Ikonisk elefanthus rives ned: Skal give plads til Løkkes pandaer

Et flertal i Frederiksberg Kommunes  by- og miljøudvalg har stemt ja til nedrivning af Zoo's  gamleelefanthus

Københavns Zoos ikoniske elefanthus skal jævnes med jorden. Et stort flertal i Frederiksberg Kommunes  by- og miljøudvalg besluttede i går aftes at stemme ja til at imødekomme Zoo's ansøgning om at rive det gamle elefanthus ned. 

I Zoo's ansøgning fremgår det, at elefanthuset ønskes nedrevet for 'at gøre plads til et panda-anlæg tegnet af arkitekt Bjarke Ingels for derved at skabe faciliteter til at kunne modtage 2 pandaer Hendes Majestæt Dronningen har modtaget i gave fra Kina'

Pandaerne blev landskendte, da statsminister Lars Løkke Rasmussen for nylig under et statsbesøg i Kina hilste på Zoo's nye sort/hvis bamser.  

Det ikoniske elefanthus fra 1914 tegnet af arkitekten Peter A. Rosenkilde Gram. FOTO: POLFOTO
Det ikoniske elefanthus fra 1914 tegnet af arkitekten Peter A. Rosenkilde Gram. FOTO: POLFOTO
 

Elefanthuset er fra 1914 og tegnet af arkitekten Peter A. Rosenkilde Gram, og i sagsfremstillingen fremgår det, at en anden af hovedårsagerne til nedrivningen er, at huset i dag er meget medtaget. Elefanthuset har således ikke været i brug siden 2008, hvor det nye elefanthus stod færdigt, og en istandsættelse vurderes at være rigtig dyr:

'Såfremt elefanthuset skal bevares og f.eks anvendes til restaurant, konference- og facilitetscenter, vil det være forbundet med meget høje istandsættelsesomkostninger. Zoologisk Have har vurderet, at bygningen ikke umiddelbart kan anvendes til større dyr, under hensyn til de gældende velfærdsforhold' fremgår det af sagsfremstillingen.

Mao Sun og He Xing

ZOO kommer til at modtage en han - og en hun-panda:

Hunnens navn: Mao Sun, født 26. juli 2014. Mao Sun er hunnens kaldenavn. Den hed oprindeligt Mao Er (der betyder Nummer 2 Mao, da den var en af to tvillinger ved navn Mao). Mao Sun betyder ’Bambusskud fra arten Mao’

Hannens navn: He Xing, født 23. juli 2013. He er familienavnet og Xing betyder velstand

Kilde: Københavns ZOO

Der legendariske hus blev eller udpeget som bevaringsværdigt i 2013, og nedrivningen har derfor været offentligt bekendtgjort ligesom offentligheden har haft mulighed for at gøre indsigelse mod nedrivningen.

30 borgere og organisationer har gjort indsigelse mod at rive det gamle elefanthus ned. FOTO: POLFOTO
30 borgere og organisationer har gjort indsigelse mod at rive det gamle elefanthus ned. FOTO: POLFOTO
 

I alt har 30 borgere og interessenter har gjort indsigelse, men altså ikke nok til at ovebevise politikerne. Blandt andet skriver Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur :

'Bygningen er i sin art enestående i Danmark, opført i 1914 i klassicistisk stil med en fornem tempelfront og et kunstnerisk lige så rigt udformet indre. Med sin høje beliggenhed i haven er bygningen desuden af stor miljømæssig og landskabelig betydning. 

Imidlertid er Elefanthuset ikke bare værdifuldt for Danmark, men det kan også måle sig med de bedste bygninger af slagsen i de zoologiske haver i det øvrige Europa som f.eks. ”templet” i Antwerpen fra 1856 (endnu i brug som elefanthus og fredet), bygningen i Köln fra 1863 (fredet) og den i Wuppertal fra 1927. '

Et andet af høringssvarene er fra Flemming Rosenkilde, søn af arkitekten bag elefanthuset, Peter A. Rosenkilde Gram:

'Undertegnede Flemming Rosenkilde, søn af Bygningsinspektør, arkitekt m.a.a. Peter A. Rosenkilde Gram, vil hermed gøre indsigelse mod nedrivning af det af min far tegnede elefanthus og rovdyrhuse i Københavns Zoo. - Ifølge efterladte dokumenter blev disse af min far tegnede bygninger præmieret og udstillet på kunst-akademiet på Charlottenborg i København. - Selv om dyrene har fået det bedre i dag, kunne vi mennesker også fremover få det bedre ved at se en smuk bevaringsværdig  arkitekttur . Bygningerne kunne vel også anvendes til et andet formål. '

Det nye pandaanlæg kommer til at koste omkring 125 millioner kr. og forventes at stå færdig i slutningen af 2018.

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3