Hør Trumps 'stupide' idé: Sådan bliver muren gratis

Præsidenten har fået en idé til, hvordan muren mod Mexico kan tjene sig selv hjem - jo større, jo billigere, siger Trump. Nej, siger analytiker

Præsidenten var tydeligt stolt over sin egen idé. (Video: AP)
Følg Politik

Et nyt og meget kreativt kapitel er skrevet i sagaen om grænsemuren mod Mexico, som USA's præsident, Donald Trump, til dels gik til valg på. Til trods for Mexicos klare afvisninger, har Trump ikke været til at rokke med, når det kom til spørgsmålet om, hvem der hovedsageligt skulle finansiere milliard-byggeriet.

Her afslører Trump sin 'mur': Det ligner et hegn

Kritikken har været lige så enslydende; Trump får problemer med at holde sit løfte - Mexico kommer ikke til at betale for muren.  Og noget tyder på, præsidenten er begyndt at lytte.

I hvert fald præsenterede Trump under et besøg i Iowa en helt ny, meget kreativ idé, der med hans overbevisning skal sørge for, at muren betaler sig selv.

Og hvordan så det? Jo, ved at udstyre muren med enorme solceller, såmænd.

En kæmpe udskrivning, der ifølge en amerikansk analytiker vil tilføje yderligere 7,6 milliarder til den i forvejen 20 milliarder store regning, men som ifølge Trump vil tjene sig selv hjem, efterhånden som solcellerne genererer elektricitet.

Trumps talerør til grin: Nu florerer rygterne

Stupid idé
Men profitten har lange udsigter. Meget lange. Alene uden at korrigere for inflation, vil det ifølge Bloomberg tage skatteyderne 125 år at tjene deres udgifter til muren ind igen. Regnes inflationen med, vil man i realiteten aldrig tjene pengene ind igen.

Derudover skal det medregnes, at solceller ikke holder 100 år, hvorfor der også vil opstå en udgift, når en udskiftning skal ske.

Den Zürich-baserede analytiker Jenny Chase er umiddelbart positiv over for idéen om at udstyre muren med solceller, hvis man alligevel vælger at opføre den. Men:

- Idéen om, at solpanelerne også kommer til at betale for muren, er stupid, siger hun til det amerikanske finansmedie.

Brystbombe griner ad Trumps mur: Derfor sker det ikke

Trump selv var ellers stærkt begejstret for idéen og tydeligt stolt, da han præsenterede den for de fremmødte i Iowa. Og solcellerne kommer selvfølgelig til at gøre muren både 'big' og 'beautiful' - se selv i klippet øverst

Kæmpe projekt
Grænsen mellem USA og Mexico er omkring 3.100 kilometer lang.

Der er allerede opsat hegn på cirka 1.100 kilometer af strækningen. Resten er enten åben for overgang, umulig at krydse eller umulig at bygge på.

Donald Trump har tidligere sagt, at hans grænsemur vil strække sig over 1.600 kilometer.

Under pres fra demokrater har den amerikanske kongres indtil videre afvist at forpligte sig til projektet, idet det ikke har kunnet lade sig gøre at nå til enighed om finansieringen.

Den egentlige kamp om finansieringen begynder til oktober, når forhandlingerne om budgettet for 2018 begynder for alvor.

Men det er jo et hegn? Pressetalsmand i problemer, da han forrige måned præsenterede de daværende planer for muren.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.