Her er manden, der har skabt balladen

Giuseppe Conte har opgivet at danne regering efter en strid om, hvem der skal være finansminister. Nu står Italien uden regering og med lange udsiger til et nyt valg

Her er manden, der er årsag til krisen. Foto: AP)
Her er manden, der er årsag til krisen. Foto: AP)

Giuseppe Conte, der udpeget til at blive Italiens næste premierminister, opgiver efter et møde hos præsident Sergio Mattarella at danne regering.

Conte blev udpeget af præsidenten til at danne en ny regering mellem de to umage partier Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Lega. Selv er han ikke medlem af nogle af partierne, men er en udefrakommende juraprofessor.

Landet har været uden regering siden valget i marts, men det lykkedes ikke Giuseppe Conte at sætte et punktum for flere måneders politisk uvished. 

- Han har måttet kaste håndklædet i ringen og kan ikke længere påtage sig denne her opgave. Man har tydeligvis ikke kunne blive enige om sammensætningen af ministerholdet. Der var især én, som præsident Mattarella ikke var på tilfreds med, nemlig hvem, der skulle sidde på den vigtige post med økonomi, vurderer seniorforsker Gert Sørensen fra Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet

Giuseppe Conte har forsøgt at danne regering, men uden held. Foto: AP
Giuseppe Conte har forsøgt at danne regering, men uden held. Foto: AP
 

Den italienske præsident, Sergio Mattarella, og Giuseppe Conte var uenige om, hvem der skulle bestride posten som finansminister. Conte ønskede at få økonomen Paolo Savona som finansminister, men det kunne præsidenten altså ikke acceptere. 

- Savona har ved forskellige lejligheder ytret sig kritisk over for euroen og Italiens deltagelse i euroen. Præsidenten Mattarella sat sig imod at få ham som finansminister, mens det jo var et ønske fra de to partier at få ham på ministerholdet, lyder det fra eksperten.

- Så det er det, der er den umiddelbare årsag til, at Conte strander nu.

81-årige Silvio Berlusconi tørrer sveden af panden på Lega Nords unge spidskandidat Matteo Salvini. Hvis deres alliance vinder valget ventes et brutalt slagsmål om posten som regeringsleder. Foto: AP Politik Det romerske galehus går til valg

Kendt som EU-kritiker
At Paolo Savona som finansminister kan skille parterne ad skyldes ifølge Gert Sørensen, at finansministeren kommer til at have et tæt samarbejde med EU.

- Det er jo en vigtig person i forhold til de budgetforhandlinger, der løbende er med Bruxelles. Derfor er det ret vigtigt, hvad det er for en person, og hvad det er for nogle holdninger, vedkommende har til eurosamarbejdet, som Italien jo er en del af, slår Gert Sørensen fast.

Tidligere har Paolo Savona ytret sig i skarpe vendinger om Italiens deltagelse i eurosamarbejdet.

- Det har skabt en vis nervøsitet hos præsidenten - altså at have sådan en mand siddende i regeringen. Derfor har præsidenten strittet lidt imod, og det er så det, det strander på, forklarer Gert Sørensen.

Politik Intet tyder på at Italien trækker sig

Kan ikke regne med Italien
Efter Giuseppe Conte har måttet opgive at danne regering, vurderer Gert Sørensen, at landet formentlig skal ud i et nyt valg.

- Det, der måske er lagt op til - det er selvfølgelig lidt svært at sige, om det er på kort eller lang sigt - det er et nyt valg, siger han. 

- Landet har ikke rigtig en regering i øjeblikket, så spørgsmålet er, om præsidenten vil gå ind og få en teknisk regering stablet på benene, der så vil lægge op til et valg, der tidligst kan komme til efteråret eller hen på næste forår.

For Danmark og resten af Europa skaber det tvivl, når man ikke ved, hvilken politisk retning, der kommer til at definere Italien.

- Det skaber fortsat usikkerhed om, hvor Italien står, når man ikke længere har en regering. Altså en regering, der er handlekraftig og kan give nogle klare signaler om, hvor landet vil hen i forhold til Europa. Det er klart, at det skaber usikkerhed blandt de europæiske samarbejdspartnere, som jo havde en eller anden forventning om, at nu ville tingene komme på plads, og man ville vide, hvad præmisserne er, slår Gert Sørensen fast.

35 kommentarer
Vis kommentarer