Annonce:
Annonce:

Iagttager: Indvandringskritiske AfD er dybt splittet

Alternative für Deutschland skal modereres for at undgå splittelse, vurderer forfatter bag bog om tysk højre

Annonce:
Følg Politik

Det er et dybt splittet Alternative für Deutschland (AfD), der søndag kan fejre det indvandrings- og EU-kritiske partis indtog i det tyske parlament.

En svag ledelse kan sætte en stopper for AfD's fremmarch i det tyske politiske landskab. Det vurderer Jesper Vind, journalist på Weekendavisen og forfatter til bogen ”Det nye tyske højre”.

Partiet med Alexander Gauland og Alice Weidel i spidsen bliver af denne grund nødt til at skulle finde ud af, hvordan det fremover vil agere, vurderer han.

Det er tid til, at partiet ifølge Jesper Vind må moderere sine rabiate udmeldinger, hvis det vil undgå intern splittelse.

- Hvis de ikke modererer sig, og hvis de ikke prøver på at forholde sig mere realistisk i forhold til tysk politik, så tror jeg, partiet bliver splittet inden for et års tid, siger Jesper Vind.

Annonce:

- Og det vil svække højrefløjen og få dem til at fremstå som utroværdige, siger han.

Han henviser til eksempelvis den engang mindre rabiate, nærmest bedstefaragtige Gaulands holdning om, at Tyskland ikke længere skal gå og skamme sig over fortidens nazistiske styre.

- Spørgsmålet er nu, om Gauland vil gå tilbage til sin rolle som bedstefar, eller om han vil holde fast i sine rabiate holdninger. Vi ved endnu ikke, om det har været en valgtaktik. Det får vi at se i løbet af de næste par uger, siger Jesper Vind.

CDU og SPD og de øvrige tyske partier har meldt ud, at de ikke ønsker at samarbejde med AfD. Af den grund er partiet uden for indflydelse i parlamentet.

I stedet vil det indvandrings- og EU-kritiske parti bruge sine mandater til at blive stærke frem til næste valg og få udbredt sine synspunkter, vurderer Jesper Vind.

Annonce:

- De vil bruge deres taleret til at diskreditere Merkel, de vil diskreditere medierne, de vil diskreditere de andre partier, og de vil diskreditere EU og indvandrerne, siger han.

Det er første gang, at partiet, der har eksisteret siden 2013, har fået en plads i Forbundsdagen.

Det bliver fejret i Traffic Club ved Alexanderplatz i Berlin, der lægger hus til de højreorienterede festligheder søndag aften.

Men det sker under store protester fra fremmødte tyskere med tilråb som, "der er ingen ret til nazipropaganda" og "nazisvin", fortæller Jesper Vind, der selv er med på pressepladserne.

Her er flere mødt op med bannere med ordene "vi hader AfD".

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: