil med en aftrædelsespakke på over en milliard kroner i pension og aktier.

***

Forsvarsminister James Mattis. (Foto: AP)
Forsvarsminister James Mattis. (Foto: AP)
 

Forsvarsminister: USA's fjender bør nok tænke sig om, inden de krydser klinge med general James 'Mad Dog' Mattis. Mattis, 66, har tidligere stået i spidsen for de amerikanske tropper i både Afghanistan og Irak, og han bærer sit øgenavn – 'gal hund' – med stolthed. Om Talebanerne har Mattis sagt: 'Det er faktisk sjovt at kæmpe mod dem. Det er helvedes sjovt. Det er sjovt at skyde nogle mennesker'. Trump har sagt, at Mattis er det tætteste USA i dag kommer på general Patton – legenden fra Anden Verdenskrig.

***

Finansminister Steven Mnuchin startede sin karriere i Goldman Sachs. (Foto: AP)
Finansminister Steven Mnuchin startede sin karriere i Goldman Sachs. (Foto: AP)
 

Finansminister: Steven Mnuchin, 54, begyndte sin karriere ved Goldman Sachs, før han oprettede sin egen hedgefond. Mnuchin tjente styrtende, da boligmarkedet kollapsede, men et kreditlånsfirma, som han havde erhvervet, havde lidt for travlt med at sende folk på tvangsauktion. Det gik blandt andet ud over en 90-årig kvinde i Florida, der på grund af en bogføringsfejl skyldte 27 cent (halvanden krone). Mnuchin har også haft succes som producer i Hollywood og står bag hit som 'Mad Max: Fury Road' og 'American Sniper'.

***

By- og boligminister Ben Carson voksede selv op i et socialt belastet kvarter. (Foto: AP)
By- og boligminister Ben Carson voksede selv op i et socialt belastet kvarter. (Foto: AP)
 

By- og boligminister: Ben Carson, 65, udgør det etniske islæt i Trump-regeringen. Den pensionerede læge voksede op i en socialt belastet bydel i Detroit. Han har fortalt om sin barske opvækst, hvor han ifølge sin egen beretning havde sociale problemer og på et tidspunkt angreb en kammerat med en kniv og forsøgte at slå sin egen mor ihjel (dette har moren dog afvist). Carson mødte imidlertid Gud og blev siden en verdensberømt hjernekirurg.

***

Justitsminister Jeff Sessions. (Foto: AP)
Justitsminister Jeff Sessions. (Foto: AP)
 

Justitsminister: Senator Jeff Sessions, 70, ønsker en hård kurs over for illegale indvandrere og er modstander af homoægteskaber og abort. Jeff Sessions er blevet beskyldt for at have strøet om sig med racistiske udtalelser i 1980'erne, mens han var statsadvokat i sydstaten Alabama. Han skal blandt andet have udtalt sig positivt om Ku Klux Klan og have kaldt en sort advokat for 'boy' - men det har Sessions afvist som onde rygter.

***

Scott Pruitt ventes afvikle en lang række miljøregler. (Foto: AP)
Scott Pruitt ventes afvikle en lang række miljøregler. (Foto: AP)
 

Miljøchef: Selv om det efterhånden er svært at finde en benægter af den globale klimaforandring, så er det lykkes for Donald Trump – og han har gjort Scott Pruitt, 48, til chef for den amerikanske miljøstyrelse, EPA. Pruitt kommer fra en post som statsadvokat i Oklahoma, hvor han har kæmpet indædt mod Obama-regeringens miljøregler, der har til hensigt at reducere udledningen af CO2. Miljøforkæmpere frygter, at Scott Pruitt vil rulle Obamas miljølove tilbage.

***

Handelsminister Wilbur Ross. (Foto: AP)
Handelsminister Wilbur Ross. (Foto: AP)
 

Handelsminister: Wilbur Ross, 79-årig milliardær, kan blive den mest magtfulde amerikanske handelsminister i årtier. Ross har tjent sin formue ved at opkøbe nødstedte selskaber, gøre dem profitable og sælge dem med gevinst. Nu skal han bruge sit 'turn around'-talent på vegne af USA. Trump har erklæret, at USA må løsrive sig fra dårlige handelsaftaler, der koster amerikanske arbejdspladser. Ross bliver manden, der får til opgave at genforhandle vilkår med en række lande, der har fordelagtige handelsaftaler.

***

187 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere