Annonce:
Annonce:

Hønge til TV 2: Afslør kilden til falsk valghistorie

SF's Karsten Hønge mener, at TV 2 bør afsløre, hvem der tippede om den falske historie, der kunne have ændret udfaldet af valget i Grønland

Annonce:
Følg Politik

Ved du noget om sagen? Skriv til jf@eb.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.

TV 2 bør fortælle, hvem der tippede om den falske historie om den grønlandske toppolitiker Múte Egede, som stationen bragt op til valget i Grønland.

Sådan lyder det fra grønlandsordfører Karsten Hønge fra SF, der er søsterparti til Múte Egedes parti, Inuit Ataqatigiit.

- Jeg kan alene opfordre til, at TV 2 lægger det her på bordet og undskylder over for Grønland. Jeg ved godt, at man som journalist passer meget på sine kilder. Men her må man opveje hensynet til kilderne over for, at man har været inde og blande sig i valget i Grønland. Det er ekstremt alvorligt, siger Karsten Hønge.

Annonce:

Er det ikke et brud med armslængdeprincippet, at du går ind og blander dig i, hvad TV 2 skal gøre?
- Jo, men grunden til, at jeg kan finde på at mene det i denne sag, er, at det kan påvirke Danmarks forhold til Grønland. Her er der så alvorlige ting på spil. Det er derfor, jeg helt ekstraordinært går ind og siger det. Ellers ville jeg selvfølgelig aldrig blande mig, siger Karsten Hønge, som er rystet over TV 2's opførsel i sagen.

Artiklen fortsættes under billedet...

Hans holdning er kun blevet bestyrket, efter Ekstra Bladet senest har afdækket, at TV 2 blev advaret om, at netop tippet om, at Múte Egede havde været inhabil i to sager, kunne være plantet af nogen med en skjult agenda.

- Enten har TV 2 været naive idioter eller brikker i en ondsindet del af et komplot. Hvilken af de to ting, det er, det ved jeg ikke. De kan selv få lov at vælge, lyder det fra Hønge.

Artiklen fortsætter under videoen...

 

Skadeligt for forholdet
Karsten Hønge mener, at TV 2's falske historie kan forvolde stor skade på det i forvejen anspændte forhold mellem Grønland og Danmark.

Annonce:

- Det er en mavepuster til demokratiet i Grønland, at man fra Danmarks side skal forsøge at påvirke valget. Danmark har påvirket så rigeligt med ting i Grønland gennem årtierne. Men at man her forsøger at ramme en toppolitiker i Grønland personligt - jeg savner ord, lyder det fra Karsten Hønge, som frygter, sagen kan få store konsekvenser.

- Det her er meget alvorligt. Udover journalistisk, er det politisk skadeligt for forholdet mellem Danmark og Grønland. Det kunne have fået alvorlige konsekvenser. Måske havde det også. Det gik jo IA godt (partiet vandt valget, og Múte Egede er landsstyreformand, red.), men hvordan var det gået, hvis de ikke havde bragt den?, spørger Karsten Hønge.

Artiklen fortsættes under billedet...

Historik spiller ind
Karsten Hønge minder samtidig om, at netop sager om inhabilitet og korruption har fyldt meget i Grønland, og at mange derfor vil tro, det er rigtigt, når TV 2 bringer en falsk historie, som det var tilfældet med Múte Egede.

Annonce:

- Især når vi taler om grønlandsk politik, hvor der har været mange eksempler på, at politikerne ikke kan gå ad dydens smalle sti, er det endnu vigtigere at overveje, om man bliver spændt for en vogn, siger Karsten Hønge og uddyber:

- For bare det at antyde i grønlandsk politik, at nogen har begået et eller andet, som ikke er efter bogen, betyder, at så vælger mange at tro på det, fordi der har været så mange eksempler på det.

Hos TV 2 ønsker man ikke at kommentere Karstens Hønges udtalelser og henviser til de bemærkninger, som nyhedsdirektør Ulla Pors tidligere har givet i sagen.

- Jeg ønsker ikke at kommentere på vores kilder. Jeg vil sige, at generelt kan man jo sagtens få et tip fra en kilde, der har interesser. Man skal bare undersøge det ordentligt og få kommentarer på det. Det er det, der ikke er sket her. Vi har lavet en kæmpefejl i den sammenhæng, sagde Ulla Pors forleden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: