Hollands regering anker dom om mindre CO2-udslip

En dommer i Haag har pålagt staten at sikre et markant fald i udslippet af drivhusgasser inden året 2020

Den hollandske regering vil anke en dom, der betyder, at udslip af drivhusgasser skal skæres ned hurtigere end planlagt, siger regeringen i erklæring.

Dommen er et sjældent retligt indgreb i diskussionerne om global opvarmning, og sagen følges tæt af miljøgrupper og politikere.

Holland halter bagud i forhold til andre vesteuropæiske lande, når det gælder om at reducere udslippet af drivhusgasser, da landet skar ned på investeringer i alternativ energi under finanskrisen.

Sidste år brugte hollænderne en rekordmængde af kul i årets først fem måneder.

En dommer i Haag har pålagt staten at sikre et fald i udslippet af drivhusgasser på 25 procent under 1990-niveauet i året 2020.

- I henhold til den siddende regerings politik vil Holland opnå en reduktion på højst 17 procent i 2020, hedder det i dommen, som fastslår, at det er under normen på 25-40 procent for udviklingslandene.

Klima- og miljøorganisationen Greenpeace mener, at det er skuffende, at Hollands regering vælger at anke dommen, da det gør Holland til et dårligt klimaforbillede.

Ifølge Greenpeace er det særligt problematisk, fordi dommen falder kun tre måneder inden, at verdens lande skal mødes til klimatopmøde i Paris for at finde løsninger på planetens klimaudfordringer.

Anken sætter Holland i en situation, hvor de ikke kan tillade sig at stille krav til mødet, siger Greenpeace til Reuters.

Håbet er, at man i Paris kan tage en beslutning at begrænse temperaturstigningerne for at leve op til 2020-målene. Ifølge Reuters har det dog lange udsigter, da det vil kræve drastiske ændringer for mange lande.

Blandt andet mener mange udviklingslande, at det må være de rige landes ansvar at begrænse forureningen og hjælpe klimaet. Argumentet er nemlig, at fattige lande ikke kan få den nødvendige økonomiske vækst, hvis de er underlagt klimareguleringer, skriver Reuters.

1 kommentar
Vis kommentarer