Den berygtede og berømte leder af den cubanske revolution, Fidel Castro, har langt om længe mødt 'De Fem' - fem cubanske spioner, som USA i december lod rejse hjem efter mange års fangenskab i USA.
Frigivelsen af den kommunistiske kvintet og Barack Obamas løfter om at genoptage de diplomatiske forbindelser med øen, har givet cubanerne håb om lysere tider.
Historisk billede: Her ringer Obama til Cuba
Fidels lillebror, Raul Castro, som i 2008 overtog præsidentembedet, fordi Fidel var svækket af sygdom, har for længst mødtes med Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labañino, Fernando González og René González.
De fem blev fængslet i USA slutningen af halvfemserne. To afsonede hele straffen, mens de sidste tre blev løsladt efter 16 år.
Obama: USA vil genåbne ambassade i Cuba
Dømt af korrumperede dommere
Alligevel skulle der gå hele 73 dage fra at den sidste spion vendte tilbage til Cuba, før den 88-årige ekspræsident mødtes med de fem helte.
Det skete forleden, da Fidel sammen med sin hustru, Dalia, bød mændene indenfor i deres hjem. Bagefter satte Castro sig til tasterne for at gengive oplevelsen i Cubas statsstyrede medier.
'Jeg modtog dem lørdag 28. februar 73 dage efter, at de trådte på cubansk jord. Tre af dem havde brugt 16 år af deres ungdoms fyldigere vejrtrækning på at indånde den fugtige, ildelugtende og modbydelige luft i et yankee-fængsels kælder, efter først at være blevet dømt af korrumperede dommere. De to andre, som også forsøgte at forhindre imperiets kriminelle planer mod deres hjemland, blev også idømt flere års brutalt fængsel', skriver el comandante indledningsvis i indlægget, som har overskriften 'Fem timer med De Fem' på Cubadebate.
Dømt for sammensværgelse mod USA
De fem cubanere drog i starten af halvfemserne til Miami for ifølge det cubanske styre at overvåge eksilcubanske terrorgrupper og advare hjemlandet mod forestående angreb og attentater. Ifølge de cubanske myndigheder medvirkede de i de følgende år tli at afværge 170 attentater og terrorangreb.
Her er beviset: El comandante er stadig i live
12. september 1998 slog FBI til mod dem. De fem blev anbragt i isolation og til sidst dømt skyldige i anklager om blandt sammensværgelse mod USA’s nationale sikkerhed, mordkonspiration, spionage og en række andre alvorlige forhold rettet mod USA. Straffen lød på alt fra 15 års fængsel til to gange livstid.
I 2001 erkendte det cubanske styre, efter i tre år at have nægtet alt, at de fem var efterretningsagenter, men at de udelukkende var i USA for at holde øje med eksilcubanere og ikke USA.
De er helte
Fidel Castro slår fast, at de fem, som han kalder antiterrorister, aldrig har skadet USA:
'De forsøgte at forebygge mod og forhindre terrorhandlinger mod vores folk, som omverden godt ved var organiseret af nordamerikanske efterretningstjenester', skriver Fidel, som slår fast, at 'De Fem's handlinger var fuldt ud legitime.
Desuden udråber han spionerne som mere heltemodige, end han selv var, da han som 26-årig ledte et mislykket angreb mod Cuba andenstørste militærbase i Moncada. Selv om angrebet resulterede i, at Castro blev fængslet, blev kimen her lagt til 26. juli-bevægelsen, som i 1959 endte med, at Castro og blandt andre Ernesto Ché Guevara begik væbnet revolution mod den siddende præsident Fulgencio Batista og hans terrorregime.
Handelsblokade på 53. år
På kort tid gennemførte Castro et omfattende økonomisk og socialt program og store nationaliseringsreformer. Forholdet til 'yankee'erne', som cubanerne i dag fortsat ynder at omtale de nordamerikanske naboer, blev ikke ligefrem bedre, efter at USA i 1961 forsøgte at vælte Castro og co. ved invasionen i Svinebugten.
Året efter fulgte Cubakrisen, hvor Sovjetunionen var begyndt at sætte raketanlæg op i Cuba - kun 150 kilometer fra USA's kyst. Hele verden ventede i 13 dage i oktober 1962 i frygt for, at Den Kolde Krig skulle forvandle sig til en glohed atomkrig, indtil den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov lagde installationerne på Cuba ned.
Den daværende amerikanske præsident John F. Kennedy grundlagde under Cubakrisen den 'karantæne' af Cuba, som lige siden har været en reel handelsblokade og den dag i dag giver cubanerne alvorlige forsyningsproblemer af selv basale varer.
I bytte for 'De fem' fik USA udleveret en unavngivet amerikansk spion, som har været fængslet i Cuba i 20 år og den amerikanske hjælpearbejder Alan Gross, som var fængslet i fem år på den kommunistiske ø.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.