Her er manden bag sprængfarlig Trump-bog

En af verdens, i øjeblikket, mest omtalte bøger skaber massiv debat. Ekstra Bladet sætter fokus på manden bag bogen

Michael Wolff (tv.) og hans kæreste Victoria Floethe, som han har en datter med. Foto: Joe Schildhorn/BFA/REX
Michael Wolff (tv.) og hans kæreste Victoria Floethe, som han har en datter med. Foto: Joe Schildhorn/BFA/REX

En ny bog med titlen 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' om USA's præsident, Donald Trump, har skabt massiv omtale, allerede inden den officielt er kommet på gaden.

Præsident Trump siger selv, at bogen er 'fuld af løgn' og truer med at stoppe udgivelsen.

Truslerne fik torsdag aften forfatteren af bogen, Michael Wolff, til at rykke udgivelsesdatoen fire dage frem, så bogen udkommer i dag, fredag, i stedet for tirsdag i næste uge.

Forfatteren har også selv fået nok, og kalder i et interview med NBC's talkshow Today præsidenten for barnlig.

- Min troværdighed bliver miskrediteret af Donald Trump, der er den mindst troværdige mand, der nogensinde har gået på denne jord, siger Michael Wolf til NBC.

Ekstra Bladet har kigget nærmere på forfatteren Michael Wolff. Manden bag bogen, der allerede flere dage før dens udgivelse, lå nummer ét på Amazons 'best seller'-liste.

Forfatteren Michael Wolff. Foto: Alamy Stock Photo
Forfatteren Michael Wolff. Foto: Alamy Stock Photo
 

Kontroversiel prisvinder
Michael Wolff er 64 år og skriver regelmæssigt klummer i de amerikanske medier New York Magazine og Vanity Fair.

Ifølge flere amerikanske medier, heriblandt BBC, er der tale om en forfatter, der kan lide at give læserne indblik i, hvordan store organisationer og personerne bag dem fungerer.

Før dagens bogudgivelse var han bedst kendt for den omtalte biografi af Rupert Murdoch kaldet 'The Man Who Owns the News'. Den bog udkom i 2008.

Michael Wolff har tre gange i sin karriere været nomineret til den nationale pris, 'National Magazine Award', hvoraf han vandt to af gangene.

Men han er også en skribent, der flere gange har modtaget hård kritik i offentligheden blandt andet for at opdigte fakta.

Foto: Thomas Iannaccone/Penske Media/REX
Foto: Thomas Iannaccone/Penske Media/REX
 

Under overskriften 'Wolff Trapped' skrev journalist Michelle Cottle fra New Republic i 2004 blandt andet, at 'scenerne i hans klummer i højere grad er opdigtede end en afspejling af virkeligheden'.

Hun skrev desuden, at han med sin skriftlige stil ofte ryger så langt ud af en tangent og væk fra den centrale pointe, at man begynder at tvivle på, om der overhoved er en central pointe.

Michelle Cottles beskrivelser var baseret på en snak, hun havde med hovedpersonen selv, Michael Wolff, og andre journalister, hun kendte, og hun understreger sin pointe ved at skrive, at 'Michael Wolff selv indrømmer, at konventionel rapportering ikke er hans stærke side'.

Her ses Donald Trumps særlige rådgiver Kellyanne Conway i debat med Michael Wolff i Washington i april 2017. Foto: AP
Her ses Donald Trumps særlige rådgiver Kellyanne Conway i debat med Michael Wolff i Washington i april 2017. Foto: AP
 

Adgang til Det Hvide Hus
Ifølge Michael Wolff selv har han haft et 'semi-permanent sæde i en sofa i West Wing' i Det Hvide Hus, siden han interviewede Donald Trump i juni 2016, og han mener derfor, at læserne af den nye bog får en plads på 'forreste række af Trumps præsidentskab'.

Michael Wolff hævder, at Trump havde det fint med hans tilstedeværelse i Det Hvide Hus, og at præsidenten plejede at sige 'knock yourself out (slå dig løs, red)'.

Trump har derimod en ganske anden udlægning af deres korrespondance.

- Jeg gav ingen adgang til Det Hvide Hus til forfatteren af den falske bog. Jeg har aldrig talt med ham om den bog. Den er fuld af løgne, misrepræsentationer og kilder, der ikke eksisterer, skrev Trump blandt andet på Twitter så sent som torsdag aften lokal tid.

Er det sandt?
Den amerikanske regering og særligt Donald Trump har haft travlt med at fastslå, at de fleste påstande i den omtalte bog er falske.

Hvorvidt det forholder sig sådan kan være svært at bedømme udefra.

Foto: Dan Callister/REX
Foto: Dan Callister/REX
 

Som journalist Benjy Sarlin fra den amerikanske TV-station NBC fremhæver på Twitter, så erkender Michael Wolff selv det faktum i introduktionen til sin bog.

- Disse konflikter, og den løse omgang med sandheden, hvis ikke selve virkeligheden, er et gennemgående element i bogen. Nogle gange har jeg ladet personer komme med deres egne versioner, så læseren selv kan bedømme dem. Andre gange har jeg ud fra gentagende tilfælde og kilder, jeg stoler på, besluttet mig for en udlægning af begivenheder, som, jeg tror, er sand, skriver Michael Wolff blandt andet i sin bog.