IMF til eurolande: Slet noget af Grækenlands gæld

Den Internationale Valutafond opfordrer inden møde om græsk økonomi til at give gældssanering

Den Internationale Valutafond (IMF) opfordrer nu eurolandene til at diskutere muligheden for at slette noget af Grækenlands gæld, og hvis ikke det sker, vil IMF måske ikke være en del af redningsplanerne for Grækenland.

Det skriver The Guardian og Financial Times på baggrund af et brev, som IMF-chef Christine Lagarde har sendt til eurolandenes finansministre.

De skal mødes mandag for at drøfte tilstanden af den græske økonomi, herunder hvordan det går med landets reformprogram.

- Vi mener, at specifikke tiltag, restrukturering af gæld og finansiering nu skal diskuteres sideløbende, skriver Christine Lagarde til eurogruppen ifølge Financial Times.

- Hvis vi skal støtte Grækenland med en ny IMF-aftale, er det essentielt, at finansieringen og gældssaneringen fra Grækenlands europæiske partnere er baseret på finansielle mål, der er realistiske, fordi de bliver bakket op af troværdige tiltag for at nå dem, skriver Lagarde videre.

Ifølge brevet fra Lagarde mener IMF, at redningsprogrammets mål om et primært budgetoverskud på 3,5 procent af bruttonationalproduktet i 2018 er urealistisk og "muligvis kontraproduktivt".

Eurozonelande anført af Tyskland har stået fast på dette mål.

Grækerne håber snart at kunne modtage milliarder af tilbageholdte euro fra det aktuelle låneprogram, men det kræver gennemførelse af en række nedskæringer og skatteforhøjelser. I denne weekend strejker mange grækere i protest mod besparelserne.

Grækenland står over for at skulle betale en gældspost på 3,5 milliarder euro i juli.

Ifølge Financial Times' kilder ønsker de øvrige eurolande, at der kommer en løsning snarest, så man ikke har græske gældsforhandlinger samtidig med den britiske valgkampagne frem mod folkeafstemningen i juni om Storbritanniens EU-medlemskab.

Sidste år faldt en aftale om Grækenlands gældsproblemer først på plads i sidste øjeblik, og mange tvivlede under forløbet på, at grækerne ville undgå en bankerot.

24 kommentarer
Vis kommentarer