I oprør over Mettes reform: Flere S-borgmestre i protest

Flere S-borgmestre melder sig nu i koret af kritikere. Regeringens udspil til en udligningsreform er uigennemsigtig, mener flere S-borgmestre

- Der findes ikke én borgmester, der er i stand til at regne på det her, siger Nils Borring, der er borgmester i Favrskov. Foto: Joachim Ladefoged
- Der findes ikke én borgmester, der er i stand til at regne på det her, siger Nils Borring, der er borgmester i Favrskov. Foto: Joachim Ladefoged

Flere socialdemokratiske borgmestre stiller sig nu i kø for at kritisere regeringens nye udspil til en kommunal udligningsreform.

Fra det rødglødende kommunale bagland hagler kritikken ned over Mette Frederiksen og co., hvor flere borgmestre savner gennemsigtighed i forbindelse med udspillet.

Senest er fire nye S-borgmestre nu kommet på banen, hvor de i kontante vendinger kritiserer de udregninger, som kommunerne har fået udleveret.

Der er hovedrysten tilovers for Mette Frederiksen og Astrid Krags udligningsudspil.  Foto: Aleksander Klug Politik - 14. feb. 2020 - kl. 07:11 Internt oprør: S-borgmestre raser over Mette-reform

Regeringen udleverede dele af udregningerne til kommunerne 12. februar, men der mangler parametre og mellemregninger, mener Hans Christen Østerby (S), der er borgmester i Holstebro Kommune.

- Vi kan ikke se, hvordan vi er kommet til slut-tallet. Det er jo helt forfærdeligt. Det er ligesom at have en ligning, hvor man lige pludselig er fremme ved facit.

- Og det er der, vi er lige nu. Det er hammer frustrerende, siger borgmesteren til Ekstra Bladet.

Hovedrystende
I Holstebro har de kun hovedrysten tilovers for regeringens udspil, når deres nabokommuner i Viborg og Randers, begge står til at hive klækkelige millionbeløb hjem.

Til sammenligning skal Holstebro kommune betale 8 millioner kroner, hvor Viborg og Randers kommune får et økonomisk løft på henholdsvis 59 millioner kroner og 28 millioner kroner.

- Det, siger jeg, ikke er forkert, men vi kan ikke finde ud af, hvorfor der er den forskel, siger Hans Christen Østerby.

- Det er hammer frustrerende, siger en frustreret Hans Christen Østerby, der er borgmester Holsterbro. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
- Det er hammer frustrerende, siger en frustreret Hans Christen Østerby, der er borgmester Holsterbro. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring (S), fortæller, at de før offentliggørelsen af udligningsreformen håbede på at modtage penge. I stedet får de en finansiel lussing og skal betale 40,5 millioner kroner til de fattigere kommuner.

- Der findes ikke én borgmester, der er i stand til at regne på det her. Det er så kompliceret. Den ekspert, vi bruger i kommunen, har skrevet til mig, at han ikke har nok endnu til at se de afledte effekter af det her, siger Nils Borring.

I Sønderborg kommune skal der afregnes ved kasse et. Kommunen står med en ekstra regning på 10 millioner kroner, og også i det sønderjyske er de irriterede over regeringens hemmelighedsklammeri.

- Det er svært at vurdere helt på, når vi ikke har flere detaljer. Nu er der kommet lidt flere detaljer, men det er fortsat svært at gennemskue, siger Erik Lauritzen.

- Vi er pressede, siger Erik Lauritzen, der er borgmester i Holsterbro. Foto: Katrine Marie Kragh
- Vi er pressede, siger Erik Lauritzen, der er borgmester i Holsterbro. Foto: Katrine Marie Kragh

I Holstebro Kommune har man fra 1. januar trukket skatteprocenten op med 0,2 procent op i håbet om at forbedre kommunes velfærd. Nu står man i stedet med en regning, der ikke vækker begejstring på den jyske vestkyst.

- Vi er pressede. Og vi ligger i en geografisk del af Danmark, hvor vi også er udfordrede på forskellige parametre. Derfor må jeg sige, på godt vestjysk, at det er træls, siger Hans Christen Østerby i kølvandet på regeringens udspil.

Se også: Det store røgslør

I Horsens ærgrer borgmester Peter Sørensen sig over at miste 32 millioner kroner, hvis regeringens udspil bliver til en realitet.

- Jo, selvfølgelig er det surt, og vi er rigtig ærgerlig over at miste millionerne, men vi har gåpåmod i Horsens og vil argumenterer for vores sag.

- Det undrer mig dog, at vi mister de 32 millioner kroner, fordi vi er en af de kommuner i Midtjylland, der har relativt få penge til service, siger han.

Astrid Krag: Kritik overrasker ikke

Astrid Krag udtaler i et skriftligt citat, at ministeriets beregninger er lagt frem:

’Danmark er for lille til store forskelle. Derfor ønsker regeringen en mere retfærdig udligning. Det overrasker mig ikke, at kommuner, der skal bidrage mere, er utilfredse, og at andre kunne ønske sig flere penge.’

’Det er forståeligt, men vi prioriterer at omfordele fra de mere velstillede kommuner og kommuner med få problemer til mere trængte kommuner, yderkommuner og kommuner med mange udsatte borgere.’

’Vi har lagt vores udspil og beregninger åbent frem og har faktisk været mere åbne end den tidligere regering om, hvad vi vil.’

116 kommentarer
Vis kommentarer