Ikonisk vært stopper efter skandaløse udtalelser på direkte tv

Nazi-referencer og nedladende kommentarer sender den populære tv-vært på pension

Chris Matthews er fortid som vært for MSNBC's politiske program 'Hardball'. Foto: Jeff kowalski/Ritau Scanpix
Chris Matthews er fortid som vært for MSNBC's politiske program 'Hardball'. Foto: Jeff kowalski/Ritau Scanpix

Den mangeårige vært for det politiske tv-program 'Hardball' er havnet i fedtefadet.

74-årige Chris Matthews er kommet med flere opsigtsvækkende kommentarer i forbindelse med det demokratiske primærvalg i USA, og det har nu kostet ham jobbet.

Mandag aften amerikansk tid annoncerede han på live-tv, at han stopper med øjeblikkelig virkning.

Den 38-årige eksborgmester i South Bend, Indiana, vil opgive sit kandidatur som Demokraternes præsidentkandidat. Foto: Eric Thayer/Reuters Politik Pete Buttigieg trækker sig fra Demokraternes præsidentræs

Artiklen fortsætter under billedet ...

19. februar havde Chris Matthews besøg af Elizabeth Warren, som han nu beskyldes for at tale nedsættende om. Foto: Ethan Miller/Ritzau Scanpix
19. februar havde Chris Matthews besøg af Elizabeth Warren, som han nu beskyldes for at tale nedsættende om. Foto: Ethan Miller/Ritzau Scanpix

Nazi-sammenligning
Chris Matthews har ellers opbygget sig en status som en af USA's mest anerkendte politiske tv-værter, men den seneste tids kontroverser har fået folk op på barrikaderne.

Det skriver New York Times.

Mandag måtte tv-værten give Demokraternes topkandidat Bernie Sanders en undskyldning, fordi han i en tidligere udsendelse havde sammenlignet senatoren fra Vermonts sejr i delstaten Nevada i slutningen af februar med nazisternes invasion af Frankrig under Anden Verdenskrig

'Jeg troede aldrig, at en del af mit job ville blive at bede en landsdækkende tv-station om at stoppe med at forbinde en jødisk præsidentkandidat, hvis familie blev udryddet af nazisterne, til Det Tredje Rige (Nazi-Tyskland, red.)', skriver Sanders pr-chef på Twitter.

Michael Bloomberg følger primærvalget i South Carolina selvom han ikke var på stemmesedlen. Foto: Ritzau/Scanpic/AFP Politik Vanvittigt milliardræs
Warren-sexisme
Samtidig er den 74-årige tv-vært under heftig beskydning, fordi han ifølge en kollega og andre politiske observatører er kommet med nedladende og sexistiske kommentarer om Sanders modkandidat Elizabeth Warren.

Lørdag udgav Washington Post-journalisten Laura Bassett et essay, hvor hun kritiserede Chris Matthews for hans kommentarer om den kvindelige præsidentkandidat for Demokraterne.

- Komplimenter om kvinders udseende, som jeg og andre mænd før i tiden forkert har opfattet som værende okay, er aldrig okay. Ikke dengang og ikke i dag, undskylder Matthews ifølge New York Times.

MSNBC har oplyst, at man nu vil gå på jagt efter en ny vært for 'Hardball'.

Hør Matthews underskyldning til Bernie Sanders på direkte tv herunder.

FAKTA: Primærvalgenes demokratiske topkandidater

Den 38-årige eksborgmester i South Bend, Indiana, Pete Buttigieg har trukket sig fra Demokraternes felt af præsidentkandidater. Det samme har 59-årige Amy Klobuchar. De har efterfølgende begge erklæret sin støtte til Joe Biden.

Dermed er der fem kandidater tilbage, der kæmper om at blive den demokratiske modkandidat til præsident Donald Trump ved efterårets præsidentvalg.

Her følger et overblik over de tilbageværende kandidater inden 'supertirsdag':

* Bernie Sanders:

78-årig senator fra delstaten Vermont. Betegner sig selv som demokratisk socialist. Stillede også op ved primærvalgene i 2016, hvor han måtte se Hillary Clinton løbe med nomineringen. Har lovet vælgerne at bekæmpe økonomisk ulighed og sikre sygesikring til alle amerikanere.

* Joe Biden:

77-årig tidligere vicepræsident under Barack Obama og går blandt andet til valg på et løfte om at videreføre den tidligere præsidents politik på blandt andet klima- og sundhedsområdet. Har før sin tid i Det Hvide Hus repræsenteret delstaten Delaware i Senatet i 36 år. Har stillet op ved primærvalgene to gange tidligere og betragter 2020 som sin sidste chance.

* Elisabeth Warren:

70-årig senator for Massachusetts. Elisabeth Warren går til valg blandt andet på et løfte om at bekæmpe økonomisk ulighed og korruption. Den tidligere juraprofessor ved Harvard University var i kølvandet på finanskrisen i 2008 fortaler for øget kontrol og regulering af de finansielle institutioner.

* Michael Bloomberg:

77-årig tidligere borgmester i New York City. Meldte først sit kandidatur i november 2019. Anses for at være moderat og kalder sig selv en 'problemknuser'. Går ind for øget våbenkontrol og bekæmpelse af klimaforandringer. Har været borgmester i storbyen New York fra 2002 til 2013 og er medstifter og administrerende direktør i virksomheden Bloomberg L.P.

* Tulsi Gabbard:

38-årige kongresmedlem fra Hawaiis andet distrikt siden 2013. Gabbard var det første hinduistiske medlem af Kongressen. Hun har også været udstationeret i Irak og Kuwait for det amerikanske militær. Hun har været hård modstander af homoseksuelle ægteskaber, men har siden afvist dette synspunkt og erklæret sin støtte til LGBT-personer.

Kilder: CNN, New York Times.