Annonce:
Annonce:

Hovedrolle i mink-massakren: - Villig til at gå længere

Statsministeriets magtfulde departementschef, Barbara Bertelsen, skal i dag svare på, hvorfor hun fik fjernet en central advarsel før mink-skæbnemøde. Sagen udstiller hendes store magt

Annonce:
Følg Politik

Fødevareminister Mogens Jensen skulle lægge sig ned og rulle sig, og ifølge Justitsministeriet fik hun fjernet en central sætning i de tumultariske timer, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

Der er med andre ord nok at tage fat på for Minkkommissionen, når dens medlemmer torsdag morgen skal udspørge Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, som, i takt med at sagen oprulles, indtager en helt central rolle. Måske endda en hovedrolle - det vil tiden vise.

Kommissionen har da også afsat hele dagen til seancen med Barbara Bertelsen, og ingen andre embedsmænd skal afhøres denne dag i på Retten på Frederiksberg.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Ekstra Bladet forsøgte onsdag morgen at få Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, i tale

Ekstra Bladet forsøgte onsdag morgen at få Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, i tale

Annonce:

Landskendt for mink og sms
Helt usædvanligt for de ansatte på Slotsholmen i København er Statsministeriets øverste embedsmand på få uger blevet landskendt.

Normalt lever og trives embedsmændene bedst med en skyggetilværelse uden for rampelyset, men Barbara Bertelsens ageren har i den seneste tid presset hende frem på scenen.

Det skyldes dels den sms-storm, Barbara Bertelsen i november 2020 bombarderede sin pendant i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, med, samt den opsigtsvækkende rådgivning om sletning af sms'er, hun i sommeren 2020 gav statsminister Mette Frederiksen.

Ekstraordinært magtfuld
Både forløbet i minksagen og forløbet omkring nedlukningen af Danmark under corona er begge tydelige beviser på, at Barbara Bertelsens magt er enorm.

Det forklarer forklarer lektor i statskundskab Caroline Howard Grøn fra Københavns Universitet.

Annonce:

- Barbara Bertelsen er departementschef for Statsministeriet i en regering, som er meget centraliseret, så det gør hende ekstraordinært magtfuld, siger Caroline Howard Grøn, der har forsket i forholdet mellem embedsmænd og politikere.

Caroline Howard Grøn henviser til, at Mette Frederiksen fra start har oprustet Statsministeriet, som tydeligt styrede slagets gang under coronanedlukningen og minksagen.

- Jeg er ikke bange for at sige, at vi har et stærkere Statsministerium nu, end man har haft i meget, meget lang tid. Det har hele tiden været Mette Frederiksens ambition, siger Caroline Howard Grøn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på pressemøde, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, rådgav hende til at slette sms-beskeder automatisk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på pressemøde, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, rådgav hende til at slette sms-beskeder automatisk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Mettes drømme-departementschef
Hun beretter samtidig, at Barbara Bertelsens generation af departementschefer er villige til at gå længere for at føre sin ministers politik ud i livet end deres forgængere på posten.

- Jeg tror i høj grad, at Barbara Bertelsen ser det som sin kerneopgave at understøtte den minister, hun nu engang tjener, så ministeren kan realisere sin politik, og hun er også villig til at gå længere ad den bane end dem, vi før har set.

Annonce:

Samtidig påpeger hun, at Barbara Bertelsen er præcis, som Mette Frederiksen vil have.

- Mette Frederiksen vil gerne have en departementschef, som kan det, som Barbara Bertelsen kan. Hvis du følger Mette Frederiksens karriere rundt i centraladministrationen, så har der været nogle ret heftige interne opgør med embedsværket, som hun mener ikke har tjent hende, som hun gerne ville have det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ekspert: Risiko for fejl
Caroline Howard Grøn peger her på, at det netop også er det, der er blevet efterspurgt fra politisk hold, og at det ikke nødvendigvis er et problem:

- Embedsværket må godt bidrage til at sikre, at en minister kan udføre sin politik succesfuldt. Det skal bare være det samme, uanset hvem der er minister.

Risikoen ved at placere så stor en magt hos få personer i toppen af Statsministeriet er, forklarer Caroline Howard Grøn, at det kan gå ud over fagligheden i de store beslutninger.

Annonce:

- Hvis man centrerer magten hos meget få mennesker, så kan de træffe meget hurtige beslutninger. Jeg er sikker på, at både Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen har en overordentlig stor arbejdskapacitet, men der er trods alt grænser for, hvor meget et enkelt menneske kan kapere, siger hun og uddyber:

- Hvis man har nogle eksperter, som sidder i Fødevarestyrelsen, og man afkobler beslutningsprocesserne fra dem, så risikerer man at træffe beslutninger, som ikke er fagligt holdbare.

Ekstra Bladet har i forbindelse med denne artikel forsøgt at få en kommentar fra Barbara Bertelsen via hendes bisidder, Jens Rostock-Jensen, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Da Ekstra Bladet onsdag morgen træffer Barbara Bertelsen, ønsker hun ikke at udtale sig:

- Jeg ser frem til at afgive min forklaring for kommissionen, og det er der, jeg kommer til at sige det, jeg har at sige, lød det, inden departementschefen satte sig ind i en bil og kørte væk.

'Hun er gået skridtet videre'

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, er gået usædvanlig langt i sin rådgivning af Mette Frederiksen under minksagen og længere, end man hidtil har set blandt Slotsholmens embedsmænd.

Sådan lyder det fra den tidligere departementschef, Peter Loft, som har mere end 30 års erfaring fra Skatteministeriet.

- De der sms’er og hendes adfærd virker til, at hun er gået et skridt videre. Det er jo ikke kun statsministeren, hun rådgiver. Det virker også til at være personen Mette Frederiksen, siger Peter Loft.

Han mener, at der generelt har været en udvikling blandt topledere i det offentlige, hvor departementscheferne ikke længere udelukkende er faglige og politiske sparringspartnere.

- Departementschefer har bevæget sig fra det faglige til politiske, og hun (Barbara Bertelsen, red.) går et skridt længere fra det politiske til det partipolitiske, siger han.

Glemmer det vigtigste
Peter Loft hæfter sig især ved, at en række ledende embedsmænd ikke opdagede den manglende lovhjemmel i minksagen.

- Fra politisk hold har man været meget opsat på, at man har departementschefer, der kender deres plads, og at det er politikerne, der bestemmer. Det har de sandelig også fået. Prisen har været embedsmænd, der ikke siger fra overfor fejl eller ligefrem ulovligheder, siger han og henviser til det møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020, hvor hjemmelsgrundlaget ikke var 'top of mind', som det er blevet formuleret af Fødevareministeriets departmentschef.

- Det er ligesom, hvis man spørger julemanden, om han har gaver med den 24. december. 'Nej, det har jeg sgu ikke lige tænkt på.' Men det er jo den vigtigste opgave, man overhovedet har som embedsmand, siger Peter Loft.

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft mener, at Barbara Bertelsen agerer rådgiver for Mette Frederiksen. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft mener, at Barbara Bertelsen agerer rådgiver for Mette Frederiksen. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
 

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om de slettede sms'er i det nye afsnit af 'Ingen kommentarer', hvor Brian og Joachim aflægger Statsministeriet og Justitsministeriet et besøg i jagten på de forsvundne sms'er.

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: