Her svinger kommunerne sparekniven: Færre penge til de ældre

Der er ikke penge nok til at følge med det stigende antal af ældre, mener KL's formand, Jacob Bundsgaard

Især de ældre står til at mærke de varslede besparelser i de danske kommuner til næste år. Foto: Ritzau Scanpix/Kim Agersten
Især de ældre står til at mærke de varslede besparelser i de danske kommuner til næste år. Foto: Ritzau Scanpix/Kim Agersten
Følg Politik

Landets 98 kommuner har for nyligt vedtaget budgetterne for 2019, og én ting står klart. Der skal spares på ældreområdet mange steder i landet.

Et indblik i budgetforligene viser, at en én milliard kroner stor sparekniv skal skære i kernevelfærden til næste år. En lang række kommuner har allerede været ude at annoncere, at de besparelser skal findes især på folkeskole-, børnehave og ældreområdet.

Nedskæringer overalt i Danmark: Sådan får velfærden hug

Seks ud af ti kommuner fortæller således til Altinget.dk, at de vil spare på velfærd til de ældre.

Og det er ikke småbeløb, der er tale om. I Aarhus skal man eksempelvis spare 125 millioner kroner alene i 2019. Det betyder ifølge det budgetforlig, som et bredt flertal i Aarhus byråd vedtog 20. september, at der skal findes besparelser på cirka 30 millioner kroner på sundhed og omsorg, hvilket konkret betyder, at blandt andet 41 stillinger skal spares væk i hjemmeplejen.

Kan ikke følge med befolkningsudvikling
Det er den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard, der har siddet for bordenden under forhandlingerne i Aarhus. Den 42-årige lokalpolitiker er også formand for Kommunernes Landsforening.

Han anerkender, at mange ældre rundt om i landets kommuner frygter, at fyret plejepersonale, færre rengøringer og mindre tøjvask vil medføre massive forringelser i ældreplejen. Men KL-formanden forklarer samtidigt til Ekstra Bladet, at der faktisk tilføres penge på området i Danmark til 2019:

- Ser man helt overordnet på det, er der tale om omprioriteringer og ikke besparelser. I den økonomiaftale, der er indgået for 2019, er der givet et samlet løft på 1,2 milliarder kroner i kommuner, som kan bruges på velfærd, siger Jacob Bundsgaard.

I sommer vedtog KL og regeringen ganske vist en økonomiaftale for 2019, men det samlede løft, der blev vedtaget, er ikke nok til at følge med en stigende gruppe af ældre i kommunerne, mener Jacob Bundsgaard:

- Der bliver givet et økonomisk løft på ældreområdet samlet set, men når det opleves som besparelser, er det fordi, at den økonomi, der bliver stillet til rådighed, ikke er tilstrækkelig til at imødekomme det stigende antal af ældre, vi ser i øjeblikekt.  Det er udtryk for, at befolkningssammensætningen ændrer sig ganske markant i disse år, slår han fast.

Artiklen fortsætter under billedet..

KL-formand Jacob Bundsgaard mener, at der skal tilføres betydeligt større summer til ældreområdet, hvis man vil undgå serviceforringelser. Foto: Casper Dalhoff
KL-formand Jacob Bundsgaard mener, at der skal tilføres betydeligt større summer til ældreområdet, hvis man vil undgå serviceforringelser. Foto: Casper Dalhoff

Brug for flere midler
Ser man på den nyeste rapport fra Danmarks Statistik om befolkningstilvækst, er der heller ingen tvivl om, at netop et stigende antal af ældre vil presse kommunerne på pengepungen i fremtiden.

Alene gruppen af over 80-årige forventes at vokse med 150.000 personer i løbet af de næste ti år, hvilket svarer til 58 procent flere end i dag.

Derfor mener Jacob Bundsgaard, at der skal ske en markant ændring i de økonomiske prioriteter, hvis ikke de ældre i landets kommuner skal opleve, at deres forhold bliver væsentligt dårligere.

- Der er behov for en grundlæggende diskussion i Danmark om, hvordan vi bruger pengene. Hvis vi skal følge med befolkningsudviklingen, skal hele det økonomiske råderum bruges på det her område. Ellers skal regeringen melde klart ud, at der kommer serviceforringelser, fordi man ikke kan følge med, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at der ligger en meget stor opgave for folketinget og regeringen om at lave nogle aftaler, der gør, at vi kan løfte den opgave, der er på ældreområdet, på en tilfredsstillende måde. Så skal kommunerne selvfølgelig også kunne lave de rigtige prioriteringer, understreger KL-formanden.

Men trods de massive besparelser, som flere kommuner har vedtaget i deres budgetforlig for 2019, lover Jacob Bundsgaard, at kommunerne kan leve op til deres serviceforpligtelser. Man skal dog begynde at prioritere netop det område i fremtiden, advarer han:

- Det løft, der er givet fra 2018 til 2019, kan med nød og næppe imødekomme den stigning i antallet af børn og ældre, men det kommer jo ovenpå en periode på ti år, hvor man ikke har fået det løft, der svarer til stigningen af børn og ældre. Derfor har vi et efterslæb i kommunerne.

Ældreforhold i kommunerne
Ekstra Bladet har været i kontakt med 54 danske kommuner fordelt ud over hele landet for at undersøge forholdene på plejecentre i kommunerne.

Herunder får du et overblik over de ældres forhold i fem af de kommuner, der har varslet samlede besparelser i millionklassen.

Nyt velfærds-chok: Børnene får sparekniven

Nedskæringer overalt i Danmark: Sådan får velfærden hug

Borgere tordner mod borgmesters vandpark-projekt: - Held og lykke med at blive genvalgt

Vred borger overrækker 'gave' til borgmester: Tak for lort!

Tue rammes hårdt efter bilulykke: - Det er en håbløs situation

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind