Hver fjerde på tålt ophold efterlyst hos politiet

73 personer på tålt ophold og kriminel meldepligt er forsvundet fra de danske myndigheder

Her kan du se eller gense et klip fra 'Jagten', hvor Miki Mistrati leder efter udvisningsdømte Vahid Asgari

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Mordere, narkohandlere og pædofile på tålt ophold render frit rundt, selvom de burde være under tæt opsyn af myndighederne.

I alt 73 personer på tålt ophold eller kriminel meldepligt - som i store træk er det samme - er nemlig forsvundet for myndighederne.

De må ellers slet ikke være i Danmark, fordi de i de fleste tilfælde er dømt for grov kriminalitet som drab, massiv narkohandel eller voldtægt. Men de kan heller ikke vises ud, fordi de danske myndigheder er bekymret for, at de kan blive udsat for eksempelvis tortur eller dødsstraf i deres hjemlande.

Sam Mansour er dømt to gange for opfordring til terrorisme. Alligevel kan han ikke vises ud (foto Polfoto) Krimi Terrordømt til udvisning - kan måske blive i Danmark

Derfor må de tåles i Danmark og kan bo her under nogle særlige vilkår. De skal eksempelvis bo og opholde sig i asylcentret Sandholm og melde sig i lejren på bestemte tidspunkter, så myndighederne har styr på dem.

Den udvisningsdømte morder Ahmad Hassin er en af de udenlandske kriminelle, der er Video Nyheder Afsløring: 184 udviste kriminelle kan ikke sendes hjem

Tidligere på året var Trine Bramsen gæst i Ekstra Bladets studie til en snak om personer på tålt ophold i Danmark

Blæser på reglerne

Men det er langtfra alle, der overholder det.

For nu kan Ekstra Bladet afsløre, at næsten hver fjerde på tålt ophold i Danmark er efterlyst af politiet. Center Sandholm og politiet ved simpelthen ikke, hvor de hårdkogte kriminelle er, fremgår det af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Folketingets udlændinge- og intergrationsudvalg.

'15 ud af i alt 69 udlændinge på tålt ophold, var efterlyst den 2. maj 2016 i Det Centrale Kriminalregister, fordi de ikke opholder sig i Center Sandholm. De pågældende møder således heller ikke til den meldepligt, som de er pålagt. Politiet har ikke kendskab til deres opholdssted', står der i svaret.

Fakta

Der er ifølge de seneste tal 69 personer på tålt ophold og 145 på kriminel meldepligt.

Der er således mere end 200 kriminelle i Danmark, som ikke kan udvises.

58 melder sig aldrig

Men der er flere udviste kriminelle på fri fod end de 15 efterlyste på tålt ophold.

Hvis en udvisningsdømt selv nægter at lade sig udvise, eller deres hjemlande nægter at modtage dem, kan de blive i Danmark på såkaldt 'kriminel meldepligt', som er tilsvarende vilkår som tålt ophold. De kriminelle på meldepligt skal således melde sig i Sandholm minimum en gang om ugen - ofte flere gange.

Her konfronterer Ekstra Bladet Ahmad Mazlom Hassin, der slog sin ekskone ihjel for øjnene af deres fælles børn. Han har afsonet sin straf og er udvist, men stadig ikke hjemsendt til hjemlandet Irak. Video Nyheder 87 udviste udlændinge nægter at lade sig sende hjem

Men mere end hver tredje udviste kriminel på meldepligt dukker aldrig nogensinde op i Sandholm, viser et andet svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Folketingets Udlændinge- og intergrationsudvalg.

'58 af disse 145 personer møder aldrig til den meldepligt, som de er pålagt. (..) Af de resterende 77 personer, der er pålagt kriminel meldepligt, er der flere personer der sporadisk ikke overholder denne.'

Selvom myndighederne burde have fuldt ud styr på dem, render 58 på meldepligt og 15 på tålt ophold, samlet 73, altså frit rundt, uden nogen ved, hvor de er, eller hvad de laver.

Tålt ophold og kriminel meldepligt

Tålt ophold er en juridisk status, som tildeles personer, som ikke kan være i Danmark - eksempelvis fordi de er udvist for grov kriminalitet eller er krigsforbrydere - men som samtidig ikke kan vises ud til deres hjemland på grund af en overhængende risiko for tortur, dødsstraf, forfølgelse eller lignende i hjemlandet.

Kriminel meldepligt ligner i det store hele tålt ophold. Forskellen er, at der her er tale om udvisningsdømte kriminelle, som enten selv nægter at underskrive deres udvisningspapirer, eller deres hjemland nægter at modtage dem.

245 kommentarer
Vis kommentarer