Hvem kan slå Trump? Her er demokraternes favorit

Hvad er vigtigst, når demokraterne skal vælge præsidentkandidat: erfaring eller fornyelse?

USA's præsident, Donald Trump, har sagt, at han vil søge genvalg i 2020. Han er flere gange gået i flæsket på demokraterne - og omvendt. Her ses Trump og de demokratiske ledere gå i flæsket på hinanden, da de forhandlede finanslov for åben skærm. Video: AP

Demokraterne har indledt jagten på en kandidat, der kan besejre Donald Trump ved præsidentvalget i 2020, og en gammel kending er blandt favoritterne.

En måling offentliggjort søndag viser, at Joe Biden, tidligere vicepræsident og senator, støttes af knap hver tredje (32 procent) demokratiske vælger i staten Iowa.

Senator Bernie Sanders (19 procent) og kongresmanden Beto O'Rourke (11 procent) tager de efterfølgende pladser.

Senator Elizabeth Warren får otte procentpoint, mens ingen af feltets øvrige kandidater får over fem procent opbakning.

En tur i manegen
Ann Selzer, der står bag meningsmålingen, peger på, at både Joe Biden og Bernie Sanders i forvejen er velkendte navne.

- Det er ikke Joe Bidens første tur i manegen – eller anden tur for den sags skyld, siger hun til avisen Des Moines Register.

Iowa har traditionelt haft relativ stor indflydelse i partiernes interne opstillingsvalg, da staten stemmer før alle de andre i nomineringsprocessen.

Joe Biden, tidligere vicepræsident og senator, mener, at han er den bedst kvalificerede person til at lede USA. Foto: AP
Joe Biden, tidligere vicepræsident og senator, mener, at han er den bedst kvalificerede person til at lede USA. Foto: AP

Socialisten Bernie Sanders er en veteran i amerikansk landspolitik. Foto: AP
Socialisten Bernie Sanders er en veteran i amerikansk landspolitik. Foto: AP

Den ungdommelige Beto O'Rourke, 46, er blevet sammenlignet med Barack Obama. Foto: AP
Den ungdommelige Beto O'Rourke, 46, er blevet sammenlignet med Barack Obama. Foto: AP

Politik - 12. dec. 2018 - kl. 06:07 Trump ude af kontrol: Ophedet skænderi på åben skærm

Det er dog ikke garanteret, at en sejr i Iowa fører til en nominering som præsidentkandidat. For eksempel tabte Donald Trump til rivalen Ted Cruz i Iowa.

Barack Obama tog derimod første skridt mod nomineringen som demokraternes præsidentkandidat, da han i 2008 besejrede Hillary Clinton i Iowa.

Bedst egnede
Joe Biden, der har en fortid som senator for staten Delaware, har holdt sig på sidelinjen, siden han forlod Det Hvide Hus efter otte år som præsident Obamas vicepræsident.

Biden, der har sagt, at han i øjeblikket overvejer sine muligheder, er dog ikke i tvivl om, at han er en egnet kandidat.

- Jeg vil være ærlig: Jeg mener, at jeg er den bedst kvalificerede person i dette land til at være præsident, lød det i sidste uge, da han blev konfronteret med spørgsmålet.

Joe Biden har dog alderen imod sig. Han er 76 år og risikerer således blive den ældste person, der bliver valgt til præsidentembedet.

Et friskt ansigt
Men alder er åbenbart ikke et problem for vælgerne i Iowa. Bernie Sanders - der blev nummer to i målingen - er med sine 77 år endnu ældre.

I målingen svarer et flertal på 49 procent af de adspurgte da også, at de foretrækker ’erfaring’ frem for et ’friskt ansigt’ (36 procent).

Men der 400 dage til vælgerne i Iowa skal give deres holdning til udtryk i primærvalget, så der er jo god tid til at tænke sig om.

236 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere