Immigration og økonomi er Italiens store valgtemaer

Skudangreb mod afrikanske indvandrere i midten af februar fik debat om indvandrere til at blusse op før valg

Følg Politik

Immigration har sammen med en genopretning af økonomien været dominerende temaer op til søndagens parlamentsvalg i Italien.

Økonomien blev dog trængt i baggrunden, mens spørgsmålet om immigranter røg op på partiernes dagsorden, da en italiensk mand i februar åbnede ild mod en gruppe afrikanske indvandrere i byen Macerate. Mindst seks blev såret.

Politiet har anholdt den formodede gerningsmand, som viste sig at være politisk aktiv i det indvandrerfjendtlige parti Lega (tidligere Lega Nord, red.).

Skyderierne fandt sted, få dage efter at det parterede lig af en 18-årig italiensk kvinde blev fundet fordelt i to kufferter. En nigeriansk immigrant er anholdt i forbindelse med sagen.

Mens premierminister Paolo Gentiloni fordømte skudangrebet, så betegnede Silvio Berlusconi, leder af Forza Italia og tidligere premierminister, immigration som en "social bombe, der er klar til eksplodere". Det skriver BBC.

Den 81-årige Berlusconi lovede samtidig at deportere 600.000 illegale immigranter, hvis den centrum-højre-partikoalition, han står i spidsen for, bliver en del af en ny regering.

Samtidig vil Forza Italia sætte en stopper for ankomsten af nye immigranter.

Berlusconi selv kan dog ikke genindtage posten som regeringsleder. På grund af en dom for skattesnyd kan han først stille op til et offentligt embede igen i 2019.

I en samling af meningsmålinger af analyseinstituttet YouTrend står Berlusconis centrum-højre-koalition ifølge nyhedsbureauet AFP til at få omkring 37 procent af stemmerne. Det er ikke nok til et flertal.

Holder denne måling stik, vil Forza Italia skulle lede efter nye alliancer.

Det populistiske parti Femstjernebevægelsen står til at blive det største parti med 28 procent af stemmerne.

Men partiet, der søger at gøre op med det politiske etablissement, har endnu ikke udtrykt vilje til at samarbejde med andre partier.

Hvis det ikke lykkes at skabe en flertalskoalition i tiden efter valget, vil den nuværende premierminister, Paolo Gentiloni fra PD, fortsætte. I hvert fald indtil et nyt valg udskrives.

Men millioner af italienere har op til valgdagen stadig ikke besluttet sig. Der kan derfor være overraskelser i vente.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+