Her parkerer verdens rigeste deres penge

I London ligger de suverænt rigeste kvarterer i verden

I 'Milliardærernes gade' forfalder store, fornemme huse, fordi de udenlandske ejere bruger grundene som pengetanke. Foto: Anthon Unger
 
I 'Milliardærernes gade' forfalder store, fornemme huse, fordi de udenlandske ejere bruger grundene som pengetanke. Foto: Anthon Unger  

 

LONDON  (Ekstra Bladet): Der står en Rolls-Royce foran en forfalden milliardær-ejendom i det nordlige London. Den er pakket ind i en presenning.

Et sært syn, konstaterer Ekstra Bladets udsendte.

Man har begrænset kig til scenariet gennem et hul i en kædelåst port med advarselsskilte. De oplyser om 24-timers overvågning og hundepatruljering. Som er det dybt hemmeligt, hvad vi skimter bag porten.

Men alle ved det: Der er mange penge parkeret i London.

De stinkende rige i verden bor overvejende i London.  Eller også gør en stor del  af deres penge. Eller begge dele.

EU’s største by huser knap 4500 ’super-rige’, hvilket vil sige borgere med en formue på over 30 mio. dollar (ca. 180 mio. kr.). London har eksempelvis over fire gange så mange super-rige indbyggere som Los Angeles.

Og Londons borgere er ved at være trætte af det. Trætte af at bo i en dyr by, hvor ejendomsmarkedet er blevet perverst. Og hvor briternes medlemskab af EU ikke ligefrem har hjulpet borgerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Arabiske prinser og playboys er begyndt at køre rundt i guldbiler i London - 'L' betyder, at ejeren ikke er helt køreklar, men kun må køre med en 'voksen' ved siden af sig. Foto: Anthon Unger
Arabiske prinser og playboys er begyndt at køre rundt i guldbiler i London - 'L' betyder, at ejeren ikke er helt køreklar, men kun må køre med en 'voksen' ved siden af sig. Foto: Anthon Unger
 

Milliardær-gaden

- Den Europæiske Union er mest for dem, der har i forvejen på bekostning af dem, der ikke har, som den tidligere leder af de konservative Iain Duncan Smith for nyligt formulerede det.

Det indre markeds frie bevægelighed for penge og arbejdskraft er ifølge Smith perfekt for de rige. Billig arbejdskraft strømmer til fra Østeuropa - for at gøre rent, passe børn, være løsgående håndværkere, baristaer og tjenere.

Kort sagt alt det, de rige skal bruge.

Samtidig er formuer, der placeres i London, ’sikre’. I hvert fald sammenlignet med at placere pengene i de fleste andre dele af verden.

Endelig har byen alt, hvad de rige ønsker af mode, mærkevarer, restauranter og internationalt miljø.

Det er derfor, der står en indpakket Rolls-Royce foran et forfaldent herskabshus i Hampstead nord for London. Gaden hedder Bishops Road. Men den er mest kendt som ’Billionaires Row’  - ’Milliardærernes række’. Den er blandt  verdens rigeste gader. Den er dertil - set i forhold til mængden af penge blandt husejerne - noget nær verdens mest forsømte gade.

På ’Billionaires Row’ ligger 66 gigantiske mansions med parklignende haver bag. En tredjedel af de gigantiske huse står tomme, ifølge den britiske avis The Guardian. Ejerne er blandt andet medlemmer af den saudiarabiske kongefamilie, russiske og kinesiske forretningsmænd samt ledere fra den tredje verden, der har ’parkeret’ penge i disse ejendomme og i ejendomme i resten af London.

Alle i tilfælde af de en dag må tage flugten fra lande, hvori de har erhvervet pengene.

Artiklen fortsætter under billedet

Pakistans premierminister har købt tre af Londons dyreste lejligheder, afslører Panama-papirerne. Pakistanere protesterer for at få premierministeren til at gå af, da de formoder, at lejligheder ikke er købt for hans egne penge. Foto: Anthon Unger
Pakistans premierminister har købt tre af Londons dyreste lejligheder, afslører Panama-papirerne. Pakistanere protesterer for at få premierministeren til at gå af, da de formoder, at lejligheder ikke er købt for hans egne penge. Foto: Anthon Unger
 

Rigeste by

Ingen andre steder i den britiske hovedstad findes der så store grunde. Det er nemlig ikke mursten og mørtel, der er investeringen. Flere huse har stået tomme i over 30 år. De ligger hen med tomme swimmingpools, støvede biograf-rum og ukrudt i fuldt flor i indkørslerne.

Samme dag Ekstra Bladet besøgte' Billionaires Row’ i det nordlige London, går vi direkte ind i en demonstration i Mayfair i Londons centrum.

Også et usædvanligt syn i London: I Mayfair høres ikke støj fra andet end monster-motorerne i Porsche, Lamborghini, og Aston Martin-biler. De eneste, der normalt vifter med armene her, er dørmændene foran nogle af EU’s dyreste hoteller, når de kalder taxaer til sig.

Men pakistanere bosiddende i London står denne dag i Mayfair-kvarteret og råber op mod 'Avenfield House'  - et lejlighedskompleks af de dyre.  Her ejer den pakistanske premierminister Nawaz Sharif og hans familie tre lejligheder. Hvilket netop er blevet afsløret i de såkaldte Panama-papirer. Ingen forestiller sig, at premierministeren er kommet ærligt til pengene bag købet.

’Vi kræver, at Sharif kommer herned og fortæller os, at han vil gå af,’ siger Gaz Khan, konservativ politiker og medlem af Underhuset, til Ekstra Bladet.

Områderne Mayfair, Kensington, Chelsea og Vestlondon i det hele taget har EU’s højeste gennemsnitlige indtægt. Den er 5,4 gange så høj som snittet i resten af unionen. Næsthøjest er Luxembourg med 2,7 gange snittet.

Over en halv milliard

Ligesom den konservative Duncan Smith synes en stor del af de britiske vælgere også, at EU er for de rige. Mange opinionsundersøgelser viser, at iveren efter at forlade Unionen er størst hos den lavere britisk middelklasse og indtægts-grupperne nedefter.

Det er ikke folk, der bor i den centrale del af London, der ønsker 'Brexit'. Og heller ikke folk, der bor i kvarterer, som udgør den rigeste del af Europa, der er imod EU.

Og det er slet ikke folk, der bor ude på ’Billionaires Row’. Mange bor der som bekendt ikke engang. Og ejerne er sjældent briter. Ejendomme er 'lagerrum' for store udenlandske summer, placeret her gennem oversøiske selskaber i Panama, Jomfruøerne, Bahamas med flere.

- Hver gang, der er en eksplosion af rigdom - typisk forbundet med olie - eller et politisk oprør, har en præsident, premierminister, sultan, sheik, prins, konge eller leder købt sig 'et andet hjem' i London,' siger mægler Trevor Abrahamsohn fra Glentree, der har handlet en del ejendomme på 'Billionaires Row', til IBTimes.

Under den første golfkrig købte den saudiske kongefamilie eksempelvis 12 ejendomme. Uden at nogen flyttede ind.

Dengang - i begyndelsen af 90'erne - kostede en ejendom fra 40 til 60 millioner kroner. I dag koster de fra en kvart milliard til over en halv milliard kroner - forfaldne eller ej.

Derfor er 'Billionaires Row' blevet billedet på perverteret kapitalisme i London. Og lige i disse dage op til afstemningen om Storbritanniens ja eller nej til EU, er mange briter ligeglade med, om rigdommen har noget egentligt med EU at gøre eller ej. De ser både de 'super-rige' og EU's politiske elite som en del af samme anløbenhed.

Parkeringsbøden

Ekstra Bladet støder på en Maserati Grancabrio, der er parkeret i London City. Hvilket til gengæld er meget normalt. Eksklusive Maseratier er ikke noget særsyn her.

Det sære er derimod Maseratiens farve: Guld. Samt det store 'L' skilt på køleren, som markerer, at denne fører ikke er fuldt flyvefærdig bilist, men skal have en voksen siddende ved siden af sig. Han har altså erhvervet en guld-bil, før han erhvervede et kørekort. Der er, ifølge rygterne, tale om en arabisk playboy, der ellers er vant til chauffør.

En enkelt ung, arabisk prins, Turki Bin Abdullah, har fløjet sin bil-flåde, der også er guldfarvet, til London. Han viser jævnligt og gerne bilerne frem i City of London og omegn til stor opstandelse.

Selv om det hverken gør fra eller til i forhold til disse fænomener, at Storbritannien er i EU, ligner det for en del briter en godtgørelse af 'Brexit'-tilhængernes slogan: 'Give Us Back Our Country' ('giv os vores land tilbage').

Ironien er imidlertid, at Storbritanniens hovederhverv er blevet finans. 110 ledende finansfolk har eksempelvis underskrevet en erklæring, der opfordrer politikerne til at forlade EU. I erklæringen sværger de på, at ikke mindst Londons finansverden vil klare sig strålende uden for unionen.

Er man meget forarget over en Maserati i guld, er EU-modstand åbenbart ikke specielt virkningsfuldt. De forargede må åbenbart nøjes med at glæde sig over parkeringsbøden i forruden.

81 kommentarer
Vis kommentarer