Historisk: Guatemalas præsident beordret anholdt

En stor korruptionssag kan betyde, at Guatemalas præsident må fratræde embedet

Præsident Otto Perez Molina risikerer at miste sin plads i præsidentembeddet på grund af omfattende korruptionsskandale. (Arkivfoto: AP)
Præsident Otto Perez Molina risikerer at miste sin plads i præsidentembeddet på grund af omfattende korruptionsskandale. (Arkivfoto: AP)
Følg Politik

En dommer har sent onsdag aften udsendt en ordre om at anholde Guatemalas præsident, Otto Perez Molina.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, heriblandt AP.

Arrestordren kommer oven på en større korruptionsskandale, der har skabt uro i det Mellemamerikanske land.

Præsidenten står blandt andet over for anklager om svindel, korruption og for at deltage i en ulovlig gruppering i sagen om en vidtfavnende toldsvindel. Landets vicepræsident er allerede tidligere blevet fængslet og sigtet i sagen.

Ifølge præsidentens advokat, Cesar Calderon, vil præsidenten frivilligt lade sig afhøre og optræde foran en dommer, og det vil derfor ikke være nødvendigt at anholde ham, fastslår han.

Det er nu op til dommeren Miquel Angel Galvez at beslutte næste skridt for præsidenten, som kan indebære at fratage ham hans titel, fængsle ham eller at han får lov til at beholde jobbet og sin frihed under den retslige procedure.

Præsidenten har dog fået forbud mod at forlade landet, så længe sagen kører.

Parlamentet går mod ham
Normalt har præsidenten i Guatemala immunitet, og han kan derfor ikke retsforfølges, men ved en afstemning i parlamentet tirsdag stemte et overvældende flertal for at fratage præsidenten immuniteten. Blandt andet medlemmer af præsidentens eget parti stemte også for at fratage ham immuniteten.

Sagen er historisk idet det aldrig før er set, at en siddende præsident er blevet retsforfulgt for korruption, om end tidligere præsidenter er blevet retsforfulgt efter deres embedsperioder. Tirsdagens afstemning i parlamentet var derfor et afgørende skridt i kampen mod korruption i landet, der har godt 15 millioner indbyggere.

Den 64-årige præsident har fastholdt sin uskyld i sagen, og han ynder at deltage fuldt ud i den juridiske procedure.

Uanset sagens udfald vil Perez fratræde som præsident til januar, når hans nuværende embedsperiode udløber, og ifølge forfatningen kan han ikke genopstille til endnu en periode.

Den omfattende korruptionsskandale har medført nærmest daglige protester i landet, hvor befolkningen blandt andet kræver præsidentens afgang.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter