Hold kæft-bolsje til Mandela-datter: Fast adresse på Strandvejen

Ambassadør i Danmark: Frihedsheltens datter får fast adresse på Strandvejen – og magteliten hjemme i Sydafrika et problem mindre

Knyt sylten og rejs mod nord.

Den besked har Nelson Mandelas yngste datter, 55-årige Zindzi Mandela, formentlig modtaget. I hvert fald blev det i går officielt, at hun er Sydafrikas nye ambassadør i Danmark.

I hendes hjemland forlyder det, at hun forud for jobbet heroppe forgæves har forsøgt at komme i parlamentet, fortæller sekretariatsleder Morten Nielsen hos udviklingsorganisationen Afrika Kontakt.

Så hvis Mandela-familiens politiske modstandere har brugt den fornemme post i Danmark til at slippe af med en bekymring, er det ikke overraskende, forklarer han. Præsident Jacob Zuma og co. bruger nemlig i stigende grad ambassadørposterne rundt om i verden til at sende åbenmundede potentielle kritikere så langt væk som muligt.

– Derfor kan det godt ligne et hold kæft-bolsje, som ANC-toppen har givet Zindzi Mandela, konstaterer Morten Nielsen, der har mødt den nye ambassadør med det verdenskendte efternavn en enkelt gang.

Familiefejde

Siden Nelson Mandela døde i en alder af 95 år forrige år, er splittelsen i det magtfulde ANC-parti vokset. Især står de magtfulde familier Zuma og Mandela stejlt over for hinanden.

Sydafrika er plaget af udbredt korruption, hvor jagten på personlig rigdom og vennetjenester tilsidesætter de demokratiske spilleregler igen og igen. Her udgør Mandela-familien, forklarer Morten Nielsen, en fare for præsidenten og hans folk, fordi den hidtil har formået at holde sin sti ren.

– Familien Mandela har siden hans bortgang gjort meget ud af, at Mandela ikke kun bliver husket som en tandløs forsoningsfigur. De minder om de ofre, som han bragte med sine mange år i fængsel. De finder sig ikke i, at deres elskede familieoverhoved bliver misbrugt til at tegne et glansbillede af situationen i landet, påpeger Morten Nielsen.

Når Zindzi Mandela kommer til Danmark, skal hun bo i en ordentlig kasse af en ambassadørbolig med have ned til Øresund. Den er så enorm, at ambassadøren kun benytter enkelte etager som bolig. Hun skal dog ikke forvente en ren loppetjans. Den sydafrikanske ambassade er lille af størrelse, så ambassadøren forventes at kunne tage stilling til en lange række spørgsmål store som små.

Forsinket ankomst

Men kun fremtiden vil vise, hvordan Zindzi Mandela vil udnytte sin position, vurderer Morten Nielsen.

– Hidtil har de sydafrikanske ambassadører været godt oppe i alderen. Zindzi Mandela er i sin bedste alder, så måske hun vil være mere synlig, siger han.

Zindzi Mandela blev allerede udnævnt til ambassadør i Danmark for et halvt år siden. For tre uger siden sendte hun ifølge det lokale medie Citypress en sms, hvori hun skriver, at hun efter planen rejser til Danmark 31. marts.

Sydafrikanske regeringskilder forklarer ifølge mediet, at forsinkelsen kan skyldes, at Zindzi Mandelas mand har problemer med at blive sikkerhedsgodkendt. Andre kilder siger imidlertid, at hendes mand slet ikke ønsker at rejse til Danmark.

Zindzi Mandela er den anden af Nelson Mandelas døtre, der gør diplomatisk karriere. Zenani Mandela-Dlamini blev i 2012 udpeget til Sydafrikas ambassadør i Argentina.

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere